Boîte à lire: onze leestips

zo 17 mei 2020

Categorieën:

Door Maria Edelman, boekenrecensent

Als buitenlander ben je aan de Franse grens nog even niet welkom. Maar niets belet je om thuis toch (en alvast?) te genieten van de ‘exception française’ die het land zo anders en bijzonder maakt. Met een goed ‘Frans’ boek op de bank ga je binnen je eigen comfortzone gewoon op vakantie. De leestips van Kijk, Zuid-Frankrijk! wijzen je de weg naar Frankrijk-boeken die je ook op afstand kunt bestellen, of (meestal) downloaden als E-book.

Frankrijk en de Fransen
Vraag nooit aan Fransen wat hun land nou zo anders maakt. Of je wordt raar en vol onbegrip aangekeken, of je krijgt een heel verhaal waar niet zo één-twee-drie een betrouwbaar touwtje aan vast te knopen valt. Daarom heb ik een zekere voorkeur voor niet-Fransen die over Frankrijk en de Fransen berichten en vertellen. Een beetje afstandelijke blik kan nooit kwaad, vind ik. En dan ben je bij de Vlaamse journalist, schrijver en columnist Hugo Camps aan een van de beste adressen. Weliswaar een overtuigde francofiel, maar gelukkig geen blinde. Bovendien is hij volgens vele van mijn Vlaamse collega’s en vrienden de best schrijvende journalist van België én een meester-interviewer. Dat laatste vind ik zelf ook. In zijn boek ‘Frankrijk en de Fransen’ heeft hij zijn Frankrijk-reportages gebundeld plus al zijn interviews met de grote Franse ‘Namen’. Zo raak je via Camps in gesprek met onder anderen Brigitte Bardot, nota bene in haar slaapkamer, de mondiale sterrenchef Alain Ducasse, Mme. Juliette Gréco en Charles Aznavour, de ‘empereur’ van het chanson. Hij heeft ook een onderhoud met Serge Gainsbourg en zangeres Patricia Kaas, maar Camps blijft niet op dat niveau steken. Want hij spreekt ook met Mitterand en Chirac, met de bewierookte cultuur-minister Jacques Lang. Je weet en begrijpt meer van Frankrijk en de Fransen als je dit boek uit hebt en hebt ervan genoten.
Frankrijk en de Fransen, door Hugo Camps. Uitgeverij Elsevier Weekblad. € 14,95.

Het land van de eeuwige zomer
Nou ja, het land van de eeuwige zomer, dat zal dan toch overdrachtelijk bedoeld zijn door Joseph Roth (1894-1939), die te boek staat als de grootste journalist van zijn tijd. Iedereen weet dat het in Frankrijk knap koud en nat kan zijn. Doet er niet toe, je moet Roth niet alleen in zijn tijd plaatsen, maar vooral ook in zijn amoureuze overgave aan dit land. Hij vertrok in 1925 vanuit de Weimarrepubliek voor de eerste keer naar Parijs, de hoofdstad van het land waar hij zo van ging houden. In talloze reportages, brieven en essays – onlangs eindelijk voor het eerst vertaald en gebundeld, met illustraties van Joep Bertrams- portretteert hij in ’Het land van de eeuwige zomer’ Frankrijk en de Fransen. Zijn verhalen tonen Roths literaire klasse en laten je als lezer Frankrijk opnieuw ontdekken. Door iemand die al in 1939 overleed? Ja, want Frankrijk is Frankrijk (gebleven). Roth vertelt van de haven van Marseille tot het majestueuze heuvellandschap rond Avignon, schildert in sepiatinten, betoverende mensen, magnifieke architectuur en meedogenloze wanhoop over een land dat op weg is naar de oorlog.
Het land van de eeuwige zomer, door Joseph Roth. Uitgeverij Bas Lubberhuizen. € 23,99. E-book € 11,99.

2 gedachten over “Boîte à lire: onze leestips”

  1. Dag!
    Interessante site, ook voor een Nederlander die in Zuid-Frankrijk woont zoals ik. Ik wil jullie er op attent maken dat ik een klein museum heb ingericht over de geschiedenis van het reizen en van het toerisme en wel met een sterke Nederlandse knipoog. Het heet ‘de Franse verleiding’. Wellicht dat jullie er aandacht aan willen besteden. Zie mijn website! Merci et salut!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven