Eindelijk erkenning voor Entrevaux

wo 27 december 2023

Door Ellen van Linschoten

Tijdje terug alweer ging ik met die fantastische Train des Pignes van Nice naar Entrevaux. Daar uitstappen was me aangeraden. Het bleek ook werkelijk een ontdekking: je stapt er zo de middeleeuwen in. Ik ben er sindsdien een keertje terug geweest, ergens in de zomer, voor een origineel middeleeuws feest. En nu heb ik gehoord dat de mensen die erover gaan, eindelijk besloten hebben dat Entrevaux een plek verdient in die lijst van (nu 176) Plus Beaux Villages de France. Als ik het goed het eerste dorpje in het departement Alpes-de-Haute-Provence dat als zodanig erkend is.

Een vestingstadje uit de 11e eeuw

Ik heb het over een vestingstadje uit de 11e eeuw, op een rots in een bocht van de rivier de Var. Ondanks de nu vermaarde citadel op een nog hogere rots veroverde Karel V het stadje in 1536, een slachtpartij die de helft van de bevolking het leven kostte. Daarna bleef het min of meer rustig. De fameuze specialist maarschalk Vauban maakt er een heus vestingstadje van, er werd een kathedraal gebouwd (er binnen lopen, is echt de moeite waard) en een brug die in zekere zin de entree tot het dorp vormt met zijn imposante Porte Royale. Daarna raak je meteen betoverd door de charme van Entrevaux waar op het eerste gezicht bij niks veranderd is sinds de middeleeuwen.

Behalve dan dat er nu volop terrasjes zijn. Bepaald niet alleen voor de 900 inwoners. Gelukkig maar, want het vergt enige conditie als je naar de citadel wilt klimmen. Waar je dan wel beloond wordt met een formidabel uitzicht.

Voor de lunch

  • L’Ambassade, Place du Marché.
  • Le Menestral Café, Place du Planet.
  • Le Vauban, Plache Loios Moreau.
  • Auberge du Planet, Place Charles Panier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven