Saorge: de mooiste steegjes van heel Frankrijk

di 2 januari 2024

Door Patrick de Graaf

Saorge, iets van 40 km ten noorden van Menton, is onlangs toegevoegd aan de lijst van les plus beaux villages de France. Werd een keertje tijd. Was er alweer een paar jaar geleden naartoe gereden nadat ik ergens gelezen had dat Saorge volgens veel mensen de mooiste steegjes van heel Frankrijk heeft. Niet dat ik zo van de steegjes ben, de Champs-Êlysées heeft ook wel wat, maar wat ik las, ging vooral over het middeleeuwse van die stegen.

Saorge – lavoir

Ik trof het dorp met ruim 400 inwoners bij de grens met Italië en vlakbij het parc national du Mercantour tegen een rots opgetrokken boven de rivier de Roya. Het bestaat als het ware uit halve ringen die boven elkaar zijn gebouwd, zo’n ‘ontwerp’ had ik nooit eerder gezien. En ik was nog meer verbaasd toen ik merkte dat elke ring zijn eigen kerk heeft, drie stuks!

Église Saint-Saveur

Verhandeld tussen Italië en Frankrijk

Natuurlijk hebben de Romeinen er al gewoond en als je je even in de geschiedenis verdiept, dan leer dat het dorp door de eeuwen heen verhandeld of verkwanseld is tussen wat nu Italië en Frankrijk zijn. Het graafschap Ventimiglia was er de baas, daarna het graafschap Savoye en Napoléon deed het weer over aan het koninkrijk Sardinië. Dankzij een referendum werd Saorge in 1860 weer een tijdje Frans, maar pas sinds 1948 hoort het officieel bij Frankrijk.

Saorge – Monastère

Saorge is meer dan ongewoon

Als je er aan de wandel gaat, ontdek je hoe ongelooflijk dicht de huizen op en tegen elkaar zijn gebouwd, waarbij de meeste straatjes en trappen overdekt zijn. Saorge is echt meer dan ongewoon middeleeuws. De huizen worden nog wel gewoon bewoond. Er zijn pleintjes, er is prachtig uitzicht over de Vallée de la Roya. Op aanraden liep ik tussen de olijfbomen door naar het iets verderop gelegen klooster waarvan de kerk onmiskenbaar een voorbeeld van de Italiaanse renaissance-architectuur is. De moeite van een bezichtiging waard. Toen ik er was, kwam ik amper een andere toerist tegen. Dat zal nu wel anders worden. Dat ‘label’  plus beaux village staat garant voor een stroom ontdekkingsreizigers.

Uit eten:

La Petite Epicerie, 60 rue Revelli
Osteria Lou Pountin, 56 rue Revelli
Le Heinz Café, 1 place Georges Clemenceau

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven