Recept van de week: Stoofpotje van koolvis en zoete aardappel

wo 8 november 2023

Niet klagen, Vonk, die mensen aan de Atlantische kust hadden het met die stormen Ciarán en Domingos pas echt zwaar met die wind, regen, overstromingen en soms dagenlang geen stroom. We hadden ook regen en een stevig blazende mistral, maar vanmiddag zat ik dus gewoon buiten op m’n terras aan een beknopte lunch. In de zon een graadje of 22. Maar ja, dan wordt het donker en zakt de temperatuur in een duivels recordtempo tot onder de 10. En vanmorgen zag ik dat de – ik denk: eeuwenoude – eik op het terras aan het kleurverschieten is. Goed, ’t is al november, dus zo gek is dat niet, maar ik word er altijd een beetje treurig van. Want: herfst en dat is mijn favoriete seizoen niet. Al moet ik toegeven dat ik daar van de zomer toen het echt heet was, soms anders over heb gedacht.

Herfst dus en ik dacht meteen een vertrouwd stoofpotje op z’n Provençaals. Ik kies voor koolvis, maar kabeljauw kan ook heel goed. Maar die wel iets minder laten garen. Ik zou er een glas witte wijn bij serveren.

Ingrediënten

  • 400 gram koolvisfilet (of kabeljauwrug)
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 4 tomaten
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 bosje basilicum
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • olijfolie
  • zout, cayennepeper

Bereiding

Schil de zoete aardappels en snij ze doormidden. Kook ze in ongeveer acht minuten gaar in ruim kokend water. Giet af, laat afkoelen tot ze hanteerbaar zijn en snij ze in dikke plakken. Snij de tomaten in vieren, haal het harde kroontje eruit. Pel de knoflook en snij in stukken. Snij het bosje basilicum grof (snij al te dikke stelen en de onderkant weg). Doe alles in de keukenmachine, samen met wat zout en een half theelepeltje cayennepeper en een flinke scheut olijfolie (zeg, 3 eetlepels) en mix er puree van. Proef op smaak, voeg eventueel extra zout en peper toe; het moet pittig zijn. Verwarm de oven voor op 225°C.

Vet een vuurvaste schotel in met olijfolie. Verdeel de zoete aardappelschijfjes over de bodem, leg er de visfilets bovenop. Verdeel er de tomaten/basilicumsaus over, en daarna de crème fraîche. Laat zo’n 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven stoven. Het gerecht is klaar als je met een vork mooi door de vis heen kunt prikken.

3 gedachten over “Recept van de week: Stoofpotje van koolvis en zoete aardappel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven