Aanhoudend heet * ‘Rode zaterdag’ * Geen afkoeling in de zee * Anti-semitische incidenten * Belastingvrije premies * Minimale graanoogst * Extra beveiliging slotceremonie OS *  Huldiging Champs Élysées  * Frankrijk ijsproducent

vr 9 augustus 2024

Categorieën:

De hittegolf duurt voor

Volgens Météo France blijft Zuid-Frankrijk nog wel even gebukt gaan onder de canicule (hittegolf). Voor de departementen Bouches-du-Rhône, Alpes-Maritimes, Alpes-de-Haute-Provence, Vaucluse en Drôme, is het alarmniveau 3 afgekondigd. In de Var is het overigens niet minder warm. De prefect van dat departement heeft voor 92 communes een alerte sécheresse (droogte) opgelegd.


Weer extreem druk op de weg

Verkeersinformatiedienst Bison Futé heeft het tweede weekeinde van augustus als rood aangemerkt. Morgen is het ‘Rode Zaterdag’ met naar verwachting lange files in beide richtingen. Vakantiegangers trekken uit het noorden naar het zuiden en anderen trekken vanuit het zuiden weer naar huis.


De Méditerranée is een warm bad

De temperatuur van het zeewater ter hoogte van Nice en Cannes bedraagt 30 graden. Dat kan nog iets meer worden. De nachttemperatuur in die omgeving is 25 graden, overdag praat je over maxima tot 38 graden of iets meer.


Méér anti-semitisme

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas is het aantal anti-semitische ‘incidenten’ in Frankrijk hard gestegen. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 887 geregistreerd.


Mazzeltje voor medaille-winnaars

Bruno Le Maire, minister van Financiën, is bereid af te zien van belastingheffing over de premies die Franse Olympische medaille-winnaars ontvangen.


Graanoogst mislukt

Als gevolg van overstromingen en overvloedige regen in het voorjaar is de graanoogst dit jaar de laagste sinds 1989. De gevolgen laten zich raden.


Slotceremonie OS: nog meer agenten

Om de slotceremonie van de Olympische Spelen veilig te laten verlopen, worden nog eens 2.000  politiemensen en gendarmes extra ingezet. Sinds het begin van de Spelen zijn 45.000 beveiligers ingezet. De minister van Binnenlandse Zaken meent dat politie en gendarmerie recht hebben op een gouden medaille. Zie ook de column van Peter Hooft.


Huldiging op de Champs-Élysées

Als je dan toevallig in Parijs bent, kun je op 14 september de Champs-Élysées beter even mijden. Dan gaat Frankrijk daar zijn Olympische winnaars huldigen en dat zijn er nogal wat. De president zelf komt.


IJs: ook Frans exportproduct

Naast wijn enzo zijn sorbets en ijsjes ook een belangrijk exportproduct voor Frankrijk. De Fransen staan niet in de top-10 van ijsconsumenten, maar het land produceert meer ijs dan Italié. Alleen in Duitsland wordt meer ijs gemaakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven