Column Peter Hooft: De Spelen als tussendoortje

vr 9 augustus 2024

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Je kunt zeggen wat je wilt, maar Frankrijk is dus ’s werelds enige land dat een vervuilde rivier binnen 24 uur weer schoon heeft. Zou het? Ik weet niets van watermonsters, maar als je die Seine op de tv ziet, dan denk ik: mij niet gezien om daarin te gaan zwemmen. Het moest en het zou toch.

In katzwijm voor Parijs

Toen Parijs de Spelen kreeg toegewezen, kladden alle talloze lieden die bij de organisatie betrokken waren Grandeur op hun voorhoofd. De Spelen moesten onvergetelijk groots worden en Parijs eindelijk weer eens het centrum van de wereld. Hier en daar wat oorlogen, hongersnoden en natuurbranden, maar wat zou het? De hele wereld moest drie weken lang in katzwijm vallen voor Parijs, het mocht ook een paar centen kosten. Over een jaar of zo horen we wel hoe hoog het verlies heeft uitgepakt.

De lelijkste toren van de hele wereld

Ik ben in hoge mate sportminded, ik heb veel gekeken en geleerd dat bijvoorbeeld hockey en handbal toch best aardig zijn. Maar ik raakte geïrriteerd door het onophoudelijk vertoon van die Eiffeltoren, volgens mij de allerlelijkste toren van de hele wereld. Hij is ook helemaal niet ontworpen door Gustave Eiffel, maar door twee van zijn medewerkers. Die waarschijnlijk op een lusteloze vrijdagmiddag met ijzerdraadjes en papierclips zaten te klooien. Er moest een toren komen voor de Wereldtentoonstelling in 1889, in 1901 was hij bijna verkocht aan een schroothandelaar. Dat hij er nog staat, is omdat hij nodig was voor de moderniteit van radiocommunicatie.

Het is me een raadsel hoe dit monster van smeedijzerwerk en klinknagels kon uitgroeien tot hét symbool van Parijs en misschien wel van heel Frankrijk.

Goud voor de politie

De Spelen zijn op het moment van schrijven nog lang niet afgelopen, maar de volgens de minister van Binnenlandse Zaken hebben de politie, de gendarmerie en de veiligheidsdiensten allemaal recht op een gouden medaille. Wegens niet of nauwelijks onheil. Ook geen stakingen trouwens. Eventjes onherkenbaar Frankrijk.

En de Fransen zelf zijn meer dan trots op hun sportieve prestaties, veel beter dan verwacht, als 4e op de medaille-ranglijst. Dat ze zich op de tribunes nogal vaak onsportief gedroegen, soit. En een winnaar lijkt ook president Macron die ineens iets aan populariteit gewonnen heeft. Was ook niet veel voor nodig, hij was en is de meest impopualaire presdient in de jongste geschiedenis.

Macron moet kiezen

Volgende week moet hij aan de bak. Er zal toch een keer een nieuwe regering moeten komen. Als zijn keuzes de verkiezingswinnaar Nouveau Front Populaire niet aanspreken, is Frankrijk in een mum van tijd weer als vanouds: demonstraties, stakingen, oproer.

Die Spelen waren maar een tussendoortje.

2 gedachten over “Column Peter Hooft: De Spelen als tussendoortje”

  1. Puffen,zweten en afzien..s’morgens vroeg uit bed…vlug de koffie naar binnen werken om snel snel met de koelbox naar de supermarkt te slenteren..zomerochtendstress noemen we dat hier.De koelbox weegt als lood door de toegevoegde koelingselementen…je weet wel,die (meestal) blauwe dingetjes die je uit de vriezer haalt en door de glibberigheid en de stress soms op je tenen belanden…de airco in de wagen gaat op 17 graden waardoor wanneer je aan de supermarkt uitstapt een klop van jewelste krijgt (om nog maar te zwijgen van de klop die je krijgt na het verlaten van de heerlijk gekoelde winkel)…vlug airco op in de oververhitte wagen die hier altijd in de volle zon moet staan door gebrek aan één enkele boom op de supermarktparking…wat is het soms toch afzien in de zomer hier…dan zet je de radio thuis op en dan hoor je op het weerbericht van België dat het tropisch heet is…een volle 28 graden..veel drinken,veel smeren enz…en op dat moment denk ik “wat kunnen jullie toch overdrijven”…..

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven