Vakantietip: Bauduen in de Gorges du Verdon

za 30 juli 2022

Door Denise Baudet

Over de Gorges du Verdon raakt niemand ooit uitgepraat. Toch al gauw twee keer per jaar ga ik er een kijkje nemen en dan meestal een stukje kanovaren. Liever niet in het hoogseizoen, dan is het daar nogal (te) druk. Geldt dan ook voor het met voorsprong mooiste dorp van de Gorges: Bauduen. Maar zelfs hoogzomer is dit Varoise dorp een must see. als je in de buurt bent. En die kans is niet gering, want Bauduen is naar mijn idee eigenlijk een soort hoofdstad van het Lac de St. Croix, (het toeristisch super-attractieve stuwmeer ter hoogte van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence). Het meer dateert uit 1973, de toenmalige premier Georges Clemenceau opperde het idee al in 1908.

Het middeleeuwse en typisch Provençaalse Bauduen ligt op een heuvel en biedt een uniek uitzicht op het meer. Maar ik ben vooral gecharmeerd van de oude smalle straatjes, met hoogbejaarden huizen en hun deurtjes uit de Renaissance. Als het warm is, heb je er schaduw in het autoloze centrumpje.

Er wonen maar iets van 500 mensen permanent in Bauduen, maar de klasse van tweedehuisbezitters heeft het dorp allang ontdekt. Die mensen hebben het graag over ‘le petit Saint-Tropez’, als ze Bauduen bedoelen.

Uiteindelijk draait alles om het meer. Zwemmen, nautische sporten, géén motorboten. Wie dat minder boeit, het dorp ‘an sich’ dat deel uitmaakt van het Parc Naturel heeft genoeg te bieden. Loop in elk geval even binnen bij de Église Saint-Pierre et Saint-Paul, er is ook nog die resterende toren van het château dat verder een ruïne is. Maar daar gaat het niet om in Bauduen. De sfeer, die bloemrijke straatjes, dat uitzicht. En voor de liefhebbers zwemmen en varen.

Uit eten:

Le Café du Midi, Rue Grande
La Terrasse, Rue des Jardins

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven