Recept van de week: Spruitjessalade

vr 4 januari 2013

saladeChBx-ass-14-11-04_1Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Na alle rijkelijk besproeide zware happen van de afgelopen feestperiode, het bijbehorende uitbuiken en de rotsvaste overtuiging dat je “echt helemaal nooit meer hoeft te eten”, begint zich -nu het nieuwe jaar een beetje op streek is- toch voorzichtig weer een zekere trek in serieus voedsel te ontwikkelen. Maar geen vette bekken hè, en geen meer-gangenmenu’s. Gewoon smakelijke en eenvoudige kost, die bovendien geen aanslag betekent op het goede voornemen om dit jaar toch echt een paar kilootjes af te vallen. We openen de aanval met een spruitjessalade. Er mag (geroosterd) boerenbrood bij, maar het hoeft niet.

Ingrediënten:
1 pond spruiten
½ bosje bieslook
1 (klein) teentje knoflook
4 eetlepels notenolie
½ citroen (uitgeperst)
2 eetlepels balsamico-azijn
½ theelepeltje zout
½ theelepeltje witte peper
100 gram parmesan (aan een stukje)

Bereiding:
Haal de donkere buitenste bladen van de spruitjes zodat alleen het schone, heldergroene deel overblijft. Snij de spruiten in de lengte in tweeën, en snij die helften van onderaf in heel dunne reepjes; stop als de bladeren overgaan in het harde gedeelte, dat gooien we weg.
Doe het gesneden spruitsel in een grote, hittebestendige zeef, die op een pan past. Vul die pan met water en breng dat aan de kook. Past alles niet in één keer in de zeef, dan gewoon in porties werken. Hang de zeef met spruitsel een half minuutje in het kokende water en spoel het meteen daarna af onder de koude kraan. Dat heet blancheren, en haalt net het rauwe van de spruitjes af. Laat het spruitsel in de zeef of een vergiet uitlekken.
Snij de bieslook fijn, pel het knoflookteentje, en pers de halve citroen uit.
Klop in een ruime kom de notenolie, het citroensap, de balsamico-azijn, zout en peper tot een mollige vinaigrette. Doe de bieslook erbij en knijp het teentje knoflook er bovenuit. Roer alles nog even door elkaar en laat staan.
Schaaf met de kaasschaaf mooie krullen van de parmesan, rooster (eventueel) het boerenbrood.
Meng het spruitsel door de vinaigrette, laar de smaken even goed intrekken, en verdeel de spruitjessalade over de borden. Verdeel er de parmesan-krullen over en geef het boerenbrood er los bij.
Een klein glaasje rosé of wit is verleidelijk, maar denk aan de calorieën: 73 Kcal voor een glas (100 ml) rosé en 65 Kcal voor een glas droge witte. Maar ja, in een snee boerenbrood (50 gram) zitten wel 125 Kcal, dus dat streept lekker tegen elkaar weg.
En nu roept iedereen: “En die notenolie dan?”
Komt je op 85 Kcal per eetlepel te staan. Maar neem van mij aan: zonder, wordt het niks. En die spruitjes doen maar 37 Kcal per 100 gram…..

2 gedachten over “Recept van de week: Spruitjessalade”

  1. Beste Renée, bedankt voor je recepten, je duidelijke en gemoedelijke beschrijvingen. Ook je verhalen zijn elke keer weer een “plaisir” om te lezen. Ga zo door. Ps ik denk dat we bijna buren zijn (verre buren dan). Ik woon nl in La Motte bij Draguignan.
    Vriendelijke groet, John van Slingerland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven