Een week in de Dordogne, wat te doen?

di 19 juli 2022

Martijn Joosse is blogger en oprichter van Frankrijk Puur: prachtige natuur, schilderachtige dorpjes, eeuwenoude steden, alles waar toerisme niet het hoofddoel geworden is. Maar ook tips voor manieren om rustig van álle bijzondere plekken in Frankrijk te genieten, dat is Frankrijk Puur.

Door Martijn Joosse

De Dordogne, een streek vol met hoogtepunten. Zoveel zelfs, dat het je waarschijnlijk een leven lang kost om alles te zien. Een aantal maanden geleden brachten we er een weekje door op vakantiepark Domaine de Lanzac bij Souillac, en ik vertel je in deze blog hoe we die week besteed hebben. Het doel van de trip was om zoveel mogelijk van de hoogtepunten zien, maar ook op zoek te gaan naar de wat minder bekende plekjes in dit afwisselende gebied.

Dag 1: Rocamadour & Autoire

Als je in deze streek verblijft, dan kun je niet om een bezoek aan Rocamadour heen. Dit pelgrimsstadje is bekend vanwege de prachtige ligging tegen een helling, en vanwege de schitterende architectuur, met eeuwenoude kerkjes en kapelletjes. Het heeft bovendien een gezellige hoofdstraat met winkeltjes en restaurantjes. Ga er in het hoogseizoen echter wel ‘s morgens zo vroeg mogelijk heen, om de grootste massa’s te vermijden.

Een bezoek aan Rocamadour is dan ook heel goed te combineren met een leuke wandeling in de middag. De mooiste wandeling van de streek vind je wat mij betreft bij het dorpje Autoire, ook al zo’n pareltje met oude gebouwen. Je loopt er naar een hoge waterval achterin het dal en kunt vervolgens nog een rondje maken via de ruïnes van een oud Engels kasteel, tegen de rotsen aan gebouwd. Die dag sloten we af met een drankje op een terrasje in Autoire, en een korte roadtrip langs enkele andere dorpjes en kastelen in deze streek, zoals Carennac.

Rocamadour
Rocamadour
Autoire

Dag 2: Roadtrip Dordognevallei

Het echte Dordognegevoel komt echter pas goed wanneer je langs de rivier zelf rijdt, in het hart van de streek, waar de hoogtepunten op slechts enkele kilometers van elkaar verwijderd liggen. La Roque-Gageac, de tuinen van Marqueyssac (met een leuke via ferrata!), Beynac-et-CazenacCastelnaudDomme … allemaal prachtig gelegen plekjes die je niet mag missen!

La Roque-Gageac
De tuinen van Marqueyssac

Dag 3: Lot, Saint-Cirq-Lapopie, Pech Merle-grot

Het ideale van Domaine de Lanzac is dat het aan de zuidoostkant van de meeste hoogtepunten van de Dordogne ligt, zodat je ook snel in een andere streek bent: de Lot, net zo’n mooie en bochtige rivier, met eveneens tal van leuke plekjes.

Zo reden we op dag drie richting het zuiden, naar Saint-Cirq-Lapopie. Met de lunch maakten we een leuke wandeling langs de Lot, over een oud in de rotsen uitgehakt jaagpad. En ’s middags stond een bezoek aan het leuke dorp Saint-Cirq-Lapopie op het programma. Het laatste hoogtepunt van de dag was een bezoek aan de grot Pech Merle, die zowel mooi gevormde kalkafzettingen heeft als grottekeningen uit de prehistorische tijd, inclusief bijzondere versteende voetafdrukken van onze prehistorische voorouders.

Wandeling langs de Lot, over een oud in de rotsen uitgehakt jaagpad
Wandeling langs de Lot, over een oud in de rotsen uitgehakt jaagpad
Saint-Cirq-Lapopie
Saint-Cirq-Lapopie

Dag 4: Roadtrip Bastides

De Dordognestreek, ook wel Périgord genoemd, is ook een streek met veel bastidedorpjes, dat zijn dorpjes die honderden jaren geleden als nieuwe stad opgebouwd werden en daardoor een strak stratenplan hebben.

We maakten een mooie rondrit langs de bekendste van deze dorpjes, en kwamen zo onder andere langs Monpazier en Villefranche-du-Périgord, die ik de mooiste dorpjes van de zuidelijke Dordognestreek vind.

Monpazier
Monpazier
Villefranche-du-Périgord
Villefranche-du-Périgord

Dag 5: Turenne, Collonges en Martel

Ook aan de noordoostkant van de Dordognestreek vind je veel leuke plekjes. Zo kun je een rondrit maken langs drie eeuwenoude stadjes, Turenne, Collonges-la-Rouge (met allemaal rode huizen!) en Martel. Bij Martel maakten we een mooie wandeling die ons helemaal naar de Dordogne voerde. Want een vakantie met alleen maar stadjes en dorpjes dat is voor mij geen vakantie, er moet toch ook wel wat gewandeld worden …

Collonges-la-Rouge
Collonges-la-Rouge
Turenne
Turenne
Wandeling bij Martel

Dag 6: Les Eyzies en Sarlat

Tot slot van de week in de Dordogne stond een bezoek gepland aan de meest geliefde plekjes van de streek: Les Eyzies en Sarlat-la-Canéda. Bij Les Eyzies kun je helemaal in de prehistorie duiken. In en rondom dit plekje in het dal van de Vézère liggen tal van grotten en prehistorische vindplaatsen, waarvan een aantal ook te bezoeken zijn. Zo namen we er zelf een kijkje in de bijzondere grot Les Combarelles, waar maar een beperkt aantal mensen per dag in toegelaten wordt. En na een bezoek aan het museum voor de prehistorie, dat ook in Les Eyzies gevestigd is, was het tijd voor de afsluiter van deze vakantie, een bezoek aan het toeristische plaatsje Sarlat-la-Canéda. Ook een must, alhoewel het er best druk kan zijn. Leuk is het om een wandeling langs de hoogtepunten te maken, waarvan je de route in deze blog vindt, en dan af te sluiten met een lekkere maaltijd met specialiteiten uit de streek.

Op het terras van het Musée National de la Préhistoire
Les Eyzies
Sarlat-la-Canéda
Sarlat-la-Canéda

 

 

1 reactie op “Een week in de Dordogne, wat te doen?”

  1. Hoewel ik het grotendeels eens ben met Martijn en ook zijn prachtige foto’s bewonder, zou ik een een hele leuke tocht willen toevoegen, welke je bijna overal in Frankrijk kan meemaken, namelijk per kano een flink stuk van de Dordogne afleggen en arriveren in la Roque-Gageac. De rivier heeft overal voldoende diepte. Er zitten slechts een paar stroomversnellingen in die niet al te ingewikkeld zijn.
    Ben je echt avontuurlijk dan zijn er mensen die de hele rivier vanaf het begin afleggen en langs de oevers hun tentje opzetten en ook goudzoekers vind je er.
    O ja; schrap Rocamadour want daar is half Nederland geweest of naar onderweg.
    Mooie dagen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top