Peter Hooft: Frankrijk snappen? Nog steeds niet!

vr 18 oktober 2024

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Hier en daar wat gruwelijke oorlogen en milieu-rampen, maar bij ons ging het toch vooral over de ster-voetballer Kylian Mbappé (1998, Paris) die in een hotel in Stockholm iets ongeoorloofds zou hebben uitgehaald. Er zou van verkrachting sprake zijn geweest.  Niet dat de Zweedse justitie formeel een onderzoek is begonnen, misschien is het allemaal onzin, maar Frankrijk was er gauw klaar mee: handen af van onze Kylian! Breep er weer eens niks van. Want een halfjaar geleden werd hij nog zo ongeveer uitgemaakt voor landverrader toen ie met het oog op een bom duiten van Parris-Saint-Germain naar Real Madrid overstapte. En hij kwam ook onder publicitair vuur te liggen toen ie zich met de politiek ging bemoeien en nadrukkelijk tegen Marine Le Pen waarschuwde. Zonder haar te noemen, overigens. “Dit is een belangrijk moment in de geschiedenis van ons land. De extremen staan aan de poorten van de macht, maar wij kunnen voor de toekomst van ons land kiezen”. Hij riep jongeren op bij de recente parlementsverkiezingen vooral te gaan stemmen. Het werd hem niet in dank afgenomen. Bondscoach Duchamps moest op de tv komen uitleggen dat zijn spelers het volste recht hebben hun mening te ventileren. En nee, hij ging Mbappé niet uit het nationale elftal zetten. Bij extreem rechts werd daarom geroepen.

Mevrouw Le Pen voor de rechter

Geen idee hoe die affaire in Zweden verder gaat, maar mevrouw Le Pen stond deze week al wél voor de rechter. Assistenten van haar Euro-parlementariërs zouden zich zelden in Brussel hebben vertoond, en in werkelijkheid voor haar partij in Frankrijk zelf hebben gewerkt. Europa betaalde. Om gezondheidsredenen hoefde haar vader Jean-Marie (1928) niet voor de kadi te verschijnen, het gesjoemel zou begonnen zijn toen hij nog het Front National leidde, inmiddels het Rassemblement National, aangevoerd door zijn dochter (1968).

De affairre is spannend. Mocht mevrouw Le Pen schuldig worden bevonden, dan kan de rechter haar onder meer veroordelen tot 5 jaar niet verkiesbaar. Dan kan ze haar beoogde presidentschap in 2027 vergeten. Bij een andere politieke partij (Modem) heeft de rechter al geoordeeld dat er inderdaad met geld uit ‘Brussel’ gerommeld is. Maar de partijleider Bayrou werd vrijgesproken, wegens gebrek aan bewijs. Voor de rechtbank herhaalde mevrouw Le Pen dat ze van niks heeft geweten. Wie weet geeft ze haar vader de schuld, die twee hebben ruzie en hij weet kennelijk van niks meer. .

Wat ik dan weer niet begrijp is dat deze affaire helemaal geen afbreuk doet aan haar populariteit. Al heb ik wel geleerd dat Fransen, even afgezien van hun bijna talloze bureaucraten, vaak heel flexibel zijn als het om regels gaat.

Soms zeg ik:’Vive la République’ 

Behalve de voordeur is er natuurlijk ook altijd een achterdeur. Als ik er zelf weleens bij gebaat ben, zeg ik soms ‘Vive la République!”. Daar schrik ik dan ook weer van. Maar snappen? Zal nog wel een decennium vergen.

Of nog langer.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven