Zaterdag 19 december
Monaco: hotelboeking verplicht
In het prinsdom Monaco zijn de cafés, winkels en restaurants open. Men vreest er tijdens de feestdagen een invasie van ‘naburige’ Fransen. Prins Albert II heeft daarom besloten dat Franse toeristen alleen welkom zijn als ze vooraf een hotel in Monaco hebben geboekt.
Marseille zonder burgemeester
Politieke onrust in de tweede stad van Frankrijk. Daar werd de ‘groen-linkse’ Michèle Rubirola (1956) als lijstaanvoeder van ‘Marseille Printemps’ (een samenwerkingsverband van socialisten, communisten en ‘écolos’) na de 2e ronde van de gemeenteraadsverkiezingen burgemeester. Ze volgde Jean-Claude Gaudin (1939) op die de stad 25 jaar lang namens ‘rechts’ bestuurde. Maar de nieuwe ‘maire’ is na 6 maanden alweer afgetreden. Officieel om gezondheidsredenen. Ze wil wel aanblijven als ‘première adjointe’, zeg maar: loco-burgemeester en ze heeft (opgeleid als arts) een hoge bestuursfunctie bij een ziekenhuis geaccepteerd. De oppositie in de gemeenteraad spreekt van doorgestoken kaart. Het zou ter linkerzijde altijd de bedoeling zijn geweest dat Benoît Payan burgemeester werd, maar als lid van de weinig populaire socialistische partij had hij nooit de verkiezingen gewonnen. Hij is nu alsnog de voornaamste kandidaat om Rubirola op te volgen.
De rechtse oppositie eist nieuwe verkiezingen.
Huawei-fabriek in Straatsburg
Het Chinese telecomconcern Huawei opent zijn eerste Europese fabriek in Straatsburg, goed voor 300 banen. De firma is omstreden, in elk geval in Amerika verdacht van afluisteren en spionage. Engeland en Zweden hebben geregeld dat Huawei niet mee mag doen aan het uitrollen van het 5G-netwerk in hun landen. Er is (nog?) Frans ‘nee’ tegen Huawei.
Corona: ook de president besmet
Ook Emmanuel Macron is positief getest. Voorlopig 7 dagen in quarantaine, in een regeringsverblijf in Versailles. Zijn echtgenote Brigitte is negatief getest. Maar iedereen die de president onlangs in zijn Élysée gesproken heeft, moet voor de zekerheid thuisblijven. Onder wie premier Jean Castex. Ze zouden vanuit huis kunnen doorwerken. In het kader van de ‘transparantie’ doet de president via Twitter en Facebook dagelijks verslag van hoe het met hem gaat.
Er zouden door corona in het vierde kwartaal 330.000 banen in Frankrijk verloren zijn gegaan.
Intussen in de afgelopen 24 uur 15.674 nieuwe besmettingsgevallen, in het voorafgaande etmaal ruim 18.000. Het dodental is nu tot 60.229 opgelopen. In de voorbije week moesten 8.830 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen, van wie er 1.157 beademd worden. Woensdag op dit platform weer een weekoverzicht in cijfers.
Voor de ‘afhaal’-duidelijkheid
Er werden hier op dit platform vragen over gesteld, dus:
Als je deze periode in Frankrijk doorbrengt: ja, je mag sinds de ‘deconfinement’ annex ‘couvre-feu’ (avondklok tussen 20 en 6 uur) sinds 15 december tot 20 uur bij een restaurant gewoon een (bij voorkeur eerder bestelde) maaltijd afhalen. Ja, die mag je na 20 uur laten thuisbezorgen, maar niet meer afhalen. Maar bezorging alleen door het restaurant en/of een ‘erkende’ thuisbezorgfirma als Ubereats, Dileveroo etc. Gewoon even een vriend na 20 uur met bijvoorbeeld een pizza op pad, dat mag dus niet.
Onderweg en de sjaak
Spoorwegmaatschappij SNCF denkt dit weekeinde, voorafgaand aan de kerstperiode, 750.000 gemaskerde passagiers te vervoeren. Wie alsnog van zijn/haar reis afziet, wordt 100% gecompenseerd als er minstens 3 dagen voor vertrek geannuleerd is.
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er in de periode van de 2e confinement’ (tot 15 december) 289.000 bekeuringen uitgedeeld. Gaat vooral om mensen die zonder ‘attestation de deplacement’ gecontroleerd werden.
Volgens een enquête van Institut OpinionWay gaat nu 50% van de Fransen gebukt onder corona-gebonden psychische last. Van hen zou 31% het risico lopen depressief te worden, vooral jongeren, vrouwen en managers.
Geen betaalbare huizen
Volgens een onderzoek van de Fondation Abbé Pierre, vernoemd naar de gelijknamige priester (1912-2007) die onder meer de Emmaüs-kringloopwinkels bedacht, haalt 53% van de gemeenten in Frankrijk de wettelijke norm van 23% sociale woningbouw (HLM: Habitation Loyer Modéré) niet. Bijvoorbeeld aan de Côte d’ Azur komt Cagnes-sur-Mer niet verder dan 9%.
Een bevestiging dat het een vooroordeel is dat iedereen in Zuid-Frankrijk een jofel bestaan leidt. Er is ook niet voor niks een Nederlands Ondersteuningsfonds, voor wie de polders heeft verlaten en in Zuid-Frankrijk belandde. Kijk maar op www.nederlandsondersteuningsfonds.fr
Moet jofel , sjofel zijn ? Prettige dagen en goede gezondheid voor de toekomst, ook voor je lezers. Bedankt voor de wekelijkse colums. Groet C.
Nee. Lees de zin nog maar eens…
Iedereen die meewerkt aan deze gezellige en informatieve site sfeervolle kerstdagen en een
gezond en succesvol 2021, zonder Corona.
Nelly