Nazomer laat op zich wachten * Bezuinigingen en belastingverhoging * Nieuwe regering mag door * Le Pen voor de rechter  * Daders meer rechten dan slachtoffers? Bouches-du-Rhône gevaarlijkste departement * Macron minder prominent * OQTF’s opsluiten * Ex-minister begint voor zichzelf * De bijdrage van migranten * Minder narco-moorden in Marseille * Brigitte Bardot 90 jaar

vr 4 oktober 2024

Categorieën:


Geen ‘indien summer’

De schaarse toeristen die er nog zijn en die allicht gokten op een warme nazomer in Zuid-Frankrijk, komen enigszins bedrogen uit. Volgens Météo France krijgen we een licht bewolkt weekeinde met heel gematide temperaturen (19 à 20 graden)  voor deze tijd van het jaar en behoorlijk wat mistral-gewaai; windkracht 60-70..


Bloeden voor de staatsschuld

De nieuwe regering onder leiding van premier Barnier heeft aangekondigd dat de staatsschuld van nu € 3.200 miljard teruggebracht moet worden. Er zal voor € 50 à 60 miljard bezuinigd worden, vooral op publieke diensten en uitkeringen. Maar van een algehele belastingverhoging voor iedereen zal geen sprake zijn. Alleen grote bedrijven en de super-rijken (0,3,% van de huishoudens) moeten tijdelijk(?) meer aan de staat afdragen. Volgens de regering een kwestie van solidariteit.


De regering krijgt een kans

De door verkiezingswinnaar links aangekondigde motie van wantrouwen (onder anderen gesteund door ex-president Hollande) haalt geen meerderheid in de Assemblée Nationale. Ondanks het vóór stemmen van een paar afgevaardigden namens de partij van Macron, die Renaissance heet. Maar het radicaal rechtse Rassemblement National van mevrouw Le Pen heeft bij voorbaat nee gezegd. Onder de aantekening: nog niet.Volgesn 60% van de Fransen was een morie van wantrouwen geen goed idee.


Marine Le Pen uitgeschakeld?

Van de week is het proces begonnen tegen de facto Marine Le Pen. De rechtsvoorganger van haar huidige partij, Front National, nu Rassemblement National, zou ‘Brusselse’ subsidie voor medewerkers van EU-parlementariërs gebruikt hebben voor de financiering van partij-activiteiten in eigen land. Volgens mevrouw Le Pen klopt de beschuldiging niet en was zij in in elk geval niet op de hoogte. Maar een andere Franse politieke partij (MoDem, Mouvement Démocrate) is voor vergelijkbaar feiten veroordeeld en partijleider Bayrou moest na twee dagen als minister van Justitie al aftreden. Mocht het tot een veroordeling van mevrouw Le Pen komen, dan wordt het haar verboden mee te doen aan de presidentsverkiezingen van 2027.


Daders meer ontzien dan slachroffers

Een opiniepeiling zou uitwijzen dat 63% van de Fransen meent dat daders van misdrijven beter behandeld worden dan hun slachtoffers. En dan niet alleen in juridische zin.


‘En route’ in de Bouches-du-Rhône? Linke soep!

Een telling heeft uitgewezen dat het departement Bouches-du-Rhône qua verkeersslachtoffers het gevaarlijkste departement van Frankrijk is. Met (tot nu toe) al 85 doden.


Macron alleen nog decor?

De president van de République heeft tot ieders verbazing in een interview laten weten dat hij voortaan alleen nog ‘het overzicht houdt, maar dat ‘de regering regeert’. Volgens de grondwet gaat de president in z’n eentje over defensie en buitenlandse zaken.


In de cel tot uitzetting

Volgens 78% van de Fransen moeten OQTF’s opgesloten worden. Dat OQTF staat voor Ordre Quité Terrotaire France. Wegwezen dus. Maar ’thuislanden’ zijn vaak minder bereidwillig hun landgenoten terug te ontvangen. Tot dat wel geregeld zou (kunnen) zijn), vindt een ruime meerderheid van de Fransen dat die mensen opgesloten moeten worden. Hoe lang die detentie ook duurt.


Iedereen wil president worden

De net afgetreden minister van Binnenlandse Zaken, Gérald  Darmamin, is ook voor zichzelf begonnen. Met het oog op de presidentsverkiezingen in 2027. Zijn partij heet simpelweg Populaires. We hadden al Horizon van ex-premier Edouard Philippe (nu burgemeester van Le Havre) en David Lisnard, burgemeester Cannes, biedt zijn Nouvelle Energie aan. Ze willen allemaal president worden.


Personeel tekort, en de migranten dan?

Een peiling zou uitwijzen dat 60% van de Fransen er weinig in ziet het personeelstekort in onder meer de zorg en het onderwijs op te lossen door immigranten in te schakelen. Een kleine meerderheid gelooft niet in een economische/sociale bijdrage van immigrés.


Minder narco-doden in Marseille

Het aantal slachtoffers van drugs-gerelateerde bendenoorlogen in Marseille valt dit jaar mee. Voor zover je kunt zeggen. De teller stond eind vorig jaar op 39, nu (per 1 oktober) op 14. Maar het geweld verspreit zich. Deze week nog eenkalshnikov-beschieding op een fastbood in htCgane-surMer.


90e verjaardag Brigitte Bardot

Saint-Tropez besloot de 90e verjaardag van de beroemdste inwoner van het voormalige vissersdorp vooral niet op te fleuren met enigerlei manifestatie. Conform de wens van de voorvechtster van dierenrechten. Ze heeft wel een paar interviews gegeven. Waarin ze onder meer vertelde dat het moederschap haar roeping nooit geweest is en dat ze haar zoon, klein- en achterkleinkinderen één keer jaar in Saint-Tropez ontvangt. Moeizaam contact, de familie woont in Noorwegen, de kinderen spreken niet of nauwelijks Frans. Toch vindt ze het leuk als ze langs komen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven