Column Peter Hooft: De gekte regeert

do 25 juli 2024

Categorieën:

Door Peter Hooft

Zo. Ik denk dat ik het nu eindelijk weet. Na zoveel jaar vol onbegrip in Frankrijk en temidden van de Fransen is me duidelijk dat het land en de bevolking vooral beklagenswaardig zijn. Want de gekte regeert.

Van de week kwam de bevestiging dat de Olympische Winterspelen 2030 door Nice zijn binnengehaald. Men is er daar blij mee en trots op. Winterspelen aan de Côte d’Azur? Alleen in een psychiatrisch gesticht zouden ze dat een formidabel idee hebben gevonden.

De gekte regeert.

Juist géén toeristen

De Côte is al een eeuw of twee druk bezig zich te profileren als een warm, subtropisch vakantiegebied. En nu moet er ineens geschaatst en geskied worden? Lezen die mensen in Nice hun eigen krant Nice-Matin niet? Ik wel. Daarin staat dagelijks te lezen welke ellende de Zomerspelen nu in Parijs met zich meebrengt. De halve stad om veiligheidsredenen op slot, en dus juist géén toestroom van toeristen; restaurants klagen steen en been, vliegmaatschappijen ook.

De gekte regeert.

Nog eentje erbij

Je zou denken dat de Fransen ook wel snappen dat het meer dan een beetje dom was om de Spelen naar Parijs te halen. Maar nee hoor, ze  doen er nog eentje bij, Winterspelen aan de Côte d’Azur. Het lijkt me een verzinsel van Louis de Funès in zijn rol van Gendarme de Saint-Tropez.

De gekte regeert

We hebben geen regering

Ondertussen zitten we hier dus zonder regering. De president verloor de verkiezingen, maar doet niet wat normaal, en meer dan een traditie is: een nieuw kabinet onder aanvoering van de winnaars, dit keer het Nouveau Front Populaire (NFP). Een ‘vluggertje’ van vier min of meer linkse partijen, die meteen na hun zege alweer onderling ruzie kregen. Over één ding zijn ze het nog wel eens: de president moet een beetje opschieten, maar die begint pas aan een nieuw kabinet na de Spelen. En ze willen dat de president zijn grote hervorming, de pensioenwet, intrekt. Ondanks massa-betogingen buiten het parlement om ingevoerd.

De gekte regeert.

Bidden dat het goed gaat

Voor zover er in Frankrijk nog gebeden wordt, iedereen hier bidt dat het goed gaat met die ceremoniële opening van de Spelen op de vervuilde Seine. Grandeur de la France, dat was het idee, heb ik begrepen. Krankjorum dus.

De gekte regeert.

Frankrijk en de Fransen zijn beklagenswaardig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven