Het begon met Indienne. Dat is het toverwoord achter het succes van Souleiado uit Tarascon, de plaats waar het bedrijf sinds 1806 gevestigd is. Indiase stoffen dus, die eerst werden geïmporteerd en later in eigen beheer werden gemaakt.
De eerste indiennes, katoenen stoffen met bontgekleurde patronen, kwamen eind zestiende eeuw voor het eerst aan land in de haven van Marseille. En ze vielen zo goed in de smaak dat er al gauw een tekort aan ontstond. Logisch dat de Marseillais de stoffen zelf gingen (na)maken: het eerste fabriekje opende in 1648. De indienne-industrie kwam echter pas serieus tot bloei dankzij Armeense vaklieden die rond 1672 naar Frankrijk kwamen. Maar het economische tij keerde, de Provençalen besloten massaal dat ze het wel gehad hadden met hun traditionele klederdracht (waarvoor uitsluitend indienne-stoffen gebruikt werden) en dat ze dringend aan de heersende mode mee moesten gaan doen.
De indiennes raakten ook elders uit de mode en aan het begin van de twintigste eeuw was er nog maar één indienne-fabriek over: Souleiado in Tarascon.
Gered door een apotheker
Het was een apotheker die de laatste indienne-fabriek van Frankrijk van de ondergang redde. Deze Charles Henry Deméry kocht het kwijnende fabriekje dat nog net tien werknemers telde. En zowaar, Souleiado bloeide weer op. En zakte eind jaren zestig van de vorige eeuw weer helemaal in. Tot Chantal Thomas als styliste werd aangetrokken; zij gaf Souleiado weer smoel en een tiental jaren later had het bedrijf maar liefst 2.000 vestigingen over heel de wereld en was het een luxe merk geworden. Mede dankzij Daniel en Stéphane Richard, beide rasechte Provençalen, die in 2009 werden aangetrokken als directeur. Ze stelden een team samen dat mocht gaan schatgraven in de catacomben van het bedrijf. En wat er toen niet aan unieke stoffen, stempels, tekeningen en ontwerpen boven water kwam! Het werd het begin van een aaneenschakeling van tijdloze eigentijdse creaties. Ook mode-accessoires, schoenen, tassen, maar net zo goed huishoudtextiel, serviesgoed en woningdecoratie behoren tegenwoordig tot de opgepimpte collecties.