Vakantietip: het ultra-lekkere Cassis

wo 19 april 2023

Door Raoul Duchemin

Op invitatie kwam ik in Cassis (Bouches-du-Rhône, 20 km van Marseille) terecht. Een kustplaatsje waarvan ik gehoord had, maar ik was er nooit geweest. We zouden lunchen bij de (nu) driesterrenchef Dimitri Droisneau bij wie ik eerder gegeten had toen hij nog achter de kachel stond bij La Réserve in Beaulieu. Zijn restaurant La Villa Madie in Cassis bleek schitterend gelegen aan de voet van de bijna 400 meter hoge Cap Canaille. Werkelijk voortreffelijk gegeten en meteen ontdekt dat Droisneau onder de villa een voordeliger brasserie runt die du Corton heet. Want ja, een driesterrenlunch à €180 is niet voor iedereen weggelegd.

Ondertussen ben ik al een paar keer in Cassis (7.500 inwoners) teruggewenst en kan ik mijn opvatting onderbouwen dat het stadje met voorsprong de mooiste vissersplaats van Zuid-Frankrijk is, méditerraan en Provençaals in één. Je schijnt Cassis (in het Parc National de Calanques) zonder s op het eind te moeten uitspreken, maar wat zou het als je er rondloopt. Je begint onvermijdelijk aan de haven met zijn kleurrijke scheepjes die je schattig zou kunnen noemen, maar er wordt gewoon mee uitgevaren. Reken maar dat je er op een van de vele terrasjes een goed glas besteld. Daarna is het beslist de moeite waard even naar het Office de Tourisme te banjeren, een mooi gebouw op de Promenade Aristide Bruant. Kom je langs het standbeeld van de visser Calendal. Die heeft nooit bestaan, maar is een personage uit een van de boeken van Nobelprijswinnaar in 1914 Frédéric Mistral (1830-1914). De binnenstad, voor zover je dat kunt zeggen, is zeker ’s zomers een schaduwrijke verkenningstochtje waard, veel hoogbejaarde maar niettemin mooie huizen die een heel verhaal te vertellen zouden kunnen hebben. Aan terrasjes en boetieks natuurlijk geen gebrek. Die winkeltjes vind je overigens ook al aan de haven.

Superieure natuur, verleidelijke stranden

En ja, die calanques (inhammen) dus. Schitterende natuur, er zijn wandelpaden uitgezet, maar je kunt er ook vanaf een bootje een kijkje nemen wat in mijn geval verre de voorkeur verdient. Waagstukliefhebbers kunnen desgewenst trouwens ook van de Cap Canaille abseilen.
Cassis heeft natuurlijk ook stranden te bieden. La Plage de la Grande Mer ligt centraal en is makkelijk toegankelijk, maar eerlijk gezegd ben ik meer op m’n gemak op het Plage de Bestouan.

Wat mij betreft is lekker het trefwoord als ik aan Cassis denk en dan heb ik het zeker niet alleen over het sfeertje. Je hebt er op woensdag- en vrijdagochtend zo’n overtuigende Provençaalse markt, die niet toevallig een paar jaar geleden door TF1 uitgeroepen werd tot de mooiste marché van heel Frankrijk. Er is verder die dagelijkse vismarkt voor de superverse oogst uit zee en dan moet ik nog beginnen over de beroemde witte wijn van Cassis.

Die droge witte bij de bouillabaisse!

Praat je over een dankzij een uniek microklimaat redelijk klein wijngebied van 200 ha. met 12 domaines, jaarlijks goed 1,2 miljoen flessen. Cassis was een van de eerste gemeenten die al in 1936 een eigen AOC (Appellation  d’Origine Contrôlée) veroverde, een erkenning voor de droge witte wijn uit die buurt, die het zo uitstekend doet bij een bouillabaisse. Ze maken er ook wel rosé en rode wijn, maar de faam is nadrukkelijk aan de vin blanc verbonden.

Ga maar proeven op 15 mei aanstaande, het jaarlijkse Cassis fête son vin, een groot feest met proeverijen, animatie, volksdansen etc. dat begint met een mis voor de druivenplukkers en zo hoort dat. Eind september doen ze overigens nog een wijnfestijn, Les Vendages Étoilées.

Het oordeel van Frédéric Mistral

Ik ben dus enthousiast over Cassis, al ga ik niet zover als Frédéric Mistral die ooit gezegd zou hebben: ‘Qui a vu Paris et pas Cassis, n’a rien vu.’ (Wie Parijs heeft gezien en niet Cassis, heeft niets gezien). Laat ik erop variëren: wie in Parijs heeft gegeten en gedronken en niet in Cassis, weet niet wat lekker is.

Dimitri Droisneau

Uit eten

 • La Villa Madie, Avenue de Revestel, Anse Corton.
 • La Brasserie du Corton, Avenue de Revestel, Anse Corton.
 • La Table de Marie, 1 rue Xavier d’Authier, Place Baragnon (vis).
 • La Presqu’ile, ave. Notre Dame, Esplanade Port Miou.
 • La Plage Bleue, Quartier de Port Miou.
 • L’Atelier Gastronomique, 24 Ave. de l’Arène.

Beleven

Markt: woensdag- en vrijdagochtend.
Vismarkt: dagelijks, behalve in de weekeinden.
15 mei: Cassis fête son vin.
eind september: Les Vendages Étoilées.

1 gedachte over “Vakantietip: het ultra-lekkere Cassis”

 1. Lambrechts Eddy

  Goede en correcte info,kan ik als bewoner van cassis bevestigen. Enkel het restaurant la table de marie ( belgisch) bestaat niet meer is nu een italaans restaurant la stazione ( ook aan te bevelen). Er is nu een nieuw provencaals adresje dat zeer aan te bevelen is : le poisson rouge in het centrum van cassis.
  In de brasserie van la villa madie kan je zeer goed lunchen ( 60€ 3 gangen lunch) met het mooiste uitzicht van cassis – tijdig reserveren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven