Vrees voor terreur-aanslagen * Goed weer tijdens oud & nieuw * Gemeentepolitie staakt * BB haalt weer uit * Roep om een immigratie-referendum * Peperduur nachtje Olympische Spelen * Nieuwe ‘plus beaux villages’ * Triest record Marseille * Hoofdprijs schilderij Fragonard * 2.500 dorpen met toekomst * Sober kerstmaal * Depardieu verdedigd

vr 29 december 2023

Categorieën:

Hoog terreur-risico

Volgens de autoriteiten is er dit weekeinde een groot risico op terreur-daden. Er zijn 90.000 politie-agenten en gendarmes gemobiliseerd, van wie 10.000 in Parijs.


Zonnige jaarwisseling

Météo France voorspelt voor het weekend van de jaarwisseling aangenaam weer voor de Provence en de Côte d’Azur, met bovengemiddelde temperaturen. In de skigebieden wordt gewaarschuwd voor het risico van lawines.


Saint-Sylvestre zonder gemeentepolitie

Vakbonden hebben opgeroepen tot een staking van de police municipale (gemeentepolitie) op oudejaarsavond, Saint-Sylvestre. De agenten achten zich overbelast en achtergesteld bij de collega’s van de Police Nationale, onder meer qua bewapening. Het lijkt erop dat aan de stakingsoproep op grote schaal gehoor wordt gegeven.


Brigitte Bardot denkt er het hare van

Filmicoon Brigitte Bardot (1934) heeft zich thuis in Saint-Tropez laten interviewen. Van de gedreven voorvechtster van dierenrechten was al bekend dat ze er duidelijke meningen op na houdt. Ze liet dit keer noteren dat de paus een malloot is en dat president Macron nog erger is. Ze verweet hem inactiviteit, lafheid en minachting voor de bevolking. Ze acht Frankrijk verloren en zou, was ze jonger geweest, het land verlaten. Ze bevestigde dat ze Marine Le Pen steunt.


Referendum over immigratie?

Een meerderheid van de Fransen is het eens met de nieuwe immigratiewet die met veel moeite door het parlement is aanvaard. Het Constitutionele Hof dat over de grondwet gaat, moet er nog over oordelen. Een peiling zou uitwijzen dat 66% van de bevolking wil dat er een referendum over immigratie wordt uitgeschreven. Vooralsnog ziet president Macron er niets in.


Duur nachtje Spelen in Parijs

Wie erbij wil zijn – de opening van de Olympische Spelen Parijs – moet zijn/haar knip trekken. Er is uitgerekend dat de gemiddelde (!) prijs voor een nachtje hotel verdriedubbeld is tot € 1.033.


Twee nieuwe ‘mooiste dorpjes’

De organisatie die erover gaat, heeft in onze omgeving twee dorpen toegevoegd aan haar lijst van Plus beaux villages de France. Het gaat om Entrevaux in het departement Alpes-de-Haute-Provence (zie de column van Maria Edelman) en om Saorgue in de Alpes-Maritimes. Eerder dit jaar werden in de Var Cotignac en Le Castellet tot de erkende mooiste dorpjes gerekend. De lijst telt nu 176 van die communes die een visite waard zijn.


Slachtoffer-record in Marseille

Bij de drugsgerelateerde bende-oorlogen in Marseille zijn tot nog toe 48 doden gevallen, en het jaar is nog niet voorbij. Maar het staat al vast dat 2023 in dit opzicht een triest recordjaar is. In 2022 stond de teller stil bij 31. Extra-politie-inzet is geen oplossing gebleken.


Jeune fille au château voor € 2,5 miljoen

Een tot nu toe onbekend schilderij getiteld Jeune fille au château van de schilder Jean-Honoré Fragonard (1732-1806) heeft op een veiling in Parijs € 2,5 miljoen opgebracht. De geschatte opbrengst was ergens tussen de 4 en 6 ton. Het parfumbedrijf en -museum Fragonard in Grasse heeft overigens niets met de schilder (in Grasse geboren) te maken . Men heeft alleen zijn naam ‘geleend’.


2.500 dorpjes ‘met toekomst

In het kader van het programma Villages d’Avenir (dorpen met toekomst) van de regering in Parijs zijn bijna 2.500 dorpjes aangewezen voor ontwikkelingssubsidie om de achterstand van het platteland aan te pakken. Zie de column van Peter Hooft. In onze omgeving is het label village d’avenir toegekend aan 15 dorpen in de Alpes-maritimes, 15 in de Var, 17 in de Bouches-du-Rhône, 22 in de Vaucluse en 34 in de Alpes-de-Haute-Provence.


Bezuinigd op het kerstmaal

De Fransen hebben beknibbeld op hun kerstmaal. Er is nu al onderzocht hoeveel er gemiddeld aan uitgegeven is: € 129. Dat is € 7 minder dan vorig jaar.


De ‘affaire’ Depardieu neemt grote vormen aan

Ongeveer heel Frankrijk is bezig met wat al de affaire Depardieu heet. De gevierde acteur (1948) werd door meerdere vrouwen beschuldigd van (meer dan) ongewenst gedrag op de filmsets. Een aantal vrouwelijke collega’s hebben het voor hem opgenomen: er is hen nooit iets onwelgevalligs overkomen. Er is een brief van 56 vooraanstaande Fransen die Depardieu verdedigen Dit leidde tot woede in feministische kring. Daar werd erop gewezen dat de beschuldigingen van vooral jonge actrices waren gekomen, niet van ’sterren’. President Macron liet weten dat hij de ‘chasse à l’homme’ op een wereldberoemde Franse acteur betreurt. Depardieu zelf noemde de steunbetuigingen van vrouwelijke collega’s ‘moedig’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven