Het weer: zuid-oosten gelukkig ontzien
Dit weekeinde opnieuw triest niet ongevaarlijk weer in vooral het noord-westen van het land. Er gelden ernstige waarschuwingen voor Bretagne en Normandië. Volgens Météo France zijn de vooruitzichten voor de Provence een stuk gunstiger. Enigszins bewolkt, maar geen regen. Maar het is en wordt wel tamelijk fris. Mini- en maxi-temperaturen iets onder gemiddeld voor deze tijd van het jaar.
Premier Barnier begint met 39 ministers
Twee maanden na de parlementsverkiezingen heeft Frankrijk eindelijk een nieuwe regering. Met maar liefst 39 ministers, op één na uit de centrum-rechtste hoek. Terwijl links de verkiezingen had gewonnen. Barnier zocht ook naar ministers uit linkse kring. Maar hij vond er slechts één, Didier Migaud, die tot voor kort lid was van de Parti Socialiste. Hij doet justitie. Hoe lang dit kabinet kan blijven regeren, is de vraag. Begin volgende week meteen al een motie van wantrouwen. Ex-president Hollande, nu weer gewoon lid van de Assemblée Nationale, stemt voor. Barnier heeft in het parlement geen meerderheid. Veel hangt af van wat mevrouw Le Pen besluit. Zie ook de column van Peter Hooft.
Speculatie over het afzetten van Macron
Ook en vooral omdat hij de verkiezingsuitslag niet zou respecteren, wordt er in Frankrijk nu openlijk gesproken over de mogelijkheid president Macron tot aftreden te dwingen. Volgende week buigt een commissie uit het parlement zich over die optie. Macron heeft altijd gezegd dat hij tot 2027 in het Élysée wil blijven wonen, daarna is hij niet herkiesbaar.
Nu al twee ministers in opspraak
De regering-Barnier is amper begonnen, of er zijn al twee ministers die wat uit te leggen hebben. Zo zijn er vragen over de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Bruno Retailleau, die tegen het homo-huwelijk is en die het recht op abortus niet in de grondwet wilde hebben. De minister van Justitie, Didier Migaud, liet zich ontvallen dat hij niks te maken wil hebben met mevrouw Le Pen. Waarna de premier haar belde om te vertellen dat het allemaal niet zo bedoeld was.
Stoppen aan de grens?
In Frankrijk gaan, ook in politieke kring, steeds meer stemmen op om het Duitse voorbeeld van de herinvoering van grenscontroles na te volgen. België wil dat (nog?) niet, maar voor vakantiegangers kunnen controles aan de Franse grens minstens vertraging impliceren.
Er moeten weer minimumstraffen gelden
Een opiniepeiling zou uitwijzen dat 82% van de Fransen meent dat er weer minimumstraffen moeten gelden. Onder president Sarkozy werden die ingevoerd. zijn opvolger Hollande schafte ze weer af. Hij meende dat het strafrecht bij de rechters in goede handen was.
Zo arm zijn de Fransen niet
In het World Global Whealth Report Allianz 2024 valt de lezen dat de Fransen een plekje in de top-tien van rijke EU-landen hebben afgedwongen. De berekeningen zijn gebaseerd op inkomen, (spaar)tegoeden, beleggingen en verzekeringen. Op één staat Denemarken, gevolgd door Nederland en België. Frankrijk staat vóór Duitsland, Groot-Brittanië, Spanje en Italië.
Politieke kritiek op de politie? Strafvervolging!
Een enquête zou leren dat 72% van de Fransen vind dat politici die zich denigrerend over de politie uitlaten, strafrechterlijk vervolgd moeten worden.
Bormes-les-Mimosas in de eredivisie
Bormes-les-Mimosas (Var) heeft zijn entree gemaakt in de eredivisie van Les Plus Beaux Villages de France. Het dorp, gelegen tussen de zee en het Massif des Maures, is bij toeristen vooral bekend om het presidentiële zomerverblijf Fort Brégançon en als vertrek- dan wel finishpunt van de geliefde en door feesten omgeven mimosa-route in het vroege voorjaar, door de departementen Alpes-Maritimes en Var.
Dorps-postkantoortjes weg?
La Poste waarschuwt dat postkantoren en campagne niet te handhaven zijn als de regering haar plan doorzet de desbetreffende subsidie aan La Poste van € 160 miljoen tot € 110 miljoen terug te schroeven.
Franse drankfirma scoort in India
Het oer-France drankconcern Pernod-Ricard, standplaats Marseille, verkoopt de meeste alcoholica in India. Niet speciaal de anisette, de pastis, maar vooral andere ‘merken’. Alleen de VS zijn qua omzet op de markt in India groter; niet in hoeveelheden.
Johnny Hallyday levensgroot
In Port Fréjus (Var) is een levensgroot monument van de rock-artiest Johnny Hallyday onthuld. Er waren er duizenden enthousiaste fans bij.