Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.
Het zal niet iedereen wat zeggen, maar de Rotterdammers onder ons des te meer: de Kapsalon. Geen haarsnijdersboetiek, maar een baggervette hap (met gemak 1800 Kcal) die ontstond in de buurt waar ik ben opgegroeid: oud-Mathenesse. Dat was in 2003, toen ik er allang weg was. Kapper Nataniël Gomes had een haarknipzaak aan de Schiedamseweg, een stukje verderop zat shoarmatent El Aviva. Daar haalde Gomes regelmatig een vette bek, liefst met alles erop en eraan wat ie lekker vond. Dus als Gomes trek had, riepen ze bij El Aviva: “kapsalon!” Dat ging een eigen leven leiden en ‘de kapsalon’ werd een populaire snack. Tot in België, Australië en Nepal aan toe: een Nepalese kok die Rotterdam bezocht maakte er een hit van in Kathmandu, vandaar. Logisch dat ook 020 er voor viel. Mag best. Maar je kunt zo’n vinding uit Rotjeknor niet claimen als ‘Amsterdam speciality’. Dat is gewoon ordinair 020-jatwerk.
Ik kom erop omdat ik gisteren in De Telegraaf een column las van ene Wouter Laumans die ooit straalbezopen een kapsalon naar binnen werkte. Dom. Had ie beter vóór zijn zuipfestijn kunnen doen: vooraf een stevige opvangbodem, achteraf, kotsen gegarandeerd. Maar ja, Amsterdammer hè. En dan afgeven op de vette bek waarvan hij ook nog de ingrediënten half vergeten was.
Doen wij beter. We variëren op het oermodel en maken er een Provençaalse versie van. Stuk minder zwaar op de maag ook. Mag ik dat doen? Ja, dat mag ik doen, als ver-Zuid-Franste Rotterdamse. Dus voilà: de Salon de coiffure Mistral!
Ingrediënten:
1 kleine rode paprika in stukjes gesneden
1 ui in ringen gesneden
2 kipfilets
shoarmakruiden (zie onderaan)
400 gram stevige aardappels (roseval, rattes, krieltjes)
50 gram geraspte kaas (Comté, oude Goudse)
1 klein rolletje geitenkaas
½ komkommer
2 tomaten
ijsbergsla
aïoli (of knoflooksaus uit een potje)
olijfolie
zout
Ga je voor de aïoli* (recept onderaan), maak die dan eerst; het recept vind je hier.
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschotel in met wat olijfolie.
Snij de kipfilets in reepjes, doe ze in een kom, bestrooi ze ruimhartig met de shoarmakruiden** en sprenkel er wat olijfolie overheen. Roer door elkaar en zet weg.
Haal kop en kont van de paprika, snij ‘m in tweeën, haal de zaadlijsten eruit en snij het vruchtvlees in stukjes.
Pel de ui en snij ‘m in ringen.
Snij de tomaten in plakjes.
Snij de ijsbergsla in reepjes.
Schil de komkommer en snij hem in plakjes.
Snij de geitenkaas in plakjes, rasp de Comté (of de oude Goudse) grof.
Was de aardappels, snij ze met schil en al in partjes. Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en bak ze erin aan, draai het vuur laag en laat ze een minuutje of 10 doorbakken, roer af en toe om.
Schep de aardappels uit de koekenpan in de ovenschotel. Bestrooi ze met wat zout.
Bak de kipreepjes in dezelfde koekenpan – eventueel met nog een scheutje olijfolie extra erbij – in 5-10 minuten goudbruin en gaar. Bak de laatste 5 minuten de paprika mee. Verdeel alles over de aardappels in de ovenschotel.
Verdeel de plakjes geitenkaas en de geraspte Comté (of Goudse) erover en zet de schotel zo’n 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is.
Haal ‘m eruit, verdeel de inhoud over de borden en bedek de (niet zo) vette bek met plakjes komkommer, tomaat, uienringen en flink wat ijsbergsla.
Geef de aïoli (of de knoflooksaus) er los bij. Plus wat stokbrood en een mooi glas Provençaalse rosé.
* Aïoli
Ingrediënten:
2 eierdooiers
1 theelepel mosterd
6 teentjes knoflook
citroensap van een halve citroen
zout en peper
olijfolie
Bereiding:
Pel de knoflooktenen en pers ze (knoflookknijper) uit boven een vijzel. Stamp ze met wat zout (gaat makkelijker) tot pulp en voeg wat scheutjes olijfolie toe tot het een smeuïge puree is.
Doe de puree, de mosterd en de eierdooiers in een ruime kom en meng alles goed door elkaar. Voeg dan onder goed kloppen scheutje voor scheutje steeds meer olijfolie toe, tot een heel dikke, stevige mayonaise ontstaat. Hoe meer olijfolie, des te stijver de mayonaise. Pak gerust de mixer; dat je alleen een vork zou mogen gebruiken en altijd in dezelfde richting moet klutsen, is onzin. Pers de halve citroen uit en voeg druppelsgewijs toe, maar laat de mayonaise niet te dun worden. Breng op smaak met zout, eventueel wat peper, maar de knoflook is al flink sterk dus niet teveel.
**Geen shoarmakruiden voorhanden? Zo maak je ze.
In een kommetje door elkaar mengen:
½ theelepel cayennepeper
1 theelepel kaneel
1 theelepel kerrie
1 theelepel knoflookpoeder
1½ theelepel komijn
1 theelepel koriander
3 theelepels paprikapoeder
¼ theelepel chilipoeder
1 theelepel zout
Klaar. Wat overblijft kun je in een goed afgesloten potje bewaren.