Column Peter Hooft: Bijpraten

vr 19 juli 2024

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Als je een tijdje in het buitenland verblijft en het nieuws uit Nederland en Vlaanderen niet of nauwelijks meer volgt, is het verkeerde been het meest gebruikelijke. Een ex-collega van een Nederlands weekblad kwam herinneringen ophalen, Vanwege de hitte het liefst bij mij thuis, en vooral niet op het café-terras. Ook goed natuurlijk, al ben ik na zoveel jaar Zuid-Frankrijk wel gewend aan en bestand tegen wat overdreven warmte. Een essentie van de Provençe en de Provençalen is overdrijven. Alles went.

Iets met spionnen?

Die ex-collega begon over ‘MH17’ en ik had niet het begin van een idee waarover hij het had. Iemand met een schuilnaam in de spionnensfeer? Als je amper naar Nederlandse of Vlaamse tv kijkt, raak je al gauw een paar draadjes kwijt. Ik vind dat niet erg. Ik heb voor Frankrijk gekozen.

Ik kreeg uitgelegd: dat neerschieten van een vliegtuig boven Oekraïne. O ja, dat had ik ook wel lang geleden via Franse media meegekregen. Daarna hier nooit meer iets over gehoord.

Ik doe niet aan terugkijkerij en dergelijke. Toen is maar voorbij en morgen is per definitie een stuk spannender. Maar meer dan eens besefte ik dat je in Frankrijk heel anders over het nieuws wordt bijgepraat dan bijvoorbeeld in Nederland.

De drugsoorlog in Nice

Ik begon een betoogje over wat mij (ons in de Provence) die dag bezig hield: het risico van natuurbranden, maar vooral die 7 doden (waaronder 3 kinderen) bij de fik in een appartementsgebouw in Nice. Het gaat om het quartier Les Moulins, waar drugsbendes de dienst uitmaken. Dus? Dat denkt justitie ook. Vast staat dat er van brandstichting sprake was.

De ex-collega wist van niks. Nice is toch een prima stad? Ja, Marseille, daarvan had hij wel gehoord, ook in Nederlandse media al uitgeroepen tot de crimineelste stad van Europa. Vilein wees ik erop dat juist daar onder anderen Nederlandse sporters er Olympisch komen zeilen.

Het was per saldo best aardig, zo’n middagje met een ex-collega.

Nederland-Frankrijk: het verschil

Zijn vraag voor zijn vertrek was: wat is nou eigenlijk het verschil tussen Frankrijk en Nederland? Ik moest er even over peinzen en zei:”Wij hebben de Tour de France, jullie die slome Vierdaagse in Nijmegen.” Ik denk dat Frankrijk in meer opzichten ruimschoots wint. “Doe me nog maar een glaasje”, zei mijn ex-collega voor hij vertrok. Of hij naar Frankrijk emigreert, liet hij in het midden.

De Champs-Élysées, de Promenade des Anglais en dan dat gedoe met gladiolen. ’t Is een keus.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven