Beter weer verwacht * Bezuinigingen en belastingverhogingen * Narco-boeven steeds jonger * Macron corrigeert minister * Onlusten op Martinique * Strenger strafrecht voor minderjarigen? * Ski-station definitief dicht * Geen pardon veroordeelden * Hoge boete te hard rijden Périphérique

za 12 oktober 2024

Categorieën:


Météo France: prettige vooruitzichten

Na een week vol noodweer in grote delen van Frankrijk voorspelt Météo France voor dit weekeinde en begin volgende week aangenaam weer voor het zuiden van het land. Geen regen, wél wind van de tramontana (60 km/uur) en temperaturen van 21 graden plus. De afgelopen dagen was het ook in het departement Alpes-Maritimes bar en boos. Onder meer in Saint-Martin-Vésubie en moesten mensen geëvacueerd worden, de route tussen Saint-Étinnee-de-Tinée en Isola 2000 werd gedeeltelijk weggespoeld. Ook in de Gard, de Ardèche en de Hautes-Alpes heeft het noodweer huisgehouden. Maar in andere delen van het land (Seine-et-Marne, Eure-et-Loir) overstromingen en 12 gewonden was nog veel erger. Overigens heeft de burgemeester van Cannes zijn vertrouwen in Météo France opgezegd. Een uur nadat zijn stad door hevige regen bijna onder water was gezet, werd hij door die weerdienst gealarmeerd.


Hoe de regering gaat boekhouden

De nieuwe regering wil volgend jaar € 60 miljard beknibbelen: € 40 miljard minder uitgeven en € 20 miljard ophalen via belastingverhogingn. De staatsschuld (€ 3.200 miljard) en het begrotingstekort (ruim 6%) moeten omlaag. Het gaat om een tijdelijke (?) belastingverhoging voor ongeveer 65.000 zeer vermogende huishoudens en heel winstgevende ondernemingen. Maar er komt volgend jaar ook een belastingverhoging op elektriciteit die iedereen zal merken, de btw op gasboilers (veel gebruikt in Frankrijk) gaat omhoog en vervuilende auto’s worden zwaarder belast. De bezuiningen treffen in de eerste plaats de lokale overheden, de sociale zekerheid (uitstel van de inflatie-indexering van de pensioenen) en het onderwijs. Er zullen banen geschrapt moeten worden, terwijl er al een lerarentekort is. De vakbonden, linkse politieke partijen en mevrouw Le Pen hebben grote bezwaren tegen voorgenomen begroting voor 2025. Er zijn al demonstraties en betogingen aangekondigd.


Narco-geweld: 14- en 15-jarige betrokken

In Marseille heeft de oorlog tussen de rivaliserende narco-bendes DZ Mafia en Union des Blacks opnieuw slachtoffers geëist. Een 14-jarige schoot een taxichauffeur dood die niet wilde wachten tot zijn passagier een huis in brand had gestoken. De chauffeur wist er niet van. Een 15-jarige die opdracht had gekregen iets soortgelijks te doen, werd bij het desbetreffende huis opgewacht en vermoord. In Caillon (Vaucluse) werden 4 politieauto’s in brand gestoken en werd een poging gedaan het commissariaat in de fik te steken. Het zou om wraak gaan nadat de politie een paar dagen eerder tijdens een grote anti-narcotica-actie een aantal arrestaties had verricht.


Frankrijk gebaat bij immigranten?

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Bruno Ratailleau, heeft gezegd dat immigranten geen onmisbare bijdrage leveren aan de Franse economie. Hij werd meteen teruggefloten door president Macron. Die liet weten dat de opvatting van de minister “contradictoire à la réalité” is. Dus niet klopt met de werkelijkheid.


Onlusten op overzeese gebiedsdelen

Naast aanhoudende gewelddadigheden op de archipel Nieuw-Caledonië in de Stille Oceaan zijn er ook onlusten uitgebroken op overzeese gebiedsdeel Martinique in de Caribische Zee. Daarbij zijn (tot nu toe) 12 gendarmes gewond geraakt. Er werd ook getracht hun kazerne in brand te steken. Het vliegverkeer van en naar het zeer toeristische eiland moest tijdelijk worden stilgelegd. Zie ook de column van Peter Hooft.


Strengere straffen voor minderjarigen?

Een opiniepeiling zou uitwijzen dat 86% van de Fransen meent dat minderjarigen, verdacht van een ernstig vergrijp, volgens het strafrecht voor volwassenen bestraft moeten worden.


Eerste ski-station dat opgeeft

De commune Sybe-les-Alpes (departement Alpes-de-Haute-Provence) heeft per referendum besloten dat het skistation Grand Puy definitief op slot gaat. Lag op 1370-1800 meter. Klimaatverandering (te weinig sneeuw) zou ertoe geleid hebben dat de gemeente (de exploitant) honderdduizenden euro’s verlies leed.


Achter slot & grendel

Een enquête leert dat 67% van de Fransen vindt dat tot celstraf veroordeelde mensen meteen opgesloten moeten worden. Een probleem is dat de Franse gevangenissen al zwaar overbevolkt zijn.


Langs Parijs?

Op weg naar het zuiden en dan via Parijs? Wees gewaarschuwd: overtreding van de zeer omstreden beperking van de maximumsnelheid op de Périphérique levert je een boete van € 135 op, zelfs als je minder dan 20 km/uur te hard rijdt.  En voor Fransen ook nog een punt aftrek op hun rijbewijs. Er is sprake van verontwaardiging in de buitenwijken van de stad.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven