Flitsgesprek: Peter Derksen

di 13 augustus 2024

Categorieën: , ,

In deze rubriek vertellen Nederlanders en Vlamingen waarom ze voor Zuid-Frankrijk hebben gekozen.

Peter (links) en zijn partner Hans

Even voorstellen:
Mijn naam is Peter Derksen, ben (nog) 68 en sinds 1,5 jaar met pensioen. Ik woon met mijn partner Hans (en onze hond Tarkin) in Oirschot, en wel sinds 2000. Mijn werkzame leven bestond uit het directeurschap van Stichting Nationale Boomfeestdag, waaraan ik 28 jaar leiding mocht geven en op deze manier mijn doel kon nastreven om kinderen de waarde van natuur en in het bijzonder van bomen bij te brengen.

Ik ben geboren in Belgisch Congo, waar de voertaal Frans was. Het gevoel voor de Franse taal is daar mijn DNA ingeslopen. Zingen zat al in mijn DNA en dus heb ik het Franse chanson omarmd. Ik treed sinds 2000 met regelmaat op in Nederland en Frankrijk met les vraies chansons Françaises. Het mooie van Franse chansons is de melancholie, het vakantiegevoel en het melodieuze van de taal. Geweldig vind ik dat!

Sinds wanneer in Zuid-Frankrijk?
Toen ik van de tuin-en landschapsopleiding in Boskoop afkwam, ging ik jaarlijks naar Frankrijk op vakantie. In de jaren ’90 gingen we regelmatig naar Fréjus en in 2000 liep ik daar met Hans tegen een redelijk bouwvallig huis aan in het domaine Le Capitou. We waren er direct verliefd op en omdat we de opknapmogelijkheden van het Bastidon zagen kochten we het voor een leuke prijs. We hebben er ons Frans paleisje van gemaakt.

Ooit spijt gehad?
Jamais, jamais.

Waarom heb je voor Zuid-Frankrijk gekozen?
Voor het weer, voor de Provence, voor de Côte d’Azur, voor het licht en voor de geuren. Omdat ik redelijk Frans sprak, was het contact met de Fransen van meet af aan heerlijk. En dan die Zuid-Franse dorpjes met die fijne terrasjes en die prachtige, eeuwenoude platanen die het centrum markeren. Wat wil je nog meer?

Wat is voor jou de grootste charme van Zuid-Frankrijk?
We zitten op een beschermd domaine wat ons een veilig gevoel geeft, omdat we er niet permanent wonen. Maar het belangrijkste hier in Zuid-Frankrijk is de sfeer, het licht, het parfum van de Provence maar ook de charme van steden als Nice en Cannes. We wonen hier in Fréjus heel rustig in het binnenland met een prachtig uitzicht ,maar zitten dichtbij de drukte die we dus regelmatig kunnen opzoeken.

Ben je ‘ingeburgerd?’
Kan ik niet echt zeggen, omdat we hier niet permanent wonen, maar ik heb aardig wat contacten met Fransen, vooral omdat in ons domaine nagenoeg alleen maar Fransen wonen.

Contact met andere Nederlanders?
Jazeker, maar dan vooral via ANM en sinds kort ook via DNC

Heb je tips voor vakantiegangers?
Ga vooral ook het binnenland in en geniet van de pittoreske dorpjes die je daar nog aantreft en geniet op de terrasjes van een Pastis met ijsklontjes rond de middag en vervolgens van een heerlijk koude rosé onder het genot van die mooie Franse muziek

Favoriete stad in de Provence of aan de Côte d’Azur?
We gaan heel graag naar Nice en Cannes om te genieten van de sfeervolle marchés en heerlijke restaurantjes als Astoux & Brun en O’Key-Beach in Cannes en Le Galet in Nice.

Ooit terug naar Nederland? (indien van toepassing he …)

Ik woon nog niet in la douce France maar sinds mijn pensionering ben ik er vaker en langduriger, maar of ik hier ooit definitief ga wonen …?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven