Stedentripje: Avignon (1)

do 5 september 2024

Categorieën: , ,

In de herfst of van de winter toch nog even paar dagen naar Zuid-Frankrijk? Vast een goed idee. In deze rubriek gaat het over de aantrekkelijkste bestemmingen voor een stedentripje. Deze week Avignon.

Tijdje terug alweer, maar Avignon was ‘la capitale’ van het christendom. En in een iets recenter verleden werd de hoofdstad van de Vaucluse (93.000 inwoners) befaamd dankzij dat chanson over Dé Brug waarop gedanst werd. Maar niet heus.

Na een paar omzwervingen natuurlijk eerst naar het bekendste en belangrijkste gebouw van de stad, het pauselijk paleis. Dit grootste gotische gebouw van Europa kent een avontuurlijke geschiedenis. Paus Clemens was de intriges in Rome beu en streek 9 maart 1309 plechtig neer in Avignon, waar hij echter niet resideerde. Benedictus XII liet het oude paleis aan de noordkant bouwen, waarna Clemens VI, zijn opvolger, het nieuwe paleis liet verrijzen. Daarbij werden kosten noch moeite gespaard: prachtige plafonds en fresco’s. Johannes XXII vestigde zich er in 1316 permanent. In totaal verbleven er tot 1377 zeven pausen in Avignon. Waarna een duistere periode van 27 jaar volgde met tegenpausen. Johannes XXII was volgens overlevering niet geliefd bij de bevolking door het invoeren van zware belastingen. Ook zou hij zich naast de gangbare geestelijke zaken met occultisme hebben ingelaten.Spectaculair is het verhaal dat Benedictus XIII een aantal gouden beelden in een geheime zaal verstopte toen hij ten tijde van het schisma moest vluchten. Of dat allemaal klopt, is onzeker. Er is een audiotour die ok in het Nederlands te beluisteren is. Kijk niet vreemd op van de wijnwinkel en boetiek. Een fles Châteauneuf du Pape is minstens een mooie herinnering.

De zoete zonde in allerlei kleuren

Na de visite aan het Palais naar de legendarische Place de l’Horloge, voor een geurige espresso of wellicht iets sterkers als een ‘délice des tsars’, wodka met crème de menthe en melk, een lokaal drankje. Dan via enkele middeleeuws aandoende straatjes naar de Place de l’Amirande. Avignon in zijn oorspronkelijke gedaante.

Shoppen? Daar komt dan allereerst de kaarsrechte Rue de la République voor in aanmerking, ruwweg van de vestingmuren bij het station naar het centrale Place de l’Horloge. De republikeinse straat is een meer dan doorsnee winkelgebied met aandacht voor de laatste mode in vele variaties, boeken, brillen en nog zo het een en ander. Natuurlijk zijn er warenhuizen en banken, cafés, plus het plaatselijke toeristenbureau (www.avignon-tourisme.com) met een keur aan folders en andere informatie. Je oog wordt ook getrokken door het kleine snoepwinkeltje met de fraaie en alleszeggende benaming Péchés Gourmands. De zoete zonde in allerlei kleuren. Een doosje Calissons de Provence of La Molasse du Palais des Papes, is nooit weg.

Cultuur in overvloed

Iedereen weet van het wereldberoemde zomerse Festival d’Avignon (theater, straattheater, muziek). Maar ook in deze periode van het jaar is er op cultureel gebied veel te beleven. Aan musea geen gebrek. Keuze uit een overstelpende hoeveelheid. Zoals het Musée Calvet, Musée Lapidaire, de Collection Lambert en Avignon (hedendaagse kunst), Musée Angledon (Degas, Sisley, Cézanne, Van Gogh, Modigliani). En de Kerstmarkt van Avignon geldt als een van de grootste en beste van heel Frankrijk.

Tenslotte dat liedje

De Pont Bénezet, beter bekend als de Pont d’Avignon,  is natuurlijk een verplicht nummer. De naamgever, een monnik, zou in 1177 via de stem van Christus opdracht hebben gekregen tot de aanleg. In acht jaar lukte dat: 915 meter, 22 bogen. Oorlogen en wassend water deden aanslagen op de verbinding tot dat deze midden zeventiende eeuw afbrokkelde tot de huidige lengte. Dat daar volgens het overbekende volksliedje uit de vijftiende(!) eeuw werd gedanst, stamt van een dichterlijke vrijheid. Er werd in het verre verleden eerder feest gevierd en gedanst in kleine, bedompte kroegjes ónder de brug, aan de overkant, op het Île de la Barthelasse. Die ‘guingettes’ waren vaak niet meer dan verkapte bordelen.

Waar eten?

  • Sevin, 10 rue de Mons, 1 Michelin-ster
  • La Mirande, Place de l’Amirande, 1Michelin-ster. Ook bistro Le Mirage, met eigen ingang, 5 rue de Tauligner
  • La Veille Fontaine, 12 Place Crillon, 1 Michelin-ster
  • Pollen, 3 bis Rue de la petite Calade, 1 Michelin-ster
  • Le Moutardier du Pape, 15 place du Palais
  • Italie La-Bas, 23 rue de la Bancaisse

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven