De spannendste restaurantgids

di 15 oktober 2024

Categorieën: ,

In Frankrijk struikel je bijkans over de restaurantgidsen. Zal ermee te maken hebben dat de gastronomie tot het hoogste cultuurgoed wordt gerekend en dat de Franse keuken, althans in de beleving van de Fransen zelf, met voorsprong de beste ter wereld is. Iedereen weet van het bestaan van de (inter)nationale Guide Michelin en de Gault&Milllau. Maar er zijn daarnaast ook bijna ontelbare regionale en zelfs lokale restaurantgidsen. Maar echte ‘ontdekkingsreizigers’ laten zich leiden door de gids van Les Bistrots de Pays. Daarin vind je over het algemeen (behalve bij de plaatselijke bevolking) nogal onbekende ‘adresjes’ in vaak de kleinste dorpjes waar je een prima maaltijd voorgezet krijgt. Kwaliteit, creativiteit, op basis van producten uit de nabije omgeving. Je hebt die Michelin-sterren, de puntentelling bij Gault&Millau, maar dus ook dat kwaliteitskeurmerk Bistrot de Pays. Dat krijg je als restaurant niet zomaar. Er gelden strenge criteria, die naast de kwaliteit van de keuken ook betrekking hebben op gastvrijheid en bijvoorbeeld (toeristische) tips met betrekking tot de omgeving. Soms kun je er even een fiets huren.

De ‘keurmeesters’ van de Bistrots de Pays zijn kritisch, geven hun goedkeuring niet zomaar en komen elk jaar controleren. Tegen die achtergrond is het niet zo gek dat er in heel Frankrijk (vooralsnog) maar 125 restaurants zich als Bistrot de Pays mogen afficheren. Een flink deel daarvan overigens in onze regio.

Dezer dagen is de 2e editie van hun guide national verschenen. Met alle erkende adressen. Voor meer info en het desgewenst bestellen van de gids, kijk op: bistrotdepays.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven