Recept van de week: Tian provençal

vr 2 november 2012

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Een gegratineerde groentenschotel, die oorspronkelijk uit Le Comtat Venaissin in de Vaucluse stamt, maar die al eeuwenlang overal in de Provence is ingeburgerd. De naam ‘tian’ slaat niet alleen op het gerecht, maar ook op de ovenschaal waarin het wordt gemaakt. Volgens taalvorsers is tian een afgeleide van het Griekse têganon, wat aardenwerken bakpan zou betekenen. Het woord kwam lang geleden als ‘tion’ het Provençaals binnen en verbasterde tot tian. Ook wordt beweerd dat tian verwant is aan het Noord-Afrikaanse tajine: ook aardenwerk, ook een stoofschotel, maar toch anders. Tian is een typisch ovengerecht, dat langzaam moet garen. Van de middeleeuwen tot zo’n beetje eind achttiende eeuw, toen nog lang niet iedereen een eigen oven had, kon je je schotel inleveren bij een publieke oven die in elk gehucht en in elk stadje te vinden waren. Straatnamen, zoals ‘Rue du four du Mitan’ in mijn dorp, verwijzen er nog naar.
Later nam de warme bakker die publieke taak over, zelfs halverwege de vorige eeuw kon je daar in de plattelandsdorpen nog met je ovenschotel terecht.
Er is geen eenduidig recept voor tian, de variaties zijn eindeloos. Aarzel dus niet om met mijn recept te experimenteren.

Ingrediënten:
4 grote courgettes
2 kleine aubergines
2 middelgrote aardappels
4 grote tomaten
1 kleine rode paprika
1 kleine groene paprika
2 uien
2 teentjes knoflook
½ bosje platte peterselie
1 rolletje geitenkaas
50 gram geraspte parmesan
herbes de provence
zout, en peper uit de molen
olijfolie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de groenten en droog ze af. Haal kop en kont van de paprika’s, snij ze in vieren en haal de zaadlijsten eruit, snij ze daarna in repen van ongeveer een halve cm dik. Schil de aardappels. Snij de courgettes, aubergines, aardappels en tomaten zo goed mogelijk in even dikke plakjes. Snij ook het rolletje geitenkaas in plakjes. Pel en snipper de ui. Pel de teentjes knoflook en snij ze fijn.
Vet een ruime ovenschaal in met olijfolie en bedek de bodem met de gesnipperde ui. Verdeel de plakjes aardappel erover. Betrooi met wat zout en peper (niet teveel!) en met herbes de provence.
Schik alle plakjes en reepjes er bovenop (zie foto) en steek er op regelmatige afstanden een plakje geitenkaas tussen. Bestrooi met nog wat zout en peper. Verdeel de fijngehakte knoflook en peterselie erover. Besprenkel alles ruimhartig met olijfolie en zet de schotel in het midden van de voorverwarmde oven. Laat 40 minuten garen.
Haal de schotel uit de oven en zet de stand op 200 graden. Strooi de geraspte parmesan over de warme schotel, besprenkel opnieuw met olijfolie en laat alles nog zo’n 10 minuten in de oven gratineren.

2 gedachten over “Recept van de week: Tian provençal”

  1. Hallo Renée
    Ik ken dit recept en maak het vaak ‘s zomers. De afgelopen week heb ik een tian met “ouderwetse” wintergroenten geprobeerd : in grote dobbels gesneden potiron, patisson, butternut, vitelotes (paarse aardappeltjes), zoete aardappels, courgettes, ui en knoflook. Olijfolie en herbes de Provence erover. 1 Uur in de oven, 180°, elke 15 min even omscheppen. Geen kaas. En dat bij een geroosterde kip (tegelijk in de oven). Om te smullen !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven