Officiële hittegolf * Sabotage TGV-lijnen * Winterspelen in Nice * Geen nieuwe regering * ‘Zwart’ weekeinde op de weg * Te arm voor vakantie * Drugsgeweld in Nice * Pensioenwet van tafel? *  Celstraf bij aanval op politie

vr 26 juli 2024

Categorieën:


Bloedheet in Zuidoost-Frankrijk

Bij temperaturen die tot 32 à 38 graden oplopen is voor Zuidoost-Frankrijk het alarm canicule (hittegolf) afgegeven. Vooral ouderen wordt geadviseerd voorzichtig te zijn. Volgens Météo France is de komende dagen geen verkoeling te verwachten.


Amper treinen naar Parijs

Vermoedelijk door sabotage (brandstichtingen, doorgesneden kabels) in Zuidwest-Frankrijk (Bordeaux) en in het het noorden en oosten was het vlak voor de opening van de Olympische Spelen vrijwel onmogelijk Parijs per TGV te bereiken. Of te verlaten. Naar schatting 850.000 (ook internationale) treinreizigers waren de dupe. De autoroutes waren vanwege de Spelen naar eigen zeggen op van alles voorbereid, kennelijk niet op dit. In de Franse media gaat het vandaag niet zozeer over de ellende van de treinpassagiers, maar vooral over de imagoschade van Frankrijk. Het treinverkeer zou na het weekeinde weer normaal zijn.


Schaatsen in Nice

Het IOC (Internationaal Olympisch Comité) heeft de Winterspelen van 2030 toegekend aan Nice. Schaatsen aan de Côte d’Azur en skiën in Isola 2000. Zie ook de column van Peter Hooft.


De president heeft geen haast

President Macron verloor de recente parlementsverkiezingen, maar hij heeft voorlopig geen haast met een nieuwe regering. Pas na de Spelen, vertelde hij op de tv. Dat is tegen het zere been van verkiezingswinnaar NFP (Nouveau Front Populaire) dat na interne strijd de premierskandidate Lucine Castels (37) voordraagt. Een vrijwel onbekende topambtenaar in Parijs, directeur financiën van die gemeente. President Macron zou er weinig in zien en wijst op de schuld van € 8 miljard van Parijs. En toen moesten de Spelen nog beginnen.


‘Zwarte’ zaterdag  begint op vrijdag

Verkeersinformatiedienst Bison Futé waarschuwt voor een chassé-croisé dit weekeinde op de autoroutes. Juli-vakantiegangers gaan naar huis, augustus-toeristen komen er juist aan. Volgens Bison Futé beginnen de traditionele en beruchte ‘zwarte zaterdagen’ tegenwoordig al op vrijdag en duren ze t/m zondag.


Niet iedereen viert vakantie

Een onderzoek zou uitwijzen dat 41% van de Fransen naar eigen indruk geen geld heeft voor een vakantie. Ze blijven dit jaar maar thuis.


Toenemende onrust in Nice

In oost-Nice, en dan vooral het quartier Les Moulins, woedt, naar het lijkt, een oorlog tussen drugsbendes. Vorige week een appartementsgebouw in brand gestoken, met 7 doden als gevolg. Er zijn nu 3 arrestaties verricht. Deze week een schietpartij in de wijk. De inzet van speciale eenheden leverde de vondst een wapenarsenaal en veel drugs op.


Toch geen pensioen-uitstel?

De 4 linkse partijen die razendsnel hun Nouveau Front Populaire (Volksfront) vormden toen president Macron ineens verkiezingen uitschreef, zijn het over weinig dingen eens. Maar wel over de voornaamste hervorming van de president: de verhoging van de pensioengerechtige leeftijd. Die wet moet van tafel, vinden ze. Terug naar pensioen op je 62e. Of jonger.


Hoe dan ook de cel

Volgens 75% van de Fransen hoeft er geen rechter meer aan te pas te komen als iemand agressie of geweld tegen de politie heeft (of zou hebben) gebruikt. Er zou dan automatisch een celstraf moeten volgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven