Renée Vonk

Meest recent

Recept van de week: Lamskoteletjes met tapenade

Ik eet geen vlees, maar ik doe niet moeilijk als gasten een ander idee huldigen. En lamsvlees vond ik vroeger best lekker. En tapenade is natuurlijk typisch méditerriaans. Ik zal ontkennen dat er destijds aan moest wennen, maar inmiddels ben ik fan. Een toastje tapenade bij het apéro, kom maar door! Voor de lamskoteletjes 8...

Nieuw

Recept van de week: Lamskoteletjes met tapenade

Ik eet geen vlees, maar ik doe niet moeilijk als gasten een ander idee huldigen. En lamsvlees vond ik vroeger best lekker. En tapenade is natuurlijk typisch méditerriaans. Ik zal ontkennen dat er destijds aan moest wennen, maar inmiddels ben ik fan. Een toastje tapenade bij het apéro, kom maar door! Voor de lamskoteletjes 8...

Corona: vierde golf

De Franse regering spreekt van een vierde corona-golf. De cijfers wijzen in die richting. In het voorbije etmaal 95.217 nieuwe besmettingsgevallen, in hetzelfde etmaal een week geleden 65.425, De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) liep deze week van 368,2 naar 476,6 op en het besmettingspercentage (positief getesten) van 19,85% naar 23,8%. Er liggen ook...

Vandaag: het Fête de la Musique mag weer

Vandaag is de langste dag en dan is het in Frankrijk feest op straat. In alle dorpen en steden muziek. Of dat lukt, is nog de vraag, er heerst corona-angst. Even een ‘petite histoire’. Ik heb altijd gedacht dat het Fête de la Musique iets van typisch Franse origine was. Ergens in de vorige eeuw...

Vakantietip: de bergmeren!

Dezer dagen eigenlijk voor het eerst in deze tijd van het jaar idioot warm in Frankrijk. Graadje of 40 in het zuidwesten, in Parijs boven de 30. Het is dus warm en daarom leek het me geen verkeerd idee om bij wijze van tip op bergmeren te attenderen. De garantie van hooggelegen verfrissing, in zuivere...

(klik op de advertentie)

Agenda

Vakantietip: het extra van de wijngrenadiers

Wijn-châteux en -domaines hebben er enig belang bij dat u tijdens uw vakantie even langskomt. Iets proeven en misschien wat flessen kopen. Maar afgezien daarvan is z’n visite in veel gevallen best meer dan de moeite waard. Meestal fraai gelegen locaties ‘en pleine nature’, heel speciale ambiance. Een 40-tal wijnboeren organiseert (in de Provence) al...

Agenda/vakantietips: de grote zomerfestivals

De pandemie lijkt voorbij, dus alle grote en vaak beroemde Franse zomerfestivals zijn er weer. Filmfestival Cannes: 17-28 mei De 75e editie, nadere intruductie overbodig. De jury staat onder leiding van de Franse acteur/regisseeur/sccenarist Vincent Lindon (1959). Festival d’Avignon: 7-26 juli Voor de 76e keer een van de voornaamste cultuurfeesten van Europa. Theater, kunst, muziek....

(klik op de advertentie)

Wonen

Vraag & Antwoord: hypotheek

Hypotheek: lezersvraag van Cecile Liebeth De BV van mijn zwager (in Nederland) wilde ons geld lenen voor de aankoop van een huis in Frankrijk. De notaris weigerde echter een hypotheekakte op te maken waarin de BV als hypotheekvertrekker wordt genoemd. In Nederland is dit wel mogelijk. Klopt dit, of is hier sprake van een misverstand?   Antwoord van...

Onderhoud van je Franse huis: let op de signalen!

Corona betekende onder meer dat veel mensen tijdelijk niet naar hun tweede huis in Frankrijk konden. En hoe tref je die woning dan aan? Leegstand, al is het maar in een beperkte periode, kan tot narigheid leiden. Mijn idee is dat een huis, net als een mens, kan aangeven dat het niet goed met ‘m...

(klik op de advertentie)

Recept van de week

Recepten

Recept van de week: Lamskoteletjes met tapenade

Ik eet geen vlees, maar ik doe niet moeilijk als gasten een ander idee huldigen. En lamsvlees vond ik vroeger best lekker. En tapenade is natuurlijk typisch méditerriaans. Ik zal ontkennen dat er destijds aan moest wennen, maar inmiddels ben ik fan. Een toastje tapenade bij het apéro, kom maar door! Voor de lamskoteletjes 8...

Recept van de week: rozemarijnaardappeltjes met zelfgemaakte mayonaise

Over de gastronomische attractie van rozemarijn hoef ik het hier te hebben. Over de eventuele geneeskracht van dit dwergkruid ook niet. Wat mij betreft volstaat de omschrijving ‘lekker’ Mayonaise is een ander verhaal. In elke winkel voor het oprapen, maar ik vind dat het als massa-product zelden tot z;n recht komt. Dus ik maak ‘mayo’...

Gastronomie

Vakantietip: Cavaillon: ‘la capitale du melon’

Ze waren er vroeg bij dit jaar, stelde ik vast toen de markt in mijn dorp eindelijk weer open was, de meloenen van Cavaillon. Meestal zijn ze er pas als ook de krekels hun gratis Provençaalse concerten weer in de aanbieding hebben. Maar dankzij een zacht voorjaar kon ik er nu al eentje bemachtigen. De...

De Michelin-gids 2022

Altijd spannend, de Michelingids voor Frankrijk zelf. Door de bandenfabriek in 1900 gelanceerd, om het automobilisme te bevorderen en daarmee de bandenverkoop. De gids is bewierookt en omstreden. Ik reken mij tot die kritische vraagtekens als het over dit Rode Boekje gaat. Zou het wel waar kunnen zijn dat een paar duizend restaurants elk jaar...

Longreads

Vakantietip: Cavaillon: ‘la capitale du melon’

Ze waren er vroeg bij dit jaar, stelde ik vast toen de markt in mijn dorp eindelijk weer open was, de meloenen van Cavaillon. Meestal zijn ze er pas als ook de krekels hun gratis Provençaalse concerten weer in de aanbieding hebben. Maar dankzij een zacht voorjaar kon ik er nu al eentje bemachtigen. De...

Wijn van het duizelingwekkende schiereiland Cap Corse

Door Margôt van Slooten-Preng – Als ik op het kleine privéstrandje van de gîte de Tyrreense zee inloop, piept achter de rotsige kustlijn het pittoreske Erbalunga op. De verleiding is groot om er heen te lopen voor een ochtendkoffie, een fijn terras of een fles wijn voor bij de lunch. Of simpelweg te mijmeren aan...

Columns

Recept van de week: Lamskoteletjes met tapenade

Ik eet geen vlees, maar ik doe niet moeilijk als gasten een ander idee huldigen. En lamsvlees vond ik vroeger best lekker. En tapenade is natuurlijk typisch méditerriaans. Ik zal ontkennen dat er destijds aan moest wennen, maar inmiddels ben ik fan. Een toastje tapenade bij het apéro, kom maar door! Voor de lamskoteletjes 8...

Vandaag: het Fête de la Musique mag weer

Vandaag is de langste dag en dan is het in Frankrijk feest op straat. In alle dorpen en steden muziek. Of dat lukt, is nog de vraag, er heerst corona-angst. Even een ‘petite histoire’. Ik heb altijd gedacht dat het Fête de la Musique iets van typisch Franse origine was. Ergens in de vorige eeuw...

Boekentips

Boîte à Livres

Het oude Frankrijk Een van de prettigste boeken die in de in voorbije weken las, is ‘Het oude Frankrijk’ van Roger Martin du Gard (1881-1958), winnaar van de Nobelprijs voor literatuur in 1937. Verscheen al in 1933, nu in een nieuwe vertaling. Originele titel ‘La Vieille France’. Subliem sfeervol geschreven verhaal over zo’n dorpje met...

De Michelin-gids 2022

Altijd spannend, de Michelingids voor Frankrijk zelf. Door de bandenfabriek in 1900 gelanceerd, om het automobilisme te bevorderen en daarmee de bandenverkoop. De gids is bewierookt en omstreden. Ik reken mij tot die kritische vraagtekens als het over dit Rode Boekje gaat. Zou het wel waar kunnen zijn dat een paar duizend restaurants elk jaar...
Scroll naar top