Het blijft warm * Nog steeds geen regering * Anti-semitisme neemt verder toe * Dierenartsen te duur? * Inflatie onder controle * Meer misdaad * 7 september actiedag * Fraude bij contrôle technique * Promenda des Anglais in Nice 200 jaar

vr 30 augustus 2024

Categorieën:

Tropisch weekeinde

Météo France voorspelt dat het dit weekeinde en begin volgende week knap warm blijft in ons deel van Frankrijk. Aan de Mediterranée en in de Provence zou het gaan om temperaturen van 30 graden, of hoger. Er wordt geen neerslag verwacht.


Macron blijft aarzelen

Sinds de verkiezingen 7 juli, die tot ieders verrassing door het linkse Nouveau Front Populaire werden gewonnen, zit Frankrijk zonder regering. President Macron heeft al laten weten dat hij samenwerking (cohabitation) met een premier van links eigenlijk niet ziet zitten. Maar met welke partijen dan wel? Ook niet met het Rassemblement National van mevrouw Le Pen. Ondertussen wijst een peiling uit dat 40% van de Fransen het prima zouden vinden als de nu demissionaire premier Attal, lid van de partij van Macron, gewoon aanblijft.


Groeiend anti-semitisme

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken komen er sinds 7 oktober vorig jaar (de oorlog Israël-Hamas) steeds meer anti-semitische ‘incidenten’ in Frankrijk voor. De teller zou op ruim 200 staan. Zaterdag vorige week werd nog getracht een synagoge in de badplaats La Grande Motte in brand te steken.


De vrije hand van dierenartsen

Zoals elke zomer zitten de dierenasiels in Frankrijk overvol, maar er woedt nu ook een nationaal debat over de tarieven van dierenartsen. Volgens menigeen zijn die veel te hoog. De prijs voor een consult bij een huisarts is wettelijk vastgelegd. Dierenartsen kunnen rekenen wat ze maar willen. Daaraan zou een eind gemaakt moeten worden.


Geldontwaarding in bedwang

Volgens het ministerie van Financiën is de inflatie deze maand augustus tot onder de Europese norm van 2% teruggebracht. In een aantal supermarchés werden levensmiddelen gemiddeld iets goedkoper.


Sombere misdaadcijfers

Niet Marseille, maar Parijs is volgens het statistiekbureau Insee de gevaarlijkste stad van Frankrijk. Op deze ranglijst is Lyon goed voor het brons. Landelijk steeg het aantal moorden en pogingen daartoe in 2023 met 12% ten opzichte van een jaar eerder. Bij seksueel geweld ging het om een stijging met 8%, het aantal inbraken nam met 5% toe.


Actievoerders terug van vakantie

Uit protest tegen het besluit van president Macron om geen linkse premier aan te stellen, terwijl links de jongste parlementsverkiezingen won, is opgeroepen tot een nationale actie- en stakingsdag op 7 september. Potentiële manifestanten zijn op die datum allemaal terug van vakantie. Zie ook de column van Peter Hooft.


Hoe veilig zijn de bussen in Parijs?

Klokkenluiders hebben via de media laten weten dat het openbaar vervoerbedrijf RATP (Parijs en omgeving) laat frauderen bij de contrôle technique (APK-keuring) van zijn bussen. De directie ontkent. Volgens haar zijn de bussen in Parijs technisch gezien absoluut veilig.


Promenade-feest in Nice

In Nice wordt dezer dagen feest gevierd omdat de befaamde Promenade des Anglais 200 jaar bestaat. Volgens veel Zuid-Fransen mooier dan de Champs-Élysées. Een boulevard langs de zee, 7 km vanaf het vliegveld tot het beroemde Hôtel Negresco. Aangelegd (en betaald) door Britten die begin 19e eeuw Nice ontdekt hadden als het ideale toevluchtsoord in de wintermaanden. Er was toen wel een sentier (paadje) langs de zee, maar dat vonden ze niks, en tevens te gevaarlijk. Dus moest er een serieuze promenade komen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven