Opnieuw hitte * Drukte zuid-noord * President overlegt over premier * Waterbeperking Alpes-de-Haute-Provence * Eerste natuurbranden * Burkini-verbod * Begrafenis Delon * Paralympics zwaar bewaakt * Straatschrijfster in Nice

vr 23 augustus 2024

Categorieën:

Provence: ruim boven 30 graden

Volgens Météo France blijft het de komende dagen knap warm in Zuidoost-Frankrijk. Met temperaturen van ruim boven de 30 graden. In andere delen van het land moet rekening worden gehouden met hevige regen en onweer.


Huiswaarts in de file: code rood

Verkeersinformatiedienst Bison Futé heeft vandaag (vrijdag) en morgen de code rood afgegeven voor filevorming in de richting zuid-noord. Voor veel mensen zit de vakantie in het zuiden erop. Zondag zou het iets minder druk zijn. Voor het verkeer noord-zuid geldt dit weekeinde geen enkele waarschuwing.


De president doet rustig aan

Tot woede van de linkse oppositie, winaar van de parlementsverkiezingen, heeft president Macron nog steeds geen nieuwe eerste minister aangewezen. Hij zou vandaag met een aantal partijleiders overleggen en maandag met mevrouw Le Pen en haar premierskandidaat Jordan Bardella. Links eist dat er uiterlijk dinsdag een nieuwe premier is. Het Nouveau Front Populaire wil dat Lucie Castet het wordt. Maar er zijn ook andere kandidaten ter linkerzijde. Onder wie Bernard Caseneuve, een tijdje premier onder president Hollande, en dik bevriend met elkaar. Hollande zelf wordt ook genoemd, maar hij wil niet.


Waterschaarste door droogte

In de regio Le Sud/Provence-Alpes-Côte d’Azur is het departement Alpes-de-Haute-Provence het eerste dat vanwege de aanhoudende droogte het waterverbruik gaat beperken.


Gewonden bij natuurbrand

Vorig weekeinde woedde er een hevige natuurbrand in de Pyrenées-Oriêntales. Er moesten 3.000 mensen geëvacueerd worden, er vielen 11 gewonden. In het departement Hérault brandde vorig weekeinde 350 ha. af. De grootste natuurbrand tot nu toe dit jaar was bij Vidauban (Var). Er ging 600 ha. verloren.


Nieuw gedoe over burkini-verbod

De burgemeester van Mandelieu-La-Napoule (Alpes-Maritimes) heeft voor zijn gemeente een burkini-verbod afgekondigd. Volgens jusititie had hij daartoe het recht. De plaatselijke bevolking zou verdeeld zijn. Er wordt op gewezen dat topless nog voorkomt op de stranden van de stad.


Delon begraven in eigen tuin

Alain Delon (88) wordt zaterdag in de tuin van zijn château in Douchy (Le Loiret) begraven. Het zou gaan om een afscheid in besloten kring. Zie ook de column van Peter Hooft.


Paralympics zwaar bewaakt

De Olympische Spelen in Parijs zijn zonder neoemenswaardige incidenten verlopen, de Paralympics komen eraan. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zullen er steeds 25.000 politiemensen en gendarmes ter beveiliging op de been zijn.


Nieuw fenomeen in Nice: straatschrijfster

Op de Place Masséna in het centrum van Nice zit met enige regelmaat de 27-jarige Priscilla Correnti achter een oude gele schrijfmachine. Voorbijgangers kunnen haar desgewenst met een paar trefwoorden aan het werk zetten. Portrettekenaars op straat kenden we al, schrijvers op straat nog niet. De gemeente Nice stuurde haar eerst weg wegens geen vergunning. De burgemeester zelf greep in en de auteur mag op het plein blijven doortikken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven