Spreeuwendans (video)

wo 29 november 2017

Categorieën: ,

Ze komen ergens uit het kille hoge noorden vandaan en zijn op weg naar het milde winterklimaat van Afrika om te overwinteren: enorme zwermen spreeuwen. En om de een of andere reden kiezen ze het zonnige zuiden van Frankrijk uit voor een tussenstop ergens in november. Met name in Marseille (Bouches-du-Rhône) waar ze jaar in jaar uit in hetzelfde ‘quartier’ hartje stad neerstrijken. Nou ja, neerstrijken…, de vaak meer dan 100.000 trekvogels tegelijk (!) zorgen voor een spectaculair luchtballet waarbij je mond openvalt van verbazing over zoveel schoonheid. Kijk hier maar.
Tegelijkertijd heeft die massale migratie ook een ranzig kantje: de vogels zijn goed voor zo’n 300 kilo poep per dag en daar zijn de bewoners van het stadscentrum van Marseille allesbehalve blij mee. Werkelijk alles zit onder de stront, van je balkonnetje en de bankjes in het park tot en met de trottoirs en de geparkeerde auto’s in de straten, waarvan de lak door de zure uitwerpselen letterlijk wordt opgevreten. Dus proberen vrijwilligers de spreeuwen te verjagen met schietherrie, roofvogelgeluiden en zelfs sier- en knalvuurwerk. Het helpt, tijdelijk. Na een schrik-luchtballet strijken de vogels gewoon weer op de hen vertrouwde plekken neer. Tot het tijd wordt om echt verder te trekken.

2 gedachten over “Spreeuwendans (video)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven