De Franse vastgoedmarkt in 2024

wo 9 oktober 2024

Rob Brink is directeur van makelaarskantoor New Home, met kantoren in Lorgues, Fayence en Sainte-Maxime. www.new-home.fr

De vastgoedmarkt in Frankrijk kende in 2023 een ongekende crisis, vooral veroorzaakt door de stijgende rente. Deze ontwikkeling leidde tot een sterke daling in het aantal verkopen. Maar hoe is de situatie nu in 2024?

De vastgoedmarkt vertraagt

Sinds 2023 is er een aanzienlijke vertraging zichtbaar op de Franse vastgoedmarkt, en deze trend zet door in 2024. De rentes zijn in twee jaar tijd verviervoudigd, wat voor veel huizenkopers een enorme barrière vormt. Hoewel de rente in 2024 weer licht is gedaald, blijft de situatie moeilijk voor veel potentiële kopers. Waar men een paar jaar geleden kon lenen tegen minder dan 1%, bedraagt de gemiddelde rente in september 2024 3,6%. Dit is een van de hoofdoorzaken van de sterke afname van verkopen. De FNAIM, Frankrijk’s grootste branchevereniging, voorspelt een daling naar 765.000 tot 780.000 transacties tegen eind 2024, vergeleken met 875.000 in 2023 en ruim 1,1 miljoen in 2022. Een daling van bijna 30% in 2 jaar!

Daling van prijzen

De verwachting is dat de vastgoedprijzen in 2024 gemiddeld zullen afnemen met 4%. Deze prijsdaling is grotendeels te danken aan de hoge rentetarieven en de gedaalde vraag. De prijsdaling is echter niet uniform over heel Frankrijk; in sommige regio’s, waaronder veel regio’s in Zuid-Frankrijk, blijven de prijzen relatief hoog. Ondanks de prijsdaling zijn de woningprijzen nog steeds hoog in vergelijking met wat veel huishoudens kunnen betalen. Dit, gecombineerd met de stijgende kosten voor levensonderhoud en inflatie, zorgt voor een lagere vraag naar woningen. Kopers hebben hierdoor simpelweg minder te besteden.

Problemen in de bouwsector

De bouwsector heeft het zwaar te verduren. Er worden minder vergunningen afgegeven voor nieuwe woningbouw, vooral voor collectieve woningen. Dit komt doordat zowel de vraag als het aanbod in de vastgoedmarkt drastisch is afgenomen. In vergelijking met eind 2023 is het aanbod van te koop staande woningen met 15,4% gedaald, en de verkopen aan particulieren zijn met meer dan 30% afgenomen. Daarnaast belemmert ook de inflatie de bouwsector, aangezien de kosten voor bouwmaterialen en diensten blijven stijgen.

Positieve vooruitzichten!

Ondanks de huidige crisis zijn er enkele signalen dat de situatie in de nabije toekomst kan verbeteren. Allereerst blijft de vraag naar woningen hoog, mede door de groei van de bevolking. Ook blijven investeerders geïnteresseerd in nieuwbouw, mede dankzij stimuleringsmaatregelen van de overheid. Fransen blijven bovendien vertrouwen houden in vastgoed als een stabiele investering. De belangrijkste reden dat veel particulieren momenteel niet kopen, is omdat banken minder bereid zijn leningen te verstrekken, niet omdat er geen interesse is.

Verkopers blijven hardnekkig

Een ander stabiliserend element is dat verkopers, ondanks de lage vraag, niet bereid lijken te zijn hun prijzen drastisch te verlagen. Ze wachten liever op betere tijden in plaats van hun woningen tegen een lage prijs van de hand te doen. Hoewel er momenteel soms wordt onderhandeld over de verkoopprijs met kortingen tot 10%, blijft dit toch een uitzondering. Hierdoor wordt een verdere prijsdaling geremd.

Vooruitzichten voor 2025

Er wordt verwacht dat de vastgoedmarkt tegen eind 2025 enige verlichting zal zien. De prijzen zullen naar verwachting verder dalen, wat kopers meer kansen geeft om te investeren. Daarnaast zouden de rentetarieven tegen die tijd kunnen dalen tot onder de 3%, wat het afsluiten van hypotheken weer aantrekkelijker maakt. Deze ontwikkelingen zullen naar verwachting leiden tot een opleving van de markt.

Conclusie

De vastgoedmarkt in Frankrijk blijft in 2024 onder druk staan door hoge rentetarieven, inflatie en een afgenomen koopkracht. Het aantal transacties en de prijzen dalen, maar marktherstel wordt verwacht in 2025. De combinatie van lagere prijzen en een verwachte daling van de rente zal de markt nieuw leven inblazen, waardoor zowel kopers als verkopers weer actiever zullen worden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven