Recept van de week: kastanjecake uit de Ardèche

vr 14 januari 2022

Categorieën: , ,

Martijn Joosse is bedenker van het populaire blog Frankrijk Puur. Hij is auteur van de boeken Frankrijk Puur en Frankrijk Puur Roadtrips. frankrijkpuur.nl

Door Martijn Joosse –

Kastanje, in Nederland zijn we deze smaak niet zo gewend in recepten, maar in Frankrijk is de vrucht van de châtaignier erg populair. In meerdere streken wordt de tamme kastanje veel gegeten, vooral de Ardèche en Corsica staan er ook echt bekend om. De kastanjes uit de Ardèche gaan de hele wereld over. Dat komt met name door het succes van de fabriek van Clément Faugier in Privas, die sinds de negentiende eeuw ingeblikte kastanjes als purée of crème levert.

Hartig en zoet

Kastanje kan dan ook op diverse manieren in een gerecht verwerkt worden. Het is een goede toevoeging in hartige bereidingen, zoals bijvoorbeeld bij vlees, maar ook in zoete desserts is het een smakelijk onderdeel. In dit recept verwerk ik kastanjes in een cake. Het is een eenvoudig en snel recept, dat een opvallend luchtige en smaakvolle cake oplevert.

Crème of purée de marrons?

Hoe kom je in Nederland aan de kastanjes voor deze cake? Soms, vooral rond de feestdagen, vind je ze in de plaatselijke supermarkt. Maar bij een Franse specialiteitenwinkel zijn ze als het goed is sowieso te koop. Wel even opletten, er zijn namelijk twee soorten ingeblikte kastanjes. Purée de marrons bestaat uit enkel (tamme) kastanjes en water, meestal in de verhoudingen 80-20 of 70-30. Crème de marrons is daarentegen een verder bewerkt product. In het officiële recept van de crème de marrons van Clement Faugier, die sinds 1885 in de Ardèche gemaakt wordt, vind je vijftig procent kastanjes, aangevuld met suiker, vanille en water.

Hoe zoet wil je ’m hebben?

Het hangt er dus nogal vanaf welk blikje je gebruikt. In principe kun je ze gelukkig allebei voor deze cake gebruiken, alleen moet je bij de purée om de juiste smaak te krijgen wat meer suiker aan het recept toevoegen. Ik heb het zelf ook met de purée gemaakt, hieronder vind je aanwijzingen voor beide bereidingen. Het voordeel van het gebruik van purée de marrons is dat je zelf invloed hebt op het suikerpercentage. Houd je dus niet van te zoete cake, dan verminder je simpelweg de hoeveelheid suiker die je aan de purée toevoegt.

 

Recept: Gâteau Ardéchois, kastanjecake

Voor 10 porties

Voorbereiding: 30 minuten – Baktijd: 55 minuten

 

Ingrediënten

  • 200 gram tarwebloem
  • 200 gram roomboter
  • 100 gram kristalsuiker + 150 gram extra kristalsuiker (als je purée de marrons gebruikt)
  • 300 gram purée de marrons of 1 blikje crème de marrons (+/- 450 gram)
  • 4 eieren, wit en dooier gescheiden
  • Half zakje bakpoeder
  • Snufje zout
  • Poedersuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de tarwebloem, bakpoeder en zout in een kom.

Doe in een andere kom de eiwitten en klop deze op tot stevige pieken.

Klop ook de eigelen samen met 100 gram suiker in een andere kom op tot een stevig mengsel.

Smelt de roomboter in een pannetje. Als je purée de marrons gebruikt, meng dit dan met 150 gram suiker en de boter tot een glad mengsel. Gebruik eventueel een staafmixer om de laatste klontjes eruit te halen, afhankelijk van hoe glad je de cake wilt hebben. Als je crème de marrons gebruikt, meng je deze zonder verder suiker toe te voegen met de boter, aangezien hiervan zichzelf al genoeg suiker in zit.

Doe vervolgens het kastanje-botermengsel bij het eigeel-suikermengsel en roer goed door elkaar.

Voeg een derde van het eiwit en een derde van de bloem toe aan dit mengsel, roer stevig door elkaar, herhaal dit met de rest van het eiwit en de bloem tot alles goed door elkaar gemengd is.

Vet een taartvorm in met wat boter en giet het beslag in de vorm.

Zet de cake gedurende vijftig tot vijfenvijftig minuten in de oven. Controleer de gaarheid met een satéprikker. Als deze er droog uit komt, is de cake gaar.

Bestrooi de cake met poedersuiker.

TIP

Heb je nog wat purée over, maak daar dan eenvoudig crème van door wat suiker en water toe te voegen, dit te verwarmen en even met de staafmixer te mengen. Kastanjecrème is lekker om bij de cake te serveren, of bijvoorbeeld op je brood, door je toetje of yoghurtontbijt.

 

 

1 reactie op “Recept van de week: kastanjecake uit de Ardèche”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top