La Croix-Valmer: ideaal startpunt

wo 17 juli 2024

Meer van de Vlaamse thriller-auteur Marcus Marc, kijk op marcusmarc.blog4ever.com

Ditmaal kiezen we voor de sentier littoral langs de kust van La Croix-Valmer. De gratis parking in de buurt van het vertrekpunt is deze periode van het jaar mooi meegenomen. We vertrekken  bij de plage du débarquement, een uitgestrekt zandstrand dat in de zomer waarschijnlijk overbevolkt is maar er op deze prille lentedag verlaten bij ligt. In augustus 1944 was het er heel druk.  De Amerikaanse generaal O’Daniel en zijn Franse medestander de Lattre de Tasigny landden met hun troepen op dit strand, het begin van de bevrijding van de Provence.

Rue Louis Martin

Aîoli met kabeljauw

We nemen ons voor om eerst iets te eten in een van de restaurants in de omgeving. Snel wezen is de boodschap om een tafeltje in de zon te bemachtigen. We kiezen voor het restaurant Le p’tit zinc. Het aanbod is beperkt wat ons doet vermoeden dat alles vers is en ter plaatse bereid wordt. De aïoli met kabeljauw, het is vrijdag en dan moet er aïoli op het menu staan, oogt verrukkelijk. Een heerlijk stukje vis en knapperige groentjes met een lekker, opgepimpt looksausje ontgoochelen niet. Een rosé streekwijntje past er uitstekend bij.

De rostschatige baai van Saint-Tropez

We starten oostwaarts langs de waterlijn om niet in het diepe zand te ploeteren. Op dat ogenblik weten we nog niet dat dit het enige vlakke deel van onze wandeling is. Wat nadien volgt is een opeenvolging van trappen: klimmen en dalen langs de rotsachtige baai van Saint-Tropez. Op de meeste plaatsen is de mimosa bijna uitgebloeid, andere struiken met gele bloempjes nemen met gretigheid de fakkel over. Omdat het haast windstil is, ligt het wateroppervlak er rustig bij. De schittering van een gulle zon weerkaatst op het water en geeft de talrijke foto’s nog meer glans. Na iedere bocht verschijnt een nieuw landschap dat de aandacht trekt. Op het einde van onze tocht verschijnen de eilanden Levant en Port-Cros aan de horizon.

Het nadeel aan deze wandeling is dat je langs dezelfde weg moet terugkeren. Je kan een tweede wagen achterlaten aan een zelf bepaald eindpunt zodat je niet hoeft terug te keren langs hetzelfde pad terwijl je de gedachte aan de opeenvolging van trappen nog niet uit je geest verdreven hebt.

Grimaud spoort je aan halt te houden

De wandeling loont in ieder geval de moeite. La Croix-Valmer ligt in de baai van Saint-Tropez met Gassin en Ramatuelle als buurgemeenten. De rit ernaar toe leidt langs een route die een gedeelte van Les Maures doorkruist. De sporen van een allesvernietigende brand in de zomermaanden zijn nog merkbaar. Een deel van de tocht, vooraleer je La Garde-Freinet bereikt, vraagt je aandacht omwille van het bochtige parcours. Grimaud spoort je aan om even halt te houden, niet alleen omwille van de ruïnes van het kasteel, de restaurantjes in het pittoreske centrum zijn de tussenstop waard.

Grimaud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven