Voor Marseille is het genoeg geweest. Na 14 dagen staking van de vuilnismannen, ligt het stinkende afval torenhoog in de straten van Frankrijks eerste havenstad, en vormt het gevaar van enge ziektes en epidemieën een reële bedreiging voor de volksgezondheid. Hoewel de ergste bergen rotzooi de afgelopen dagen door inzet van het leger zijn weggeruimd, valt er tegen de afvalproductie van deze tweede grootste stad van het land niet op te ‘bezemen’.
Burgemeester Jean-Claude Gaudin (van de rechtse partij UMP): “Na 14 dagen is het wel mooi geweest. We hebben als gemeente goede connecties met de vakbond (FO), dus we willen nu echt dat men weer aan het werk gaat, als is het maar een beetje. Je kunt de volksgezondheid niet op deze manier in gevaar brengen.” Hij krijgt bijval van Renaud Muselier (ook UMP) die Eugène Caselli, voorzitter van de linkse PS (Partie Socialiste) oproept om de onderhandelingen met de vakbonden zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen, zodat Marseille eindelijk weer opgelucht kan ademhalen. De stank in de straten is intussen niet om te harden en enge ziektes liggen op de loer: door de regen van de afgelopen dagen spoelt de vuiligheid ruimhartig door de straten, en ratten -verspreiders bij uitstek van besmettelijke ellende- tieren welig.
“Het gaat hier niet om een simpele staking van de vuilnisophaaldienst in Marseille. Dit gaat tegen de landelijke hervormingen van de overheid, met name die voor de pensioenleeftijd”, meent Christophe Masse van de PS. “Maar de overheid is doof.” En dus staken de vuilnismannen door. En dus wordt er straks ongetwijfeld met harde hand ingegrepen door de overheid; vanwege de volksgezondheid. Je kunt er op wachten; zie de stakingen bij de raffinaderijen. En dan? Niks. Want het volk mort, het volk staakt, maar een nieuwe revolutie? Mwah. Volgende keer misschien? Intussen gaan in Frankrijk wel 136 arbeidsdagen per 1000 werknemers per jaar verloren door die stakingen. De recente economische schade beloopt tussen de 200-300 miljoen per dag.
Dit bericht delen op: