Niet meer zo heet * Weer superdruk op de weg * Ook bende-oorlogen in Grenoble * Meer doden op Nieuw-Caledonië * Volwassen strafrecht vanaf 16 jaar? * Rijkste Fransman valt van het podium

vr 16 augustus 2024

Categorieën:

Hittegolf voorbij

De canicule (hittegolf) die ook zuidoost-Frankrijk dagenlang teisterde, is voorbij. Na een kortstondige periode met onweer en hevige regenbuien voorspelt Météo France nu temperaturen tot zo’n 30 graden. In de voorbij week ging het om zo’n 38 graden, of nog hoger.


Weer een weekeinde vol files

Donderdag de 15e (Maria Hemelvaart) was een nationale feestdag en dus een vrije. Dat werd dus een heel weekeinde vrij voor veel Fransen. On fait le pont, heet dat in het Frans. Een bruggetje bouwen door één snipperdag op te nemen. Volgens verkeersinformatiedienst Bison Futé zal het vooral zondag heel druk zijn op de snelwegen en dan vooral richting het noorden. Vakantiegangers en mensen die voor een paar dagen naar het zuiden zijn gekomen, moeten allemaal weer terug. In midden-Frankrijk zou het zondag slecht weer zijn.


Gevaarlijke wijken in Grenoble

Dat er in Marseille, Nice en Lyon in bepaalde wijken bende-oorlogen in het drugsmilieu worden uitgegevochten waardoor je er maar beter niet kunt komen, is allang geen nieuws meer. Aan dit lijstje steden moet nu ook Grenoble worden toegevoegd.


Dodelijke onlusten Nieuw-Caledonië

In de internationale pers hoor je er niet veel meer over. Maar de onlusten op Nieuw-Caledonië (óók ‘gewoon’ Frankrijk)  houden aan. Het gaat er heftig aan toe. Bij de emeutes (rellen) zijn tot nu 11 dodelijke slachtoffers gevallen.


Jeugddelinquenten zwaarder aanpakken?

Het aantal jongeren dat zich aan strafbare feiten schuldig maakt, loopt ook in Frankrijk snel op. Er wordt nu overwogen het strafrecht voor volwassenen (nu vanaf 18 jaar) van toepassing te verlagen voor jongeren vanaf 16 jaar. Dat zou voor hen veel strengere, hogere straffen impliceren.


Rijkste Fransman ingehaald

Bernard Arnault (1949), de baas van de luxe merken-firma LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) is de rijkste man van Frankrijk. En was even de rijkste ter wereld. Maar volgens de rekenaars van de financiële analist Bloomberg is Arnault nu voorbijgestreefd door Musk, Bazos (Amazon) en Zuckerberg (Facebook).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven