Recept van de week: Stoofpotje van koolvis en zoete aardappel

navarin_de_morue_aux_patates_douces_et_piment_despelette
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Veel te doen vandaag -werk en zo- dus een beetje laat. Maar wel een lekker recept. Inspiratie vond ik op Twitter, waar @levieuxbounias aangaf liefst iets met konijn of met veel vis te willen eten, en @cootdoes zich afvroeg of zoete aardappel van binnen wit kon zijn of dat ze giftige knollen stond te koken. Nee, dus, die witte variant bestaat.
’t Komt allemaal samen in een stoofpotje van vis en zoete aardappel/bataat/patate douce.
Ik koos voor koolvis, maar kabeljauw kan ook heel goed, al moet die iets minder lang garen.

Ingrediënten:
400 gram koolvisfilet (of kabeljauwrug)
2 grote zoete aardappelen
4 tomaten
4 teentjes knoflook
1 bosje basilicum
4 eetlepels crème fraîche
olijfolie
zout, cayennepeper

Bereiding:
Schil de zoete aardappels en snij ze doormidden. Kook ze in ongeveer acht minuten gaar in ruim kokend water. Giet af, laat afkoelen tot ze hanteerbaar zijn en snij ze in dikke plakken.
Snij de tomaten in vieren, haal het harde kroontje eruit. Pel de knoflook en snij in stukken. Snij het bosje basilicum grof (snij al te dikke stelen en de onderkant weg). Doe alles in de keukenmachine, samen met wat zout en een half theelepeltje cayennepeper en een flinke scheut olijfolie (zeg, 3 eetlepels) en mix er puree van. Proef op smaak, voeg eventueel extra zout en peper toe; het moet pittig zijn.
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Vet een vuurvaste schotel in met olijfolie. Verdeel de zoete aardappelschijfjes over de bodem, leg er de visfilets bovenop. Verdeel er de tomaten/basilicumsaus over, en daarna de crème fraîche.
Laat zo’n 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven stoven. Het gerecht is klaar als je met een vork mooi door de vis heen kunt prikken.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler en hoofdredacteur van www.coteprovence.nl

13 gedachten over “Recept van de week: Stoofpotje van koolvis en zoete aardappel

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: