Opnieuw hevige regen * Gecontroleerd aan de grens * Terugdraaien pensioenwet? * Hardere aanpak illegalen * Geen uitzetting naar ‘derde’ landen * Het leger in de ‘war on drugs? * Onrust overzeese gebiedsdelen * Nieuwe acties van de boeren *  Pijnstiller moet Frans blijven * Geen kraanwater in het Pays de Fayence * Elektrisch rijden: 17% * Kaartje kopen voor de Notre Dame

vr 25 oktober 2024

Categorieën:


Météo France waarschuwt

Na de hevige regen van vorige week met overstromingen, evacuaties en gesloten scholen in met name de Ardèche en de Alpes-Maritimes waarschuwt Météo France nu opnieuw voor heel veel regen in zuid-oost Frankrijk. De situatie in de Alpes-Maritimes en de Var geldt deze vrijdag en zaterdag bij voorbaat als zorgelijk. Na het weekeinde zou het weer opknappen, met temperaturen van rond de 20 graden, conform het langjarig gemiddelde.


Oponthoud aan de Franse grenzen

Frankrijk voert per 1 november weer controles aan alle grenzen in. Nog onduidelijk is of die steekproefgewijs worden gehouden, of dat alle verkeer tot stoppen wordt gedwongen. Het gaat bij die controles niet alleen om mensensmokkelaars en asielzoekers, maar ook om drugsverkeer.


Nieuw debat over pensioenwet

De pensioenwet die de pensioengerechtige leeftijd van 62 naar 64 jaar verhoogde en die tot felle betogingen leidde, staat in de Assemblée Nationale opnieuw ter discussie. Tijdens de behandeling van de begroting voor 2025. Daarbij gaat het ook om een hele reeks voorgenomen bezuinigingen, tot € 60 miljard. Mochten de parlementsleden er onderling niet uitkomen, dan zal de regering een beroep doen artikel 49/3 van de grondwet, Dat bepaalt dat er bij gebrek aan overeenstemming per decreet geregeerd mag worden. Is ook gebeurd met die pensioenwet. Buiten het parlement om doorgedrukt.


Geen gastvrijheid voor illegalen

Een peiling zou uitwijzen dat 57% van Fransen meent dat sans papiers (illegalen) geen recht meer behoren te hebben AME. Dat staat voor Aide Médicale de L’ État (de staat betaalt voor medische kosten).  Volgens een ander onderzoek wil 75% van de Fransen dat illegalen die een misdrijf gepleegd hebben, of daarvan verdacht worden, in afwachting van hun uitzetting worden opgesloten. Probleem daarbij is dat de gevangenissen al meer dan overvol zijn.


Geen asielzoekers naar ‘derde’ landen

Premier Barnier ziet niets in het voorbeeld van Italië dat asielzoekers, in afwachting van een desbetreffende beslissing, in Albanië dacht te ‘huisvesten’. Zoals Groot-Brittanië in dit verband een deal Rwanda sloot. Nog voor een Taliaanse rechter tot een negatief oordeel was gekomen, had Barnier al gezegd dat hij niet alleen om juridische redenen geen asielzoekers tijdelijk naar landen buiten de EU- zou sturen.


Het leger tegen drugsbendes?

Het geweld in het narco-milieu wordt een steeds groter probleem. Onderlinge fusillades, soms op klaarlichte dag, waarbij ook onschuldige slachtoffers vallen, hele quartiers (Marseille, Grenoble, Nice) waar mensen amper de deur nog uit durven. De bendes trachten hun invloed verder uit te breiden. In het departement Var wist de politie uiteindelijk via 20 arrestaties te voorkomen dat de Marseillaise clan DZ Mafia drugsverkooppunten in Toulon, Hyères eb La Seyne-sur-Mer opende. Christian Estrosi, burgemeester van Nice, stelt nu voor dat ter verstrekking van de politie, het leger moet worden ingezet in de ‘war on drugs’, zoals hij die ook noemt.


Aanhoudende onrust overzeese gebiedsdelen

Op Marinique (Caribische Zee) en op Nieuw Caledonië (archipel in de Stille Oceaan) duren de ongeregelheden voort. De Franse regering heeft de couvre-feu (avondklok) op beide overzeese gebiedsdelen verlengd. Wat weer tot nieuwe onlusten leidde. Ook op Guadeloupe (Caribische Zee) zou de sfeer gespannen zijn.


Tractoren op de autoroutes

Boeren-organisaties hebben aangekondigd dat ze vanaf 15 november weer in actie komen, tenzij de regering Barnier daarvoor nog met meer toezeggingen richting agrariërs komt. Die kans lijkt klein.


Kranen dicht in het Pays de Fayence

Eén van de onder toeristen populairste streken in het departement Var is het Pays de Fayence. Na het noodweer van de afgelopen week is in het in de meeste dorpen (Mons, Montauroux,Callian, Tanneron, Tourrettes) sterk afgeraden water uit de kraan te gebruiken. Voor delen van de dorpen Seillans en Fayence geldt hetzelfde.


Geneesmiddel moet Frans blijven

Doliprane is een pijnstiller, het meest verkochte receptvrije medicijn in Frankrijk. De producent Sanofi dacht Doliprane (en nog een paar producten) over te doen aan het Amerikaanse investeringsfonds CD&R. Mede gelet op het aanhoudende tekort aan medicijnen en het streven naar de binnenlandse productie ervan, vond de Franse regering dat geen goed idee. Na lang onderhandelen werd er een compromis bereikt. De productie en ontwikkeling van Doliprane blijft in Frankrijk en via een ingewikkelde constructie wordt Frankrijk aandeelhouder bij CD&R.


Winnaar Peugeot

In de eerste 9 maanden van dit jaar zijn er iets minder nieuwe auto’s verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar; 17% daarvan zijn electro-wagens. De Peugeot 208 II was de best verkochte auto in Frankrijk.


Kaartje kopen voor de Notre Dame

Rachida Dati, de minister van cultuur, stelt voor toegangskaartjes te verkopen aan toeristen die de Notre Dame in Parijs van binnen wil bekijken. Ze denkt aan € 5 per kaartje en verwacht zo € 75 miljoen per jaar op te halen. Dat geld wil ze besteden aan het onderhoud van de kerken in Frankrijk. Lijkt de vraag hoe toeristen van gewone kerkgangers onderscheidt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven