Een gegratineerde groentenschotel, die oorspronkelijk uit Le Comtat Venaissin in de Vaucluse stamt, maar die al eeuwenlang overal in de Provence is ingeburgerd. De naam ‘tian’ slaat niet alleen op het gerecht, maar ook op de ovenschaal waarin het wordt gemaakt. Volgens taalvorsers is tian een afgeleide van het Griekse têganon, wat aardenwerken bakpan zou betekenen. Het woord kwam lang geleden als ‘tion’ het Provençaals binnen en verbasterde tot tian. Ook wordt beweerd dat tian verwant is aan het Noord-Afrikaanse tajine: ook aardenwerk, ook een stoofschotel, maar toch anders. Tian is een typisch ovengerecht, dat langzaam moet garen. Van de middeleeuwen tot zo’n beetje eind achttiende eeuw, toen nog lang niet iedereen een eigen oven had, kon je je schotel inleveren bij een publieke oven die in elk gehucht en in elk stadje te vinden waren. Straatnamen, zoals ‘Rue du four du Mitan’ in mijn dorp, verwijzen er nog naar. Later nam de warme bakker die publieke taak over, zelfs halverwege de vorige eeuw kon je daar in de plattelandsdorpen nog met je ovenschotel terecht.
Er is geen eenduidig recept voor tian, de variaties zijn eindeloos. Aarzel dus niet om met dit recept te experimenteren.
Ingrediënten
- 4 grote courgettes
- 2 kleine aubergines
- 2 middelgrote aardappels
- 4 grote tomaten
- 1 kleine rode paprika
- 1 kleine groene paprika
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- ½ bosje platte peterselie
- 1 rolletje geitenkaas
- 50 gram geraspte parmesan
- herbes de provence
- zout, en peper uit de molen
- olijfolie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de groenten en droog ze af. Haal kop en kont van de paprika’s, snij ze in vieren en haal de zaadlijsten eruit, snij ze daarna in repen van ongeveer een halve cm dik. Schil de aardappels. Snij de courgettes, aubergines, aardappels en tomaten zo goed mogelijk in even dikke plakjes. Snij ook het rolletje geitenkaas in plakjes. Pel en snipper de ui. Pel de teentjes knoflook en snij ze fijn. Vet een ruime ovenschaal in met olijfolie en bedek de bodem met de gesnipperde ui. Verdeel de plakjes aardappel erover. Betrooi met wat zout en peper (niet teveel!) en met herbes de provence. Schik alle plakjes en reepjes er bovenop (zie foto) en steek er op regelmatige afstanden een plakje geitenkaas tussen. Bestrooi met nog wat zout en peper. Verdeel de fijngehakte knoflook en peterselie erover. Besprenkel alles ruimhartig met olijfolie en zet de schotel in het midden van de voorverwarmde oven. Laat 40 minuten garen. Haal de schotel uit de oven en zet de stand op 200 graden. Strooi de geraspte parmesan over de warme schotel, besprenkel opnieuw met olijfolie en laat alles nog zo’n 10 minuten in de oven gratineren.