Saint-Tropez staat voor van alles en nog veel meer, maar het trefwoord in het voormalige vissersdorp is ongetwijfeld glamour. Veel minder bekend is dat er ook een heuse schoenenindustrie in gevestigd. Die mondiaal mee telt. Legendarisch is bijvoorbeeld het schoenenmerk K.Jacques uit Saint-Tropez, behorend tot de absolute schoenen-elite van het glamourdorp waar de internationale jetset ´s zomers graag onbekommerd feest viert. Bernard Kéklikian is, samen met zijn broer Georges, de eigenaar van deze multi-national waar vooral slippers en sandalen (spartiates, “tijdloze identiteit, afgeleid van de Griekse sandaal”, aldus Bernard) worden gemaakt. Met platte of hoge hak. Vervaardigd uit zo´n 150 materialen, in alle kleuren van de regenboog. K.Jacques bestaat al sinds 1933. Bedacht en gefabriceerd door de grootouders van Kéklikian, Armeense vluchtelingen, die ooit een soort van schoenlapperij in Saint-Tropez waren begonnen. Het aantal verkoopadressen van de spartiates is nu wereldwijd vrijwel onbegrensd. Alles aan spartiates is handwerk, er zijn 46 handelingen voor nodig om ze te vervaardigen, en ze worden op maat gemaakt.chtbelletjes. Beroemde ontwerpers als Kenzo, Givenchy, en Balenciaga doen geregeld een beroep op het familiebedrijf K.Jacques. Maar meer dan 70 procent van de productie is voor de export, naar alle werelddelen.
Een gat in de markt
Nicolas Hanniet is een van de grondleggers van ´Espadrille Tropézienne´. Samen met twee vrienden ontdekte hij een soort gat in de markt door espadrilles te ontwerpen die nadrukkelijk naar Saint-Tropez verwijzen. In de kleuren van het dorp (rood en wit), plus een vermelding van fameuze Tropézienne locaties als de Place des Lices op het schoeisel. Of bijvoorbeeld Le Quartier de la Ponche. Een concept dat aansloeg.
Een persoonlijke touch
En inmiddels zijn Hanniet en zijn companen al een stap verder: je kunt je eigen ontwerp kiezen, maakt niet uit wat. Van BB en Macron tot en met je eigen foto of versiering. En voorzien van dat onbetaalbare ‘made in Saint-Tropez’-label.
Dat staat ook op de Havaianas, wat een ander woord voor teenslippers is. Nou, zeg maar gerust een merknaam die een soortnaam werd. Er gaan er per jaar ruim 210 miljoen in 80 landen over de toonbank. En ze worden dus ook in Saint-Tropez gemaakt. Door een vrij nieuw bedrijfje dat overigens ook in espadrilles en sneakers doet. Maar het aardige en bijzondere is dat je er heel persoonlijke kunt laten maken, ‘make your own.’ De naam van de geliefde, je favoriete voetbalclub, alles kan. Zoals eigenlijk altijd in Saint-Tropez.
Een notaris met Italiaanse glamour
Nieuwkomer onder de modemerken is Mademoiselle Socialite. Prêt-à-porter, maar dan wel aan de bovenkant van de markt, casual français, met een vleugje Italiaanse glamour. Je zou niet zeggen dat het merk en de ontwerpen bedacht zijn door een notaris. Toch is dat echt het oorspronkelijke beroep van Melina Carbonaro, een geboren Française die opgroeide in het Italië van hier vlak over de grens. Haar degelijke opleiding en haar gevoel voor mode en mooie dingen bleken een ideale combinatie en resulteerde in een modemerk dat zowel kwaliteit als frivoliteit uitstraalt. Van inferieure materialen of slordige fabricage uit lagelonenlanden moet Carbonaro niets hebben. De stoffen komen vooral uit Italië en worden in haar eigen atelier in Zuid-Frankrijk met de hand verwerkt. Wereldberoemd is Mademoiselle Socialite nog niet, maar dat is een kwestie van tijd.