Column Peter Hooft: Lege straten in Parijs

vr 16 augustus 2024

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Je zou verwachten dat het nu een beetje ontspannen zou wezen in Frankrijk. De Spelen zonder gelazer voorbij, onverwacht veel sportief succes voor de Fransen, (nog?) geen grote natuurbranden en de hittegolf lijkt best goed te doorstaan.

Maar dit is dus Frankrijk. Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken die ook over de politie gaat, heeft laten weten dat hij het hoogste dreigingsniveau handhaaft en dat de Paralympics even zwaar beveiligd zullen worden als de Spelen. Hij is ontevreden over de verkiezingsuitslag en sinds hij demissionair is, verschijnt hij uit protest zonder stropdas in het openbaar. Voor het oog van de camera’s deed hij zijn accessoire af toen hij uit het Élysée kwam waar de president het ontslag van de regering had aanvaard. Nooit gedacht dat er in de hardliner Darmanin een soort grapjasje school.

Lege straten in Parijs

En sinds een paar dagen is de stemming in Parijs somber. Lege straten, veel rolluiken. Winkeliers en vooral de horeca klagen steen en been. Bijna geen klandizie. De Parijzenaars zijn nog op vakantie en de toeristen die voor de Spelen waren gekomen, zijn weer vertrokken. ‘Gewone’ toeristen hebben vanwege die Spelen niet voor la capitale gekozen en naar het lijkt, heerst in die kringen ook onbehagen over de sociale onrust. Je weet maar nooit wanneer er weer gestaakt wordt.

De president staakt al

In zekere zin staakt de president nu al. Nog steeds geen nieuwe regering. Pas na de Spelen had hij gezegd. Er gaan geruchten dat hij nu ook de Paralympics wil afwachten. Gaat ’m niet lukken. Verkiezingswinnaar Nouveau Front Populair heeft z’n geduld al verloren en eist de benoeming van Lucie Castets tot première ministre. Macron ziet er weinig in. Ze wil onder meer dat de pensioenwet (doorwerken tot je 64e) wordt teruggedraaid. Dat kan nog wat worden. Reken maar op een onrustige, hete herfst.

Afgang voor het zuiden

Bij ons in het zuiden? Het was natuurlijk een pijnlijke afgang dat we in Marseille steeds te weinig wind konden leveren voor het Olympische zeilen. Het waait hier vaak genoeg. Geen wind kun je lastig onder sabotage scharen. Verder ging het van de week over de hittegolf (tot wel 39 graden), de te warme zee (30 graden) en het onvermijdelijke onweer waardoor duizenden huishoudens zonder stroom kwamen te zitten. Maar dat is in dit deel van het land nog altijd heel gewoon.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven