De Orde van de Tempeliers was een christelijke kruisridderorde die een Heilige Oorlog voerde tegen de moslims in het Heilige Land. De broederschap legde de gelofte van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid af. Maar werd zo rijk dat je van een bankiershuis zou kunnen spreken. De Tempeliers zouden de uitvinders van de schuldbrief zijn, een soort cheque. Een van de grootste schuldenaren was Philips de Schone. Hij beschuldigde in 1307 de Orde van ketterij en homofilie en gaf bevel alle leden te executeren. Sindsdien gaat het gerucht dat er ergens nog een verborgen schat van de Orde te vinden moet zijn. Mogelijk bij Le Bourguet, een mini-gehucht op de grens van de Var en de Alpes-Maritimes.
Tot verbijstering van de zeer geringe bevolking (nu: dertig inwoners) kocht de Pool Georges Marcolla in 1955 het domaine Valcroze, in een verlaten vallei van de Gorges du Verdon die formeel onder de gemeente Le Bourguet valt. Nou ja, domaine? Om veel meer dan de ruïne van een château en een ferme ging het niet. Waarom deed die man dat dan? Welnu, in 1915 had hij in een gebedenboekje van zijn vader een briefje gevonden met de tekst: ‘In het souterrain van het oude kasteel Valcrose bevindt zich de schat van de Orde van de Tempeliers. Ga zoeken. De Heilige Geest zal je de weg wijzen.’
Een kapelletje met ‘Veritas’
Er was nog geen internet en de Pool deed er tamelijk lang over om dat château te lokaliseren. Niet zo heel gek, want de vallei had inmiddels een andere naam gekregen. Toen hij eenmaal beet had en zich eigenaar mocht noemen, stuitte hij bij zijn eerste verkenningen vlakbij de ruïnes van het kasteel en de boerderij op een kapelletje dat vrijwel ongemoeid de tand des tijds had doorstaan. Het gebouwtje bleek versierd met een afbeelding van de heilige Saint-Célestin (tot paus benoemd in 422) en de tekst ’Veritas’ (waarheid). Toen wist de heer Marcolla het zeker: hier moest die mysterieuze schat verborgen liggen. Mysterieus? Ja, want helemaal niemand wist of weet waar het eigenlijk over gaat.
Vlaamse hulp én uit Parijs
In de bijna dertig jaar die volgden keerde Marcolla zo’n ongeveer zijn hele domaine binnenstebuiten. Hij kreeg vanaf 1962 hulp van de Vlaamse ingenieur Albert Weysen, gespecialiseerd in cybernetica en robots, tevens gepassioneerd door archeologie en legendes. Min of meer stiekem kreeg hij ook steun van schrijver en politicus André Malraux, destijds minister van Cultuur onder president de Gaulle. In 1984 overleed Marcolla, zijn speurtocht was tevergeefs geweest. Maar er wordt nog steeds op zijn domaine gezocht. Nu vooral door wichelroedelopers, helderzienden en andere amateurs. Die ook niet weten waar ze nou precies naar zoeken. Is die schat niet een fantoom?
Historici zijn het er niet over eens wie de grondlegger van de Orde is geweest. Was dat in 1129 Hugues de Bagarris, een zoon van de Seigneur van Bagarris, in de buurt van Le Bourguet, die als eerste het habijt van de Orde aantrok? Of was het ridder Hugues de Paganis in de Champagne die al in 1120 de Orde oprichtte? Min of meer vast staat dat Hugues de Bagarris in 1129 op kruistocht ging. Toen hij een paar jaar later terugkeerde, was hij in het gezelschap van een groep Tempeliers die dat vierkante kasteel Valcroze met vier torens op de flanken neerzetten. Plus die kapel Sainte-Anne, vernoemd naar een van de heilige beschermvrouwen van de Tempeliers. De boerderij moest de ex-kruisvaarders van eten en drinken voorzien.
Raadselachtige inscripties op de rotsen
Ze openden al snel ‘filialen’ in onder meer in Comps-sur-Artuby, Lorgues en Trigance. In deze periode van de 12e eeuw groeide Le Bourguet uit tot een soort epicentrum van de Tempeliers in de omgeving van de Gorges du Verdon. Op rotsen langs vermoedelijke Tempeliers-paadjes op zo’n 600 meter voor Le Bourguet vind je raadselachtige inscripties, waarvan nog steeds niemand de betekenis snapt. Een route-aanduiding in geheimschrift naar de schat?
In zekere zin heeft het wel wat. Een spannend gerucht dat 600 jaar geleden gelanceerd werd en dat anno nu fake news zou kunnen blijken. Of toch niet?
Dat kan Philips de Schone helemaal niet geweest zijn; die leefde van 1478 tot 1506.
Het kan ook niet Philips de Stoute zijn geweest want die leefde van 1342-1404 en was de zoon van de Franse koning Jan 111 (1319-1364) en Bonne van Luxemburg .