Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

“Kijk, zo kan het ook”, zei de echtgenoot terwijl hij me aan het ontbijt een artikel uit de Var Matin voorhield waarin gerept werd over een pizzarobot die wel 100 pizza’s per uur zou kunnen produceren. In Parijs zou er binnenkort een snacktent in een drukbezocht winkelcentrum mee toegerust worden. Via een touch screen kon je je belegbestelling doorgeven, via een glazen wand het hele bereidingsproces volgen. Kwak standaarddeeg uitgerold, kwakjes beleg erop, in de oven gekwakt, en daarna uitgekwakt op een kartonnetje. Moet je niet doen, zoiets onder m’n neus houden als ik net alle luiken heb gesloten omdat de canicule al rond de klok van achten zodanig aan sterkte wint dat je er snel bij moet zijn om de koelte van de nacht te bewaren en de aanzwellende hitte buiten te houden.
“Pizza? Robot? Ik dacht het not!” Ik keek er tamelijk dodelijk bij.
Hij had het anders bedoeld. “De ver-robotisering van de maatschappij, de verloedering van de Franse eetcultuur, het verdwijnen van de authentieke cuisine.”
“Je wilt vanavond gewoon weer eens een echte pizza? Ondanks de hitte mij een halve middag in de keuken laten sloven?”
“Mwah.”
Het werd onderstaande salade.

Ingrediënten:
½ komkommer
1 bakje kerstomaatjes
½ melon de Cavaillon (suikermeloen)
4 plakjes Parmaham
½ rolletje geitenkaas (of feta, of bleu de Auvergne)
paar sprietjes bieslook (of platte peterselie, of basilcumblaadjes)
1 klein teentje knoflook
1 klein uitje
5 eetlepels olijfolie
3 eetlepels wijnazijn (cider of framboos is ook heel lekker)
1 theelepel mosterd
witte peper

Bereiding:
Schil de komkommer en snij ‘m in de lengte doormidden, schraap de zaadlijsten eruit met een theelepeltje en snij het vruchtvlees in blokjes.
Snij de kerstomaatjes doormidden.
Halveer de meloen, verpak 1 helft in alufolie en bewaar die in het groentenvak van de koelkast voor later. Haal de zaadlijsten uit de andere helft, maak de schil los en snij het vruchtvlees in blokjes.
Hak de plakjes parmaham fijn.
Snij de geiten- (of andere) kaas in blokjes.
Snipper de bieslook (of peterselie, of basilicum).
Pel de knoflookteen, pel en snipper het uitje.
Maak een vinaigrette door de olijfolie met de azijn, de mosterd, de uitgeknepen knoflookteen en wat peper in een ruime kom los te kloppen.
Gooi er alle ingrediënten bij en hussel die er doorheen. Dek de kom af met plastic folie en zet die minstens een uur in de koelkast. Zo trekken de smaken lekker in elkaar en koelt de boel goed af.
Verdeel vers uit de koelkast (nog even door elkaar husselen) over de borden en geef er een stukje stokbrood en – natuurlijk! – een goed glas rosé bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven