Flitsgesprek: wijnmaker Marnix Engels

vr 30 augustus 2024

Categorieën: , ,

In deze rubriek vertellen Nederlanders en Vlamingen waarom ze voor Zuid-Frankrijk hebben gekozen.

Even voorstellen
Hi, ik ben Marnix Engels en was in mijn werkzame leven eigenaar van een agentschap dat bemiddelde tussen de verkoop en inkoop van wijnen in Nederland. Daarnaast was ik een van de zeer weinige experts taxateurs en makelaars in wijnen en betrokken bij vele geschillen of verzekeringskwesties rond dit edele vocht. Gewend dagelijks te proeven, werd het mijn uitdaging om de wijnen van Camparnaud, heel verfijnd te maken.

Sinds wanneer in Zuid-Frankrijk?
In 2000 kocht ik Camparnaud, 40ha groot in de groene long van de Provence, waarvan 20ha wijngaarden. Verliefd op de plek maar met weinig ervaring in wijnbouw, begon ik ietwat overmoedig aan het traject van renovatie van huis, wijngaard en winery en kon vanaf 2003 zeggen dat het klaar was en natuurlijk het initiële budget ruim overschrijdend.

Ooit spijt gehad?
Zeker wel momenten van spijt. Want ja, de fransen hebben nu eenmaal niet de ethiek in werkzaamheid als die wij nederlanders gewend zijn. Dus “a demain” is nooit morgen, maar ergens in de weken erna! Dat en de vele afspraken niet nakomend plus vaak prutswerk, kosten heel veel energie om aan te sturen en in die tijd nog vanaf Nederland.

Waarom voor Zuid-Frankrijk gekozen?
Ik wilde een wijndomein in een streek waar wij geen vertegenwoordiging hadden en dat was 25 jaar geleden de Provence. Een oninteressant wijngebied waar ze voornamelijk rode wijn maakten met weinig aandacht. Maar de zon scheen er en het was het begin van het low cost vliegen. Dus daar wilde ik zitten want rond Nice leek alles nice.

Wat is de grootste charme van Zuid-Frankrijk?
De grootste charme is wel die helderblauwe KLM lucht die je zo goed als dagelijks toelacht. Dan de kleine dorpjes met hun markten waar je alle geuren aantreft van kruiden, kazen, gebraden kippetjes, bloemen … En je op een terrasje een pastis kunt nuttigen … Heerlijk. En dan het landschap; een natuur die groen is maar ook ruig, diverse meren kent, bergen en ook de glamoureuse kust van de Côte d’Azur …

‘Ingeburgerd’?
Ja ingeburgerd voelen wij ons wel, maar dat komt ook door mijn achtergrond. Geboren in Brussel en dus ook Franstalig opgevoed en mijn hele werkzame leven gewerkt met passie in wijnen en dus ook met Frankrijk als belangrijk wijnland, communiceer ik makkelijk met de fransen en begrijp ik hun manier van samenwerken.

Contact met andere Nederlanders?
Ja natuurlijk is er ook contact met de Nederlanders. Die zoeken elkaar allemaal op en het verbaasd mij nog steeds dat er zoveel zijn die hier een huis kopen maar de franse taal niet spreken. Ja, die melden zich meteen met al hun vragen. En ik ben een makkelijk aanspreekpunt door ook nog wat van mijn wijnen te kopen.

Tips voor vakantiegangers
Vakantiegangers die nog iets overwegen: ga vooral naar dit achterland van de côte. Het is minder bekend, maar heeft zoveel meer te bieden en het is er lang niet zo druk als aan de kust, waar het gewoon overvol toeven is in de zomer.

Wat is uw favoriete stad aan de Côte d’Azur?
Aan de Cote d’Azur heb ik een favoriete plek en dat is het schattige stadje Antibes. Klein, fijn, leuke markten, leuke winkels en terrasjes waar het altijd gezellig druk is.

Ooit terug naar Nederland?
Ik weet niet of we ooit teruggaan naar Nederland. Misschien als ik oud ben en begin te kwakkelen, dat ik mij dan beter voel rondom familie. Maar zo lang het kan, blijven wij hier en pas als het echt niet anders kan, zouden we overwegen te vertrekken. Maar het drukke dynamische Nederland missen we helemaal niet. Als we gaan, is het voor een paar dagen en dan zijn wij weer blij terug te kunnen naar Camparnaud.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven