Renée Vonk

Meest recent

Droogte: de toestand per departement

Grote zorgen in vrijwel heel Frankrijk over de sécheressse, de droogte en watertekorten. Men vreest de gevolgen van – opnieuw – een hete zomer. In een aantal departementen gelden al maatregelen om het watergebruik te beperken, er zijn gemeenten die de aanleg van privé-zwembaden verbieden. Op de site info-secheresse.fr wordt een soort météo-sécheresse bijgehouden en...
Lees meer

Nieuw

Droogte: de toestand per departement

Grote zorgen in vrijwel heel Frankrijk over de sécheressse, de droogte en watertekorten. Men vreest de gevolgen van – opnieuw – een hete zomer. In een aantal departementen gelden al maatregelen om het watergebruik te beperken, er zijn gemeenten die de aanleg van privé-zwembaden verbieden. Op de site info-secheresse.fr wordt een soort météo-sécheresse bijgehouden en...
Lees meer

Met het mes op tafel

Niet dat ik iets te vieren had, nooit eigenlijk. Maar Chronopost bezorgde me niettemin een cadeautje in de sfeer van de relatiegeschenken. Corruptie ‘light’ vinden we in Zuid-Frankrijk niet zo’n kwestie. Toen ik het doosje uitgepakt had, bleek er een mes in te zitten. Linke soep in deze tijd van terrorisme, een mes in de...
Lees meer

Vakantietip: Een dagje aan zee

Een tijdje terug alweer mocht ik hier in het rubriekje ‘Onze favorieten in het achterland’ over mijn warme gevoelens voor Le Lavandou vertellen. Ik zette erbij dat ik een fervente strandganger ben en dat ik maar wat graag en paar uurtjes in het zand, of desnoods op de kiezeltjes, aan zee verlummel. Er werd me...
Lees meer

Onze favorieten in het achterland (21): Paradou

De medewerkers van Kijk, Zuid-Frankrijk! vertellen in deze wekelijkse rubriek over hun favoriete dorpjes in het arrière pays. Deze keer Patrick de Graaf over Paradou (Bouches-du-Rhône). Valt er iets te beleven in Paradou? Nee. En toch kom ik er graag, misschien wel juist daarom. Keertje min of meer verdwaald geraakt ter hoogte van Parc naturel...
Lees meer

(klik op de advertentie)

Agenda

Agenda: Les Sunsets Vignerons * Vuurvliegjesfeest in Vence

Les Sunsets Vignerons Luberon Van 20 juni tot 12 september elke dinsdagavond de 4e editie van Les Sunsets Vignerons in de Luberon (Vaucluse). Vanaf 18.30 wandelen door de wijngaarden van de 29 deelnemende domaines, kennismaken met de cave en hapjes uit de omgeving, van tapas, tot charcuterie, van kaas tot groenten & fruit. Per dinsdag...
Lees meer

Agenda: Salon Vivre Côté Sud * Alain Delon * Festival Bonaparte

Salon Vivre Côté Sud in Aix-en-Provence Van 2 t/m 5 juni de jaarlijkse Salon Vivre Côté Sud in het Parc Jourdan in Aix-en-Provence. Het thema is dit keer de Méditerranée. Er zijn 260 exposanten, er worden zo’n 25.000 belangstellenden verwacht. Alain Delon in Antibes De 6e editie van de expositie die het tijdschrift Paris Match...
Lees meer

(klik op de advertentie)

Wonen

Vraag & Antwoord: schilderwerk in Frankrijk

Vraag: ik heb een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk. Als ik naar de buitenkant kijk, denk ik vaak: er valt wel wat op te knappen, in elk geval qua schilderwerk. Kan ik dat zelf doen? Kan ik terecht bij de bouwmarkten in Frankrijk? Antwoord van Eric van Rooij, Excellence France: Hoe vindt u goede schilders in Frankrijk?...
Lees meer

Vraag & Antwoord: verbouwen en renoveren (2)

In vervolg op de vorige aflevering van deze rubriek: Vraag: wat is de rol van een aannemer? Antwoord van Eric van Rooij, Excellence France: Als aannemer kun je pas aan de slag als de eventueel noodzakelijke vergunningen zijn verleend. Zie de vorige aflevering van deze rubriek. De aannemer moet dan verklaren dat de werkzaamheden zijn begonnen...
Lees meer

(klik op de advertentie)

Recept van de week

Recepten

Recept van de week: avocado-grapefruitsalade

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen. Ik las een stukje in de krant over het Japanse restaurant Mr. Kanso in Tokio, dat zijn klanten uitsluitend blikvoer voorzet. Je kiest...
Lees meer

Recept van de week: Provençaalse kibbeling

Ex-collega uit Nederland op visite, altijd goed. Zeker hij, gepokt en gemazeld in het super Noord-Hollandse Stompetoren. Waarom weet ik niet, maar we kwamen ook te spreken over een viswinkel in Alkmaar waar ik vroeger vaak kwam voor een portie kibbeling. In mijn herinnering een echt Nederlandse snack. Goed, dacht ik, morgen dus weer eens...
Lees meer

Gastronomie

Betaalbaar eten aan zee

Ik kreeg een mailtje van een vriend die prima had geluncht bij Le Cabanon in Roquebrune-Cap-Martin (Alpes-Maritimes). Verbaasde me niks, ik was er eerder een paar keer geweest. Ideaal aan het strandje gelegen en de zeer betaalbare combi van de Italiaanse en de meer méditerrane keuken sprak me steeds aan. Ik heb een zekere voorkeur...
Lees meer

Filmfestival: de 12 beste restaurants van Cannes

Een paar collega’s uit Nederland en Vlaanderen die volgende week in Cannes zijn om het 76e Filmfestival (16-27 mei) te verslaan, vroegen me om een paar eetadressen in die stad die ik hen zou durven aanbevelen. Tja, ik doe dat liever niet, want ieder z’n smaak en zo, maar ik weet uit ervaring dat het...
Lees meer

Longreads

Vakantietip: het beloofde land van barmhartigheid

(klik op de foto's om ze te vergroten) Nog voor ik Zuidoost-Frankrijk voor het eerst in levenden lijve bezocht, had ik er al mee kennisgemaakt. Hoe? Door het lezen van de grote klassieker van Victor Hugo, Les Misérables. Ik was veertien jaar oud, het ging om een verkorte versie, in Nederlandse vertaling (De ellendigen). In...
Lees meer

De transhumance: erfgoed van de Provence

(klik op de foto's om ze te vergroten) Vandaag heb ik gedag gezegd tegen mijn schaapjes op het droge. Ze gaan de bergen in, ’s zomers is het hier te warm en valt er niks te grazen. In oktober komen ze weer terug, hoop ik. ’t Is een oer-klassieke schapen- en geitentocht, van de Provence...
Lees meer

Columns

Met het mes op tafel

Niet dat ik iets te vieren had, nooit eigenlijk. Maar Chronopost bezorgde me niettemin een cadeautje in de sfeer van de relatiegeschenken. Corruptie ‘light’ vinden we in Zuid-Frankrijk niet zo’n kwestie. Toen ik het doosje uitgepakt had, bleek er een mes in te zitten. Linke soep in deze tijd van terrorisme, een mes in de...
Lees meer

Geen Picassootje

Eén of twee keer per jaar doen we – zoals alle Provençaalse dorpen – de vide grenier, ongeveer je zolder leeg maken. Klinkt wel sympa, maar is gewoon een marché aux puces, een vlooienmarkt. Nou vooruit, een rommelmarkt dan. Afgelopen zondag was het weer zover, best lekker weer, maar ik ben niet gegaan. Als je...
Lees meer

Boekentips

Boeken: Thriller en gastronomie

Afrekening Bernard Minier (1960) behoort wat mij betreft tot de beste thriller-auteurs van Frankrijk. Was ooit douanier, maar werd liever schrijver en Afrekening is zijn zevende policier met rechercheur Martin Servaz in de hoofdrol. In deze keiharde vertelling wordt in de bossen bij Toulouse een naakte jongeman gevonden met zijn hoofd in een hertenkop en op...
Lees meer

Boeken: Het meisje uit de Seine + Wijn als een romein

Het meisje uit de Seine Altijd weer een feest als er een nieuw boek van Guillaume Musso (1974) ook in vertaling is verschenen. Vanwege zijn briljante thrillers ben ik al jaren een fan Musso, een van de best verkopende schrijvers van Frankrijk. In Het meisje uit de Seine gooit hij al zijn beproefde registers weer...
Lees meer
Scroll naar boven