Nieuwbouw: hout of zonnepanelen?

di 8 december 2020

Categorieën: , , ,

De bouwsector in Frankrijk heeft in deze corona-periode weinig te klagen, er kon en kan vrijwel volledig worden doorgewerkt. Maar dat wil niet zeggen dat er sprake is van rustig vaarwater. Sterker nog: er kan zich best eens een storm aandienen!
Hoezo?
Nou, de Franse overheid broedt al enige tijd op nieuwe energiewetgeving, aangeduid met de RE2020 (Réglementation Environnementale 2020), de beoogde opvolger van de RT2012 bouwwetgeving. Door corona is die nieuwe wet een tijdje vooruitgeschoven, maar er zijn de laatste weken – nu er een vaccin lijkt aan te komen – ontwikkelingen te melden die voor onrust in de bouwwereld zorgen. Want tegen ieders verwachting in lijkt de Franse wetgever niet voor zonnepanelen maar voor hout te kiezen.
Kijk, als je enkele maanden geleden aan de bouwbedrijven vroeg waarop je je kaarten moet zetten, was het antwoord meestal: zonnepanelen. Er werd op gerekend dat er zeker een verplichting zou komen bij nieuwbouw voor zonne-energie te kiezen. Het perspectief van energie-neutrale woningen.

Een verrassing voor de aannemers
Maar tot grote schrik van de bouwwereld ziet het er nu naar uit dat Frankrijk een voorkeur ontwikkelt voor houtbouw en in veel mindere mate voor zonnepanelen. In elk geval lijkt het er nu op dat die panelen bij nieuwbouw vanaf 1 januari helemaal niet verplicht zullen zijn.
Voor bouwend Frankrijk een waarschijnlijk onvoorziene koerswijziging. En nogal wat bedrijven hebben in het kader van de verwachte vraag naar zonnepanelen flinke investeringen gedaan.
Als er nu ineens huizen in hout gebouwd moeten gaan worden, is de vraag: hoe gaat de sector dat bewerkstelligen? Het aantal producenten van houtbouw is in Frankrijk op één hand te tellen, de kennis van het uitvoerend personeel ligt bij de traditionele betonbouw, de bouwopleidingen zijn maar gedeeltelijk op hout ingericht en waar moet al dat hout vandaan komen?

Een reken-softwaresysteem
Kortom, tal van vragen en hoeveel tijd krijgt de bouwwereld om zich aan te passen? Hopelijk is er begin volgend jaar meer duidelijkheid als de ‘moteur calcul RE2020’ beschikbaar komt. Dit is het softwaresysteem waarmee bouwbedrijven kunnen doorrekenen of de gekozen bouwmaterialen, het verwarmingssysteem, het ventilatiesysteem en het isolatieniveau voldoet aan de Franse energienorm, aan de hand waarvan ze een bouwvergunning kunnen aanvragen.
Wordt vervolgd…

Lennart van der Meulen, maître d’oeuvre van Bouwen & Renoveren France,
Al 17 jaar specialist in het bouwen en renoveren van individuele woningen. Onder architectuur bouwen en verbouwen in elke stijl, van klassiek Provençaals tot eigentijds en energieneutraal. Als erkende maître d’oeuvre is hij de verantwoordelijke begeleider van het hele proces.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven