Vraag & Antwoord: zakendoen in Frankrijk

do 13 april 2023

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75
frankrijkadvocaat.nl

Door de Frankrijk Advocaat

Vraag: Heb je een Frans contract nodig als je zaken doet in Frankrijk?

Antwoord van de Frankrijk Advocaat: Ja, het is heel belangrijk een Frans contract op te stellen zodat juridische procedures voorkomen kunnen worden. In het contract moet zo precies mogelijk worden vastgelegd wat de rechten en plichten van partijen zijn. Om later problemen en misverstanden te voorkomen. Dat is bij Nederlandse contractpartijen al een uitdaging, maar bij Franse contractpartijen dien je extra scherp te zijn. Allereerst zul je hoogstwaarschijnlijk in het Frans onderhandelen met de Franse wederpartij. Vervolgens zal er bepaald moeten worden welk recht je van toepassing wilt verklaren op het Franse contract. Ik raad daarom ten zeerste aan om een specialist in te schakelen zodat je belangen zo goed mogelijk gewaarborgd worden.

Gaat er toch iets mis, dan is het soms onvermijdelijk om een rechter te laten oordelen. De procedure dan is afhankelijk van het type zaak en de grootte van de claim. Voor zaken boven € 10.000 moet u zich wenden tot het tribunal de grande instance. Bij die rechtbank bent u verplicht zich te laten vertegenwoordigen door een advocaat. De procedure is grotendeels een administratieve aangelegenheid waardoor bijna alle proceshandelingen vanuit Nederland geregeld kunnen worden. Het proces begint met een dagvaarding (assignation) waarna de gedaagde partij een conclusie van antwoord (conclusion) zal nemen. Anders dan in Nederland kunnen partijen hierna nog een aantal conclusies over en weer nemen totdat de partij die aan zet is bepaalt dat er genoeg argumenten zijn uitgewisseld. Dan volgt nog altijd een pleidooi. Als het belang kleiner is dan € 10.000, dan kunt u terecht bij het tribunal d’instance. Daar hoef je niet verplicht een advocaat in te schakelen. Maar zeker als u de Franse taal niet machtig bent is het verstandig dat wel te doen.

Een rechtszaak bij het tribunal de grande instance duurt gemiddeld 12 à 24 maanden. Het kan nog langer duren als er een deskundige moet worden ingeschakeld. Dat gebeurt vaak bij bijvoorbeeld bouwzaken.

De kosten van een procedure variëren, net als het type claim. Je betaalt in Frankrijk geen griffierechten, er zijn dus geen kosten verbonden aan het gebruik van een Franse rechtbank. De grootste kostenpost zal meestal de advocaat zijn. Daarnaast moet rekening worden gehouden met deurwaarderskosten en vaak vertaalkosten. Als de rechtbank een deskundige benoemt, zullen de kosten van diegene door de aanvrager moeten worden voorgeschoten. Bij winst van de zaak worden de kosten van de expert, de deurwaarder, de vertaler en een deel van de advocaatkosten door de verliezende partij vergoed.

Tot slot nog dit: Nederlanders doen graag zaken bij een kopje koffie, Fransen hechten juist zeer aan papierwerk.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven