Chaos in het hele land
Gewelddadigheden en plunderingen teisteren sinds enkele dagen het hele land. Aanleiding: de dood van een 17-jarige automobilist van Algerijnse afkomst die in Nanterre (bij Parijs) bij een verkeerscontrole door een politieagent werd doodgeschoten. Oorzaak: diep gewortelde volkswoede in de Franse samenleving. De sociale omstandigheden in de banlieus leidden in 2005 al tot wekenlang oproer, er waren de acties van de Gele Hesjes, er was het verzet tegen de pensioenhervorming en daarnaast boosheid over de inflatie en vooral het politiegeweld. Vorig jaar kwamen 13 mensen om het leven bij verkeerscontroles, dit jaar al 3. De regering vreest dat de gewelddadigheden aanhouden, er is sprake van het afkondigen van de noodtoestand, de grote vraag is wat er op 14 juli, de nationale feestdag, staat te gebeuren.
Betaalbaar tanken in het weekeinde
De supermarktketen Leclerc heeft aangekondigd dat er bij de filialen in de weekeinden van het hoogseizoen (juli en augustus) tegen kostprijs getankt kan worden.
Drugsbezit: boter bij de vis
President Macron wil geregeld hebben dat wie op drugsbezit (waaronder hasj) wordt betrapt, de desbetreffende boete van € 200 meteen moet betalen. Cash of per bankpas.
Geen hoofddoekjes op het veld
De Raad van State heeft besloten dat het verbod op het dragen van hoofddoekjes door deelneemsters aan sportwedstrijden gehandhaafd blijft. Een enquête zou uitwijzen dat 77% van de Fransen het daarmee eens is.
Kortere schoolvakanties in de zomer
President Macron wil onderzocht hebben of de schoolvakanties, en dan vooral die in de zomer, niet korter kunnen. Dat zou de leerdruk voor de scholieren op de overige dagen van het jaar kunnen verminderen. Niet iedereen is enthousiast.
‘Groot denken’ in Marseille
Voor een driedaags werkbezoek bij 37 graden was president Macron in Marseille. Hij kwam checken wat er gebeurd is met het geld dat de regering twee jaar geleden aan de tweede stad van Frankrijk had toegezegd. Hij riep Marseille op ‘groot te denken’, noemde zich een fan van Olympique Marseille, en zei tijdens een wandeling tegen een werkzoekende dat hij in de Vieux Port had gezien hoeveel banen er beschikbaar zijn. Hij had minstens 10 vacatures geteld. Paar jaar geleden deed hij hetzelfde in Parijs: ‘Als je een baantje zoekt, moet je even de straat oversteken.’ Dat werd hem niet in dank afgenomen. Het ging in Marseille ook over het dodelijk drugsgeweld. De teller staat nu op 23 slachtoffers, vorig jaar 31.
Doktersconsult bij de apotheek
Bij een aantal pharmacies in Nice wordt geëxperimenteerd met een doktersconsult op afstand. In een speciale cabine in de apotheek kun je zonder afspraak via een videoverbinding met een arts overleggen.
Douchen met zeewater
Vanwege de droogte zijn op veel stranden douches verboden. Er wordt nu onderzocht of zeewater een oplossing kan bieden. Het zout moet eruit gehaald worden.
Beeldenruzie in Nice
De Franse beeldhouwer Richard Orlinski (1966) heeft op 10 druk bezochte plekken in Nice monumentale sculpturen van dieren mogen neerzetten bij wijze van openlucht-expositie. De enorme beelden leiden tot verdeeldheid in de stad. Ongeveer de helft van de bevolking vindt dat ze weggehaald moeten worden.
Château de la Garoupe te koop
Op Cap d’Antibes (Alpes-Maritimes) staat het schitterende Château de la Garoupe (uit 1907) te koop. Was eerder eigendom van de Russische oligarch Boris Berezovski. Werd in 2015 door de Franse staat geconfisqueerd, in een witwasaffaire. De ex-eigenaar overleed later onder mysterieuze omstandigheden: moord of zelfmoord is nooit vastgesteld. De staat heeft het kasteel nu ter veiling aangeboden, de inzet is € 120 miljoen.