Flitsgesprek: Dick Vermeij

wo 18 september 2024

Categorieën: ,

Even voorstellen
Dick Vermeij, geboren in De Bilt tijdens de hongerwinter van 1945. Gepensioneerd arts. Gehuwd met Hanneke. Drie kinderen en vier kleinkinderen, allen wonend in Nederland. Tien jaar bestuurslid (waarvan 9 jaar voorzitter) van de CMUnf (collectieve mutuelle voor Nederlanders in Frankrijk). Nu coördinator Zorg van de FANF (Federatie van Nederlandse Verenigingen in Frankrijk). Gediplomeerd Frans wandelgids.

Sinds wanneer in Zuid-Frankrijk?
Eind 1998 ons eerste huis gekocht tussen Draguignan en Flayosc en zijn daar ingetrokken in januari 1999. Vanaf 2006 is het ons enige woonadres geworden en wij daarmee Frans ingezetene. Met het stijgen van onze leeftijd werd het huis toch te groot voor ons tweetjes en daarom hebben we 5 jaar geleden een praktischer huis gekocht even buiten de dorpskern van Lorgues. Dus al met al wonen we al langer dan 25 jaar in dit deel van de Var.

Ooit spijt gehad?
Nooit!

Waarom de keuze voor Zuid-Frankrijk?
Heeft zoveel te bieden: een fijn klimaat, een zeer gevarieerde natuur, gezellige kustplaatsen, goed bereikbare sportieve mogelijkheden (wandelen in de bergen, zwemmen in zee, skiën op 2,5 uur rijden), de afstand naar mooie steden en gebieden in landen als Italië en Spanje. Goede vliegverbindingen vanuit Nice en Marseille.

Wat is de grootste attractie van Zuid-Frankrijk?
Het Erfgoed: de verscholen dorpjes in prachtige landschappen, de zee en de meren, de bergen, wijnvelden, olijfgaarden, de cultuur, het geen haast hebben en het leven en laten leven van de Fransen.

‘Ingeburgerd?’
Toen we hier kwamen wonen is Hanneke direct lid geworden van de Franse wandelclub in Flayosc. Ik volgde haar 2 jaar later. We gingen ruim 20 jaar iedere week een hele dag met de Fransen op pad. We werden zeer snel opgenomen en hebben er een aantal lieve Franse vrienden aan overgehouden. Daarnaast ben ik al weer 14 jaar lid van de Rotary Club Brignoles, een gemengde vriendenclub, die met veel acties elk jaar weer het devies “Servir d’abord” nastreeft.

Contact met andere Nederlanders?
We zijn lid van de ANM, dé gezelligheidsvereniging voor Nederlanders in de Midi en doen mee met de bridgeclub, cultuurgroep en de fotoclub. Verder wandelen we nog met de Nederlandse wandelclub en spelen we pétanque in Nederlands clubverband. Daarnaast heb ik vanuit m’n bestuursfunctie in de FANF regelmatig contact met Nederlanders die in Frankrijk wonen of willen emigreren naar Frankrijk.

Tips voor vakantiegangers?
Altijd de Fransen met 2 woorden aanspreken: ‘merci madame’, ‘bonsoir monsieur’. Dit toont respect. Iets lezen over de Franse cultuur, die zo anders is dan de Nederlandse. Je daar een beetje aan aanpassen zal je vakantie nog plezieriger maken.

Welke is je favoriete stad aan de de Côte d’Azur?
Onder de Côte d’Azur versta ik de kust van Mandelieu tot Menton, landschappelijk prachtig, maar wat steden betreft heb ik er niet zoveel mee. Mijn favoriete stad is Aix-en-Provence. Die stad heeft een warm hart, voelt als de echte Provence, is ontspannen en uitnodigend. Mooie, beloopbare binnenstad met leuke winkelstraatjes, vriendelijke pleinen, fraaie musea, goede restaurants en geheel ontdaan van het misplaatste dédain van de Côte d’Azur.

Ooit terug naar Nederland?
Alleen als het niet anders kan! We zijn hier ingeburgerd, genieten van een rijk sociaal leven, van huis en gaard, van onze ruimte en vrijheid van wonen, van onze altijd behulpzame Franse buren. Ook voor de medische zorg hoeven we niet terug te gaan. Deze is hier minstens even goed zo niet beter dan de Nederlandse, en zeker de thuiszorg: vrijwel elk dorp heeft een thuiszorgpraktijk. Deze werkt op verwijzing door huisarts of specialist, is zo nodig de hele dag beschikbaar voor de cliënt en wordt volledig vergoed door de staat.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven