Eerste hittegolf * Hoge opkomst bij verkiezingen   * Le Pen beschuldigd * Onze regio in demografische cijfers * Onrust over de pollitieke situatie * Terugkeer François Hollande * Opwinding in Sanary-sur-Mer * Favoriete Franse voornamen * Rugby-internationals opgepakt * Plagiaat Louis Vuitton

za 13 juli 2024

Categorieën:

Knap warm

Een eerste canicule (hittegolf) heeft in onze regio Le Sud/PACA tot zeer hoge temperaturen geleid. In het departement Var werd tot 40 graden gemeten. Daarna was er sprake van buien en onweer. Volgens Météo France blijft het de komende dagen warm, met het kwik boven het gemiddelde.


Veel mesen kwamen stelle

De opkomst bij de 2e ronde van de Franse parlementsverziekingen bedroeg 67,5%. De hoogste score in ruim 20 jaar. Allicht hebben de oproepen van sporthelden als Kylian Mbappé en die van de vakbonden geholpen. Er was ook sprake van een trend om de opmars van het Rasseblement National van Marine Le Pen zoveel mogelijk te blokkeren. Kandidaten van andere partijen trokken zich terug om een andere verkiesbare, die meer kans had tegen een vertegenwoordiger van Le Pen, de voet dwars te zetten.


Marine Le Pen opnieuw beschuldigd

Er loopt al geruime tijd een onderzoek naar Marine Le Pen, of althans haar partij. Er zou sprake zijn van assistenten bij het Euro-parlement in Brussel, die feitelijk voor  haar partij in Frankrijk werkten. Er is nu een nieuwe beschuldiging bij gekomen: er zou sprake zijn geweest van financieel gesjoemel bij haar presidentiële verkiezingscampagne in 2022.


Lekker lang leven in de Provence

Statistiekbureau l’Insee heeft vastgesteld dat we in de regio Le Sud/PACA gemiddeld 8 maanden (vrouwen) en 7 maanden (mannen) langer leven dan elders in Frankrijk. Het geboortecijfer is bij ons lager dan het nationale, bevalllingen op gemiddeld 31,5-jarige leeftijd. De bevolking in de regio bestaat voor 2.1% uit 75-plussers, het nationale cijfer is 1,4%. Van de 5 departementen van de regio is de bevolkingstoename in de Var het grootst.


Komt het wel goed?

Sinds de 2e ronde van de parlementsverkiezingen is 80% van de Fransen ongerust over de politieke situatie in het land.


Ex-president volksvertegenwoordiger

Oud-president François Hollande (69) is terug in de politiek. Namens het departement Corrèze neemt hij zitting in de Assemblée Nationale. Hij is de eerste ex-president die als eenvoudig Kamerlid aan de slag gaat. Hij wordt ook genoemd als mogelijk nieuwe premier. Lees de column van Peter Hooft.


Wie is de baas in Sanary-sur-Mer?

Opwinding in het geliefkoosde bad- en vissersplaatje Sanary-sur-Mer (Var). Ook beroemd om zijn Provençaalse markt. Van de week werd oud-burgemeester Ferdinand Bernhard aangehouden. Eerder veroordeeld tot 5 jaar onverkiesbaarheid zou hij op de achtergrond toch nog steeds de dienst uitmaken in het stadje. Zijn opvolger, de huidige burgemeester, een wethouder, en de vriendin van Bernhard, ambtenaar op de mairie, zijn in deze zaak ook verhoord. Berhard is op borgtocht vrijgelaten. Hij mag zich niet op het gemeentehuis vertonen en geen contact hebben met ambtenaren. Behalve zijn vriendin.


De populairste voornamen

In Frankrijk onderzoeken ze van alles. Zo weten we nu dat de populairste voornamen van nieuw geboren meisjes in 2023 de volgende zijn: Louise, Ambre en Alba. Van de jongensnamen zijn dit de populairste: Gabriël, Raphaël en Leo.


Rugby in opspraak

Bij rugby gaat het er ogenschijnlijk ruw aan toe, maar de spelers staan bekend aan fatsoenlijk. Het Franse nationale XV-team is tijdens een vriendschappelijke reis in Zuid-Amerika in Argentinië tegen problemen opgelopen. Eerst een speler die zich racistisch uitliet en die meteen uit de nationale ploeg werd verwijderd. Daarna de arrestatie van twee Franse spelers die zich aan seksuele agressie in hun hotel schuldig zouden hebben gemaakt. Ze ontkennen, maar worden in Argentinië nog vastgehouden.


Modehuis door de knieën

Modemerk Louis Vuitton heeft toegegeven dat een van zijn blouses wel heel erg lijkt op iets van traditionele klederdracht in Roemenië. Er zijn excuses aangeboden en de blouse is uit de handel genomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven