Vakantietip voor de herfst: Collobrières

do 29 augustus 2024

Door Rémi de Ridder

Naast die lijst van Les Plus Beau Villages de France, de eredivisie, bestaat er ook een lijst van villages de caractère. Ongeveer de eerste divisie. Maar onderschat die onderscheiding van village caractère vooral niet. Dan praat je ook over een mooi en min of meer authentiek dorp, maar dan hoeft niet heel Frankrijk en omstreken dat te weten.

Ga deze herfst bijvoorbeeld eens kijken in zo’n karakteristiek dorp als: Collobrières (Var), de door bossen omringde hoofdstad van de fantastische bergketen Le Massif-des-Maures, kilometertje of 30 van Saint-Tropez. Misschien  tijdens het jaarlijkse kastanjefeest (altijd de laatste drie zondagen van oktober) en dan is het knap druk. In de rest van het jaar worden de circa 2.000 inwoners min of meer met rust gelaten. In Ik was er weleens eerder geweest. In 2012 haalde Collobrières voor het eerst en hopelijk voor het laatst de Franse voorpagina’s na de moord op twee vrouwelijke gendarmes.

Het klooster La Chartreuse de la Verne

Nonnenklooster uit 1170

Je vindt Collebrièess in die ‘trésor vert’ (groene schat) aan de rivier Réal Collobrier. Middeleeuws centrumpje, fonteinen, platanen. Een brug uit de 12e eeuw, de ruïne van de église Saint-Pons uit dezelfde periode, de gothische kerk uit de 19e eeuw. Het is er lekker wandelen. Maar als je ook nog even verderop wilt kijken: zo’n 12 km richting Grimaud vind je het klooster La Chartreuse de la Verne uit 1170, helemaal gerestaureerd en bewoond door de Soeurs de Bethléem. Je kunt er een kijkje komen nemen. Ongeveer dezelfde kant op heb je het plateau Lambert waar je een aantal menhirs (denk Obelix) uit de prehistorie kunt bewonderen. Weet je zeker dat je hier niet als eerste was. In zekere zin allicht een geruststellende gedachte. En die zondagse kastanjefeesten in oktober zijn echt zo Provençaals als het maar kan.

Uit eten

  • Côté-Resto Les Olivades, 5 place de la Liberation
  • La Petite Fontaine, 6 place de la République
  • Les Terrasses, Place de la République
  • Café du Siècle, 1 cours Louis Blanc

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven