Déconfinement: drukte bij de makelaars!

wo 20 mei 2020

Categorieën:

Door Peter Hooft

Tijdens de confinement was de huizenmarkt ook in onze omgeving vrijwel tot stilstand gekomen. Maar sinds 11 mei zijn er wachtlijsten voor potentiële kopers die willen komen kijken. Vijf vragen aan makelaar/taxateur Rob Brink van Agence ‘New Home’ in Le Var.

1. Wat is de invloed van corona op de huizenmarkt in jullie omgeving (geweest)?

“Uiteraard hebben de corona-restricties ook enorme gevolgen gehad voor ons in Le Var. Er konden vrijwel geen bezichtigingen meer plaatsvinden en zowel de Franse regionale klanten als de buitenlandse kandidaat-kopers bleven allemaal min of meer gedwongen thuis. Alle makelaarskantoren waren gesloten. Tijdens de lockdown kwam daarmee de huizenmarkt vrijwel stil te liggen. Wel hoopten de aanvragen voor bezichtigingen zich in die periode op. Er werd op internet veel naar huizen gekeken. Wij merkten en merken het zelf ook. Bij het heropenen van onze kantoren op 11 mei hadden we zelfs een lijst met potentiële kopers die direct wilden komen kijken. Nu nog steeds. Praat je wel over mensen uit de regio, die zich binnen een straal van 100 kilometer mogen verplaatsen. Maar toch ook wat mensen van verder weg die -laten we zeggen- creatief een reden hebben gevonden om naar Le Var te reizen. Wel hoofdzakelijk Fransen uit aangrenzende departementen”.

2. Kan corona de belangstelling voor een huis ‘en campagne’ hebben vergroot?

“Het zou heel goed kunnen dat de belangstelling voor huizen op het platteland structureel gaat toenemen. Op dit moment is het nog moeilijk om dat echt te kunnen concluderen omdat we momenteel een inhaalslag maken met mensen die vaak al van plan waren om hier een huis te kopen. Maar als ik kijk naar de aanvragen die binnenkwamen tijdens de lockdown vanuit de stedelijke gebieden in Noord-Frankrijk (met name Parijs) en de buitenlanden constateer ik wel degelijk een toegenomen interesse voor huizen op ons platteland. Het lijkt me in elk geval een belangrijk aankoopargument voor mensen uit de dichter bevolkte stedelijke Europese gebieden”.

3. Wat verwacht u van de prijsontwikkeling?

“Omdat de gemiddelde koopkracht zal afnemen door de economische recessie is het wel te verwachten dat de vraag naar tweede- en vakantiehuizen zal afnemen. Aan de andere kant zou het heel goed mogelijk zijn dat dit gedeeltelijk wordt gecompenseerd door extra vraag door zowel Franse- als buitenlandse kopers naar vrij-gelegen woningen. Stel je voor dat er in de toekomst nog een keer een pandemie zal gaan voorkomen. Dan zit men liever op het platteland in Le Var in een buitenverblijf dan in een drukke stad. Persoonlijk denk ik dat de prijsdaling voor de landelijk gelegen woningen voorlopig beperkt zal zijn. Misschien een daling van enkele procenten”.

4. De hypotheekrente is al een klein beetje opgelopen. Wordt lenen duurder?

“Omdat de rente natuurlijk heel lang op een ‘all time low’ heeft gestaan is het te verwachten dat die iets zal gaan stijgen. Ik denk echter dat deze stijging gering zal zijn voorlopig”.

5. De banken zouden nu heel kritisch en voorzichtig zijn.

“Dat merken we inderdaad hier ook. Zelfs bij enkele verkoopdossier waarbij de leningsaanvragen van klanten al waren ingediend voor de lockdown kwamen banken met aanvullende eisen gedurende het confinement. Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. ‘Cash’ buyers hebben vandaag de dag wel een voordeel bij een aankoop in verband met de toegenomen onzekerheden in geval van een financieringsaanvraag bij een bank”.

Rob Brink is directeur van makelaarskantoor New Home, met vestigingen in Lorgues, Fayence en Sainte-Maxime. www.new-home.fr

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven