“Verlangend kijken naar ons huisje in Zuid-Frankrijk”

za 9 mei 2020

Categorieën: ,

Even bellen met Jon van Eerd

Deze maand had ik afgesproken met acteur, musicalster en schrijver Jon van Eerd en zijn echtgenoot en zakenpartner Ton Fiere. Weer eens lekker ouderwets eten, drinken, roddelen en ouwehoeren. Hun ‘maison secondaire’ in Le Var staat een paar dorpen bij mij vandaan. Maar ze zijn er dus niet. Ik pleegde daarom maar een belletje.

Door Renée Vonk-Hagtingius

Beetje vol te houden, in Amsterdam?
“Hier wonen is altijd te doen, ook nu. En ik heb de indruk dat Amsterdammers zich heel goed aan de voorschriften houden. Ondanks alle tegenslag heb ik vrede met de situatie. We kunnen er simpelweg niks aan doen. Privé mogen we ons gelukkig prijzen dat we zoveel van elkaar houden. Want we zijn behoorlijk op elkaar aangewezen en we kijken soms verlangend naar foto’s van ons huisje in Frankrijk. En dan worden we wel een beetje melancholiek.”

Tegenslag, geen voorstellingen.
“Alle theaters op slot, het is een ramp. We zijn tonnen kwijt, kijk maar even op mijn facebookpagina (klik hier) of op deze link (klik hier) voor het hele relaas.”

Iets van financiële steun van de overheid?
“Nope! Nothing Nada! Rien! Nichts! Non! Nein! Njet! Neen! De mensen die denken dat het een ondernemersrisico zou zijn hebben geen idee. Dit is niet een verhaal over een Shakespeare-sonnet of een typetje van Tineke Schouten. Het is een economisch verhaal dat helaas in het gedrang is gekomen door de reputatie die met name een aantal gesubsidieerde gezelschappen hebben opgebouwd. Overigens gaat dit zeker niet op voor álle gesubsidieerden. Toneelgroep Maastricht, bijvoorbeeld, heeft een enorm bestaansrecht, maar zal het misschien wel moeten afleggen. Er wordt nu gezegd dat er 300 miljoen steun is. Maar dat geldt niet voor die 300.000 mensen die dadelijk op straat staan. Weet je wel dat de hele culturele branche goed is voor 3.7 van het BNP? Dat is bijna net zoveel als de gehele luchtvaartbranche. Dus inclusief de KLM! Er is een totale misvatting over hoe onze branche in elkaar zou zitten, en wat het economisch belang is.
Van Engelshoven (Minister van Culuur) heeft zichzelf als zeer onbekwaam bewezen. En Wiebes (Minister van Economische Zaken) heeft een goede therapeut nodig.”

Je klinkt boos.
“Ik vind dat de mensen in het algemeen erg egoïstisch zijn. Iedereen heeft het maar over een ’nieuwe wereld’ waarin we ons met z’n allen realiseren hoe het allemaal anders kan. En hoe we hier een les uit leren. Nou niet! Er zal wel een handjevol mensen zijn voor wie dat geldt, maar ik word knettergek van het gezeur. Dat je als leraar misschien geen reiskosten krijgt in deze periode. Of dat het zo erg is voor de kinderen. Get over it! Toon een beetje discipline, zeg. Niks erg voor de kinderen. Voor de mensen aan de beademing dáár is het erg voor. Voor de mensen op de IC, dáár is het erg voor. Voor de mensen die hun geliefde kwijt raken en niet eens afscheid kunnen nemen, dáár is het erg voor. Diezelfde in en in verwende kinderen hadden in Jemen moeten wonen of in Syrië of tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Ga dan maar eens naar buiten. En sla dan maar eens een handhaver voor zijn gezicht omdat het allemaal zo moeilijk is.
Een boswachter vroeg aan de mensen beleefd om alsjeblieft op de paden te blijven omdat er zoveel wilde dieren drachtig zijn. Hij werd uitgescholden met de woorden: ‘Ja! Jezus. Ik mag helemaal niks meer. Ik zit al opgesloten weet je. En nou mag ik de hond niet eens uitlaten!’
Hou toch op zeg. Iemand kon zijn goedkope kippenvoer niet in België gaan kopen en probeerde een sluipweggetje zodat ze hem ‘niet zouden pakken’! Niet zouden pakken?! Het gaat er niet om dat je je niet laat pakken! Idioot!
Het is allemaal heel erg en heel erg vervelend. Ja, oké, ik maak me boos, maar dat doe ik eigenlijk al jaren, maar nu valt het me nóg meer op.
Oh, en mag ik nog één ding zeggen? De regering legt ons die beperkingen niet op om ons te treiteren, hè? Het is om ons te beschermen! Ik vind dat Rutte het fantastisch doet! Ga er maar eens aan staan met al die schreeuwende mensen om je heen. En dan die journalisten met hun vaak idiote vragen en veronderstellingen na afloop van zo’n persconferentie zeg! Die mensen hebben nog nooit van voortschrijdend inzicht gehoord. Dan zál je als minister president onder ongekend hoge druk, hier en daar eens een inschattingsfout maken.”

Jullie zouden nu in de Provence zijn.
“Teleurstelling natuurlijk, heel jammer, maar nee, geen woede. We zullen het moeten aanvaarden. En als ik zie hoe gelukkig we zijn en me realiseer hoeveel geluk we hebben dat we nog gezond zijn…”

Hebben jullie een ‘gardien’ voor jullie Provençaalse huis?
“Ja, gelukkig wel. Onze Gérard zit er bovenop. En ook onze buurtjes aan twee kanten houden in een oogje in het zeil. Ik verlang wel naar de verse eitjes die onze lieve buurvrouw soms neerzet in een mandje. We willen nu wel heel erg graag die kant op. We missen de tuin. Het buiten zijn. Met de planten bezig zijn. In de zon zitten. En ja, natuurlijk een rosétje en een heerlijke gin & tonic in de avondzon.”

Hoe stellen jullie je eerste dag voor, weer terug in Le Var?
“Gillend van plezier poedelnaakt door de tuin springen en God bedanken dat hij in Frankrijk woont.”

19 gedachten over ““Verlangend kijken naar ons huisje in Zuid-Frankrijk””

 1. Hilaire Berben

  Leuk interview, helaas geeft de inhoud weinig reden tot vrolijkheid. Ik hoop dat ze snel naar hun vakantiehuis kunnen, dan kunnen wij namelijk weer op bezoek in NL ;-)

 2. Dit is echt je reinste bullshit. Rene je moet niet zomaar losers napraten als je nu zelf niet in nederland bent. Dat hoort bij journalistiek. Ook ik woon in frankrijk. Dicht bij jou maar ben nu in nederland om mijn eigen bedrijf te redden. De industrie waarin Meneer van Eerd actief is krijgt wel degelijk ondersteuning. Miljoenen zelfs. Je maakt jezelf belachelijk met dit artikel. Als je niet weet waarover je praat, moet je of onderzoek doen of je mond houden.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Ik heb – als journalist – de heer Van Eerd aan het woord gelaten. Ik hoop dat u uw bedrijf in NL kunt redden.

  2. Beste meneer Heilig, niet kletsen over dingen waar u geen weet van hebt. U heeft geen idee. Het zijn dit soort onzinnige aannames waardoor de branche in de problemen is gekomen. Ik wil het u wel uitleggen maar ik denk dat dat te ingewikkeld wordt voor u! Hopelijk heeft u meer verstand van uw eigen bedrijf zodat u het wel kan redden!

 3. Dat begrijp ik rene. Ik vind je een heerlijke schrijfster. Dat meen ik oprecht. Maar het is ook jouw taak als journalist om na te trekken of iemand de waarheid spreekt. Ik zit in de evenementen industrie. Ook wij kunnen niets. Maar ik ga niet huilen via uw kanaal. Ik wil u niet belachelijk maken, en mijzelf ook niet. Sterkte daar!

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Beste meneer Heilig,
   Ik weet dat u in het entertainment zit (als journalist even nagetrokken) en dat u het – ook – moeilijk heeft. Maar het is niet aan u om uit te maken wat ik wel en niet publiceer, of hoe ik mijn vak uitoefen. Overigens is mijn naam Renée, niet rene. Sterkte daar.

   1. Als meneer in het entertainment zit begrijp ik het al helemaal niet meer. Misschien toch even de aflevering OP1 bekijken? En de overige correspondentie over dit onderwerp! Woedend ben ik op dit soort mensen. Niets in deze wereld behalve oordelen uit onwetendheid. Goedenacht!

 4. DE FEITEN OP EEN RIJ

  Er wordt nu 300 miljoen Euro beschikbaar gesteld voor de Kunsten.
  Deze 300 miljoen wordt als volgt verdeeld waarbij vermeld moet worden dat het grootste deel gereserveerd wordt voor punten 1. en 2.

  1. Als schadevergoeding voor de geleden schade tot nu toe:
  Alle gesubsidieerde BIS theatergezelschappen (dat zijn er 9)
  Verder alle gesubsidieerde kunstinstellingen zoals de grote musea, orkesten, festivals en rijks- cultuurfondsen zoals het Fonds Podiumkunsten en het Filmfonds.
  2. Verhogen van de leenfaciliteiten voor monumenteigenaren van opengestelde
  Rijksmonumenten.
  3. Een kleine bedrag als investering voor een beperkt aantal regionale podia, filmtheaters en musea. Op voorwaarde dat zij eerst tot een overeenkomst komen met hun eigen gemeentelijke of provinciale instelling.
  4. Een kleine lening te geven als ondersteuning voor toekomstige projecten. Te verdelen onder private musea, galerieën, kunstinstellingen en vrije theaterproducenten. Een inschatting van een deel van 30 miljoen (dus niet 300!)

  De gehele kunstensector (1 t/m 4) is goed voor zo’n 300.000 werknemers, mensen in loondienst, vaste dienst en ZZP-ers.

  Het merendeel van de ZZP-ers en seizoenswerknemers zijn in dienst bij de instellingen die vallen onder punt 4.
  De vrije producenten zijn goed voor zo’n 70% van het theateraanbod (dus ook voor de werkverschaffing die hiermee gepaard gaat!)
  De vrije producenten zijn goed voor zo’n 21.000 voorstellingen per seizoen die een breed cultureel vlak bestrijken dat varieert van amusement tot serieus drama, en van moderne dans tot musical.

  De eventuele lening is dus niet om een schade te dekken. De eventuele lening is voor toekomstige producties. Als de producent ondanks alle schade kan overleven zal hij misschien zo’n 100.000 Euro max. kunnen lenen voor een theaterproject dat vele tonnen meer kost als investering dan dat. En dan moet de lening nog worden terugbetaald.

  Een vrije producent en de theaters zijn in hun investeringen verantwoordelijk voor honderden mensen die werken als chauffeur, decorbouwer, acteur, costumier, ontwerper, kaartjesscheurders, leveranciers etc. Deze investering is door het wegvallen van het seizoen verdwenen. De regeling zoals deze er nu ligt, zal zorgen voor het omvallen van veel theaters en producenten. Die zijn gezamenlijk goed voor het grootste deel van de 300.000 werknemers die geen van allen geholpen worden door het grootste deel van de 300 miljoen die nu vooral naar de gesubsidieerde instellingen gaat.¬¬¬¬¬

  De gehele kunstensector (1 t/m 4) is goed voor zo’n 3.7% van het BBP.

 5. Wanneer de dikken magerder worden, sterven de dunnen. Toch vreemd….. ik ben twee kilo’s aangekomen tijdens deze laatste weken, pffffft Bedankt Renée, voor je uitstekende werk.

 6. Ik zit helemaal niet in het entertainment. Slecht speurwerk. Ik organiseer internationale vakbeurzen. En ik maak ook niet uit hoe u uw vak moet uitoefenen. Dat moet u echt helemaal zelf weten. Ik vind echter wel dat het uw taak is om uitspraken van derden na te trekken om te voorkomen dat u onzin de wereld instuurt. U dient te beseffen dat wat u publiceert een eigen leven gaat leiden. U beinvloedt de gedachten van uw lezers. En in dit geval is dat niet correct. Ik laat het hierbij. Groet.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Ik zou toch even lezen wat Jon van Eerd schrijft, als ik u was. Gelukkig ben ik u niet. Overigens vallen wat mij betreft vakbeurzen ook onder entertainment, juist wel.

  2. Alles wat ik gezegd heb in bovenstaand interview is correct en volledig objectief. Dit in tegenstelling tot uw aannames die u nogal op niet-chique wijze poneert, en waarvan ik mij werkelijk afvraag waarop u ze baseert. Ik heb u nu op meerdere manieren en via meerdere kanalen de gelegenheid gegeven om te verifiëren waarop mijn uitspraken zijn gebaseerd. U voert met uw bedrijfje de slogan ‘een luisterend oog’. Helaas hebben beide zintuigen gefaald. Dat zegt genoeg over u en uw onderneming. U heeft geen enkele reden om mevrouw Vonk óf mij op deze manier aan te spreken met leugens en aantijgingen. Jon van Eerd

 7. waarom wordt er altijd gereageerd met de woorde : bullshit..loser..belachelijk…. hou het gewoon beschaafd..dat kost niets

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven